Contactează-ne

Actualitate

Autostrada A8 va afecta major puţurile de la captare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta va trece prin zona a şapte puţuri de la Staţia de captare de la Pildeşti - Simioneşti ■ cu zonele de protecţie sanitară vor fi afectate în jur de 14 puţuri ■ primăria a fost solicitată să dea un aviz condiţionat ■ o soluţie ar fi construirea unei noi microhidrocentrale în zonă ■

La o recentă conferinţă de presă de la Compania ApaServ, directorul general, Bogdan Muşat, a anunţat faptul că Autostrada A8 va trece peste şapte puţuri de la Captarea de apă de la Simioneşti Pildeşti, astfel că, pe banii investitorilor, va trebui să se găsească o soluţie tehnică de relocare a acestora.

„În zona captării de apă de la Simioneşti-Pildeşti urmează a trece Autostrada A-8, fiind afectate, teoretic, 7 puţuri. În opinia noastră însă cu tot cu zonele de protecţie sanitară e vorba de 14-15 puţuri. Cei de la Autoritatea Naţională de Management au explicat că se caută variante tehnice de alimentare cu apă a municipiului Roman.

Printre acestea, domnul Ovidiu Bojescu, director tehnic adjunct la Primăria Roman, a sugerat ca posibilitate de rezolvare a alimentării cu apă a municipiuluii construirea în zonă a unei noi microhidrocentrale, de tipul celei de la Cotu Vameş, prin care se va putea menţine nivelul hidrostatic al zonei“, a declarat directorul general al ApaServ, Bogdan Muşat.

Directorul tehnic adjunct al Primăriei Roman, Ovidiu Bojescu, a confirmat susţinerile conducerii operatorului de apă şi canalizare.

„Primăria Roman a fost invitată să dea un aviz condiţionat privind trecerea autostrăzii Moldova, prin zonă. Acest lucru înseamnă că vor fi afectate cam şapte puţuri şi aşa cum a spus domnul director şi altele din zona de protecţie sanitară.

Noile puţuri vor fi forate pe banii investitorilor. Cert este că se caută soluţii tehnice viabile pentru alimentarea cu apă a municipiului. Prin debitele de apă existente la Simioneşti – Pildeşti municipiul Roman este alimentat în totalitate cu apă din această sursă.

Este adevărat că una din soluţiile alternative pe care am propus-o este aceea de a se construi în zonă o nouă microhidrocentrală de tipul celei de la Cotu Vameş, care după şapte ani îşi arată eficienţa. Nici nu se poate pune în discuţie că aceasta ar putea distruge ecosistemul din zonă, aşa cum mai susţin unele voci. Cînd se face o asemenea investiţie se realizează studii serioase de impact“, a declarat Ovidiu Bojescu.

Acesta a spus că după precipitaţiile de anul acesta, la Simioneşti – Pildeşti s-a refăcut în totalitate pînza freatică, ceea ce a determinat, într-adevăr, ca pentru moment ApaServ să sisteze achiziţionarea unui debit suplimentar de apă de la ApaVital Iaşi: „Dacă nu va interveni o secetă ca cea de anul trecut, Romanul nu va mai avea probleme de alimentare cu apă“.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. rusu vasile

  8 aprilie 2021 at 8:04 PM

  domnilor demnitari din sistemul de conducere a judetului neamt 30 de ani nu ati facut nimic, puneti-va pe treaba si nu incercati voi sa opriti construirea autostrazilor, pentru ca ati luat salarii si sporuri foarte mari fara sa faceti nimic decat angajandu-va rudele prin institutii, daca e nevoie faceti proiecte pentru alt baraj si puturi . aveti acces la banii europeni de unde voi nu mai puteti sa luati spaga.
  daca va este frica sa munciti lasati pe cei tineri sa vina sa construiasca, avem ingineri constructori foarte buni in judetul neamt

 2. Ioan I. TODIROAE

  9 aprilie 2021 at 2:57 AM

  § DEMONSTRATIE:

  《confunda a8 cu a7, scrie de autostrada moldovei , adica 7 , dar se refera la a8 care e autostrada unirii》

  《jurnalisti de la monitorul de neamt care confunda A8 cu A 7》

  Eu am facut 1 + 4 = 5 ani naveta la Iasi. Eu am facut 2021 – 1980 = vreo 40 ani drumuri la Humulesti. Eu am facut 2006 – 1979 = vreo 25 de ani naveta la Piatra Neamt.

   Pe cele 2 (doua) trasee: Timisesti – Iasi, Timisesti – Humulesti nu era niciun Simionesti, niciun Pildesti.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

De Florii şi de Paşte, iată cum va fi vremea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nu va fi atît de cald pe cît ne-am dori ■ cu greu se vor atinge 12, respectiv 15 grade ■ nu sînt excluse nici ceva precipitaţii ■

Administraţia de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pînă pe 2 mai, iar conform previziunilor, nu trebuie să ne aşteptăm la vreme spactaculoasă. Specialiştii spun că în Moldova nu va fi prea cald de Florii, dar nici de Paşte, iar în Neamţ ne putem aştepta la 12, respectiv 16 grade.

„Vremea se va încălzi uşor în primele zile ale intervalului, pînă la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămînii se va reveni la o medie de 14 grade. Pentru sfîrşitul lunii aprilie şi început de mai, sînt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie de 18-20 de grade.

Minimele termice se vor situa între 4 şi 6 grade, valori mai ridicate urmînd a se înregistra spre finalul perioadei, cînd se vor atinge 8-10 grade. Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată“, conform ANM. La munte, pînă în 26 aprilie, vremea se va menţine rece, cu valori diurne ce vor oscila între 4 şi 7 şi minime cuprinse între -4 şi 0 grade. Spre sfîrşitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmînd să atingă 10-12 grade, iar minimele 2-4 grade.

Temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Azi, 20 aprilie, nu va fi cald, dar măcar va fi cer variabil cu soare, iar la amiază se vor înregistra 11 grade. După amiază ar putea veni ceva stropi de ploaie. Noaptea aduce o minimă de 6 grade. Zărim soarele miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva furtuni cu toată suita de fenomene specifice, tunete şi fulgere.

Se ajunge la valori termice diurne de 13 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 4 grade. Joi, 22 aprilie, va fi cer variabil cu soare şi pare că prepitaţiile încetează. Va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul, 16 grade. În schimb se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la o minimă de infarct pentru final de aprilie, doar 2 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer senin, dar vin ceva ploi în a doua parte a intervalului. Maxima zilei nu trece de 12 grade, iar minima nocturnă ajunge la 5 grade. Sîmbătă, 24 aprilie, va fi cer variabil cu soare, cel mult 11 grade peste zi şi 0 grade peste noapte. Duminica Floriilor, 25 aprilie, nu aduce ploi, dar cerul va fi acoperit, cu cel mult 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Trending