Contactează-ne

Prima pagină

Autorităţilor din Secuime le „trebuie“ Cheile Bicazului. Alt proces pentru granița cu Neamţul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oficialii din județul vecin au anunțat că va fi un nou litigiu, la Înalta Curte de Casație, pentru stabilirea hotarului ■ Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, zice că nu doreşte ca litigiile de hotar să fie transformate în instrumente politice sau electorale, de nici una dintre părţi ■

Oficialii din judeţul vecin cu Neamţul au organizat, pe data de 9 noiembrie, o conferinţă de presă, la Miercurea Ciuc şi Gheorgheni, tema fiind eternul litigiu privind stabilirea graniţei dintre cele două unităţi administrativ teritoriale. Se doreşte ca arealul defileului şi o suprafaţă de circa 700 de hectare să treacă în administrarea Harghitei.

Pe această temă au fost nenumărate procese civile, înafară de unul (în primă instanţă), toate fiind pierdute de judeţul din secuime. Acum, Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a anunţat că va fi depusă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o cerere de revizuire. Asta după ce, alte două litigii au fost pierdute în 2023, la fel ca multele din anii anteriori.

„Considerăm că hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş (din 2023 – n. red.) nu este clară, am văzut nişte discrepanţe, motivare contradictorie şi prin cale extraordinară cerem clarificarea acestei situaţii. Cum am ajuns aici? Au fost voci care spun că, CJ Harghita ar fi pierdut acest teren de aproape 700 de hectare unde sunt Cheile Bicazului şi trebuie să clarificăm situaţia.

Documentul care stă la baza hotărârilor instanţelor favorabile judeţului Neamţ şi Bicaz Chei au la bază procesul-verbal datat din 1998 în care reprezentantul municipiului Gheorgheni a semnat recunoaşterea limitelor dintre cele două UAT-uri. Conform legii, dacă limita de hotar între două UAT-uri este limită de judeţ trebuia să fie invitat şi reprezentantul consiliului judeţean“, a declarat şeful legislativului harghitean, citat pe site-ul instituției.

Preşedintele a susţinut că relaţia cu Neamţul este una foarte bună, existând planuri şi proiecte comune de dezvoltare durabilă şi sustenabilă a zonei, prin construirea de drumuri, elaborarea unui plan de dezvoltare turistică, în beneficiul comunităţilor din cele două judeţe. A mai spus că nu doreşte ca litigiile de hotar să fie transformate în instrumente politice sau electorale, de nici una dintre părţi.

Tot pe site-ul CJ Harghita, Tibor András, primarul de la Gheorgheni, a fost tranşant: „Prin colegii jurişti din partea judeţului şi a municipalităţii Gheorgheni, vom găsi soluţii prin care vom aborda problema recuperării celor 700 de hectare de la Lacul Roşu şi Bicaz Chei ca să le reintegrăm în Harghita şi UAT Gheorgheni. E benefic pentru staţiunea Lacul Roşu dacă se recâştigă aceste 700 de hectare şi pentru dezvoltările turistice pe care încercăm să le realizăm în anii viitori“.

Conflictul de graniţă dintre cele două judeţe este unul vechi, diverse procese având loc timp de mai bine de treisprezece ani. Ultimele litigii au avut loc în 2023, ambele fiind pierdute la Tribunalul Harghita şi Curtea de Apel Târgu Mureş, obiectul stabilirea traseului de hotar administrativ, printre pârâţi fiind comuna Bicaz Chei şi Consiliul Judeţean Neamţ.

„Litigiul a apărut de la o grăniţuire din 1998, lucrare făcută de oraşul Gheorgheni. S-a întocmit un proces verbal, s-a făcut grăniţuirea cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc, am semnat şi noi, ca vecini, au semnat şi ei, tot ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces-verbal, încheiat şi făcut de ei“, declara primarul din Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Tyby

    14 noiembrie 2023 at 8:05 AM

    Domnule primar de la Gheorgheni,dumneavoastra nu sunteti in stare sa asfaltati orasul.De 20 de ani trec pe acolo si pot spune ca majoritatea strazilor din Iraq arata mai bine ca la dumneavoastra!Ce sa mai faceti cu inca 700 ha daca nu puteti manageria 7 pe care deja îi aveti?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending