Prima pagină
Autostrada A8. A fost semnat contractul pentru cel mai dificil și scump lot: Ditrău – Grințieș

Autostrada Unirii, cea care va lega Ardealul de Moldova pe traseul Târgu Mureș – Ditrău – Grințieș – Pipirig – Târgu Neamț – Pașcani – Târgu Frumos – Iași – Ungheni, capătă din ce în ce mai mult contur după ce ieri, 20 martie 2025, a fost semnat contractul pentru construcția lotului montan Ditrău – Grințieș.
„Noul lot de autostradă (finanțat prin Programul Transport 2021-2027), în valoare de 6,14 miliarde de lei fără TVA (circa 1,2 miliarde de euro – n.r.), trebuie finalizat în 54 de luni (14 luni alocate pentru proiectare și 40 de luni alocate fazei de execuție a lucrărilor)”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
După cum se știe, pe 10 martie 2025, Compania Națională de Administrare a Infrascructurii Rutiere atribuia contractul pentru lotul dntre localitățile Ditrău și comuna Grințieș, cel mai lung și dificil sector din A8 unei asocieri de firme din România și Bosnia. (FOTO – PRO TV)
Pe acest sector, constructorii, UMB, cunoscuta firmă a lui Dorin Umbrărescu și Euro-Asfalt, societate din Bosnia-Herțegovina, trebuie să realizeze 19 tuneluri, 63 de poduri și viaducte, plus lucrările efective la drum. Lungimea totală a tunelurilor și a viaductelor, 21 km, reprezintă 57 % din lungimea lotului.
Pe traseul lotului 2A din Autostrada Unirii este prevăzut un nod rutier la Ditrău (conexiune cu Drumul Național 12 în județul Harghita), iar la Est, în județul Neamț, conexiune cu Lotul 2 B Grințieș -Pipirig, o descărcare provizorie pentru a asigura funcționarea independentă a acestui lot.
„Mă bucur că vom putea circula în condiții sigure și moderne, că județul nostru va fi conectat cu întreaga țară, prin cele două autostrăzi, A7 și A8. Împreună cu toți primarii din teritoriu, cu echipa de la Consiliului Județean și cu prefectul județului, domnul Adrian Bourceanu, analizăm strategiile de dezvoltare turistică a zonei noastre.
Avem în plan să dezvoltăm stațiunea Durău, să punem în valoare zona Bicaz și lacul de acumulare, obiective care pot aduce mari beneficii turistice și economice județului. În privința tronsoanelor din cele două autostrăzi, A7 si A8 care trec prin Neamț, cu siguranță că vor crește valoarea zonelor și oportunitățile investitorilor interesați”, a transmis Daniel Harpa, președintele CJ.

-
Actualitate2 săptămâni,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Actualitate2 săptămâni,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Prima pagină7 zile,
Doliu în familia Gheorghe Ștefan, fostul primar al Pietrei și președinte la FC Ceahlăul
-
Actualitateo săptămână,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Actualitate2 săptămâni,
Un polițist are cu ce se lăuda! A cucerit titlul de campion mondial la freestyle kickboxing
-
Prima pagină2 săptămâni,
Agenția Anti-Doping, ce a „căutat” la CSM Ceahlăul. Clubul este singurul din provincie care a solicitat o astfel de întâlnire FOTO
-
Actualitateo săptămână,
Bani de la stat pentru păduri! APIA primește cereri până în iulie
-
Prima pagină2 săptămâni,
Furtună de zăpadă, fenomen mai rar văzut în zona Piatra Neamț. Au fost și două incidente FOTO