Contactează-ne

Actualitate

Audit prin şcolile cu mulţi angajaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ existenţa controlului este confirmată de inspectorul general Mihai Obreja ■ problema supraîncărcării schemei de personal auxiliar şi nedidactic ţine de neîncadrarea în costul standar pe elev ■ el este de 6.111 lei, în 2021, pentru cheltuielile salariale, care diferă de la o unitate şcolară la alta ■ la acestea se adaugă costurile pentru cheltuielile materiale: electricitate, gaz metan, curăţenie, birotică, pregătirea profesională, etc ■

Ministerul Educaţiei a dispus un control la LPS Roman, unde era reclamată supraîncărcarea schemei de personal auxiliar şi nedidactic, încă din timpul directoratului profesorului Petrică  Sandu.

Această  unitate ar avea, se spune într-o „jalbă“ ajunsă la minister şapte şoferi, trei bibliotecari, patru secretare, trei contabile, două laborante, mulţi oameni de serviciu, paznici de noapte şi de zi, bucătărese, patru ospătari la cantina liceului, etc.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a confirmat existenţa acestui control de la minister, dar nu a dorit să facă nici o declaraţie. Contactat telefonic, directorull liceului, Constantin Lupuşoru, a confirmat prezenţa în unitate a auditorilor din minister.

„În şcoală se realizează un audit dispus de minister, dar acesta nu doar la liceul nostru, ci la toate unităţile în care există o schemă de personal didactic auxiliar şi nedidactic mai numeroasă. În urmă cu 10 ani este posibil să fi fost opt şoferi, patru bibliotecari, mai multe laborante, secretare, oameni de îngrijire şi paznici.

Echipa se deplasează în mai multe judeţe din ţară. Eu am preluat de la fostul director o schemă de personal mai numeroasă. Între timp, numărul s-a diminuat, fie prin pensionare, fie prin redistribuire. A nu se uita faptul că liceul a preluat două unităţi gimnaziale, respectiv Şcoala nr. 9 şi Şcoala Nr.3, plus Clubul Sportiv Şcolar, plus o grădiniţă cu program prelungit şi una cu program normal, toate cu personalul lor.

De cînd sînt eu director din organigramă au dispărut 31 de posturi, însemnînd personal didactic auxiliar şi nedidactic. Acum am rămas cu 41 de angajaţi din categorile amintite şi uneori nu ne putem descurca. Avem în administrare 12 clădiri şi un stadion.

Cînd încep competiţiile sportive oamenii  lucrează şi sîmbăta şi duminica şi au dreptul la zile libere. Vara trecută, cînd a început programul competiţional a fost nevoie să aducem personalul de acasă, pentru că o competiţie nu poate începe fără a avea măcar două persoane la intrarea pe stadion şi altele în sală. De exemplu, la CSS, unde avem 290 de elevi nu avem acum nici un angajat şi trebuie să ne descurcăm cu personalul pe care-l avem“, a declarat Constantin Lupuşoru.

Totul se trage de la depăşirea costului standard

Directorul LPS  mai spune că unitatea are 870 de elevi la liceu, gimnaziu şi învăţămînt preşcolar şi 290 la Clubul Sportiv Şcolar.

„În ultimii ani, cartierul Favorit se depopulase, dar conform ultimului recensămînt, populaţia şcolară este în creştere, aşa că am fost nevoiţi să mai cerem o grupă la grădiniţa cu program prelungit. Am avut şi programul A doua şansă.

În ceea ce priveşte coordonarea activităţii nu este aşa simplu, aşa încît LPS are doi directori adjuncţi, doamnele profesoare Irina Pătrăuceanu şi Monica Agache. Acum mai avem patru secretare, îngropate în dosare, care sînt uneori nevoite să-şi mai ia de lucru şi acasă.

La acestea se adaugă trei contabile, patru paznici de noapte, laborante, 11 îngrijitori, şase bucătărese şi şase ospătăriţe la cantina şcolară,  unde iau masa şi copiii de la After-school de la CNRV. La bibliotecă mai avem încadrate două bibliotecare, la un număr de peste 31.000 de volume.

Pentru o deplasare la Bucureşti, o firmă de transport ne-a cerut 5.600 lei, dar noi facem deplasări în toate colţurile ţării. Gîndiţi-vă la cît a ajuns costul motorinei, RCA-ul pentru cele trei vehicule pe care le avem. La o deplasare pleacă cel puţin doi şoferi, pentru că trebuie respectat timpul de odihnă, impus de lege“, a mai adăugat directorul Lupuşoru.

Cît despre neîncadrarea în costurile standar per elev, sursa citată spune că nu există vreo unitate şcolară care să se încadreze în aceste costuri. Conform declaraţiilor Ministrului Sorin Cîmpeanu, costul standard per elev a rămas anul trecut la acelaşi nivel pentru cheltuieli salariale, respectiv de 6.111 lei per elev. Cheltuielile salariale diferă de la o unitate şcolară la alta, în funcţie de gradul didactic al profesorilor şi învăţătorilor, numărul gradaţiilor de merit, sporurilor de doctorat, sporului de rural în comune, etc, la care se adaugă şi costurile pentru cheltuielile cu bunurile şi serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

Cum costurile facturilor la energie electrică şi gaz metan au luat-o razna, aşa cum arăta Monitorul într-un articol anterior, e de înţeles de ce ministerul vrea „să strîngă cureaua“ la cheltuielile de personal şi la cele materiale.

Reamintim faptul că în luna ianuarie, valoarea la gaz metan era de 75.500 lei la Colegiul Danubiana, de 44.342,73 lei la Colegiul Roman Vodă, de 13.000 lei la  Colegiul Vasile Sav şi de 18.000 de lei la Colegiul Miron Costin. LPS-ul a primit o factură numai la gaz metan de 2.000 lei pentru o lună, la care se adaugă factura la electricittae cam tot de aceaşi valoare, la motorină şi RCA. La toate acestea se adaugă şi cheltuielile cu materialele de curăţenie şi cele sanitare al căror cost a tot crescut.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending