Prima pagină
Au scăpat ușor după comiterea unor infracțiuni. Persoane obligate de instanță să execute muncă în folosul comunității
■ în evidența Serviciului de Probațiune Neamț se află 1.802 persoane sancționate ■ unui număr de 1.324 le-a fost impusă obligația de a munci neremunerat, în folosul comunității ■ fiecare primărie stabilește unde prestează cei care au această obligație ■
În cursul zilei de 11 aprililie 2024, în sala de ședințe a Consiliului Local din Primăria Roman a avut loc o întâlnire între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și reprezentanți ai 29 de primării din zona Roman Metropolitan. Scopul întrunirii a fost de a dezbate standardele pentru implementarea corespunzătoare a obligației de muncă neremunerată, în folosul comunității, impusă de instanță, în sarcina unor persoane.
La această întrunire, Serviciul de Probațiune a fost reprezentat de șefa acestuia, Denisa Stoian Anițoaei și de către consilierul de probațiune, responsabil în relațiile cu presa, Irina Raluca Radu și consilierul Aurica Branchi. Conform unui comunicat de presă, Serviciul Probațiune coloborează cu primăriile din județul Neamț în vederea punerii în executare a sentințelor penale.
”Punerea în practică a prevederilor legale depinde de buna comunicare dintre Serviciul Probațiune, ca instituție căreia îi este încredințată, prin sentință penală, supravegherea, controlul persoanei sancționate, pe de o parte, și instituțiile din comunitate, pe de altă parte. Pentru optimizarea colaborării, Consiliul Local Roman a fost gazda dezbaterilor. În acest context, s-au analizat atât punctele tari, cât și ariile de îmbunătățire ale aplicării standardelor de lucru.
Instituțiile din comunitate care participă la executarea pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile. în conformitate cu prevederile legale. De asemenea, s-au oferit modele de bune practici în cadrul primăriilor ce au colaborat cu Serviciul de Probațiune Neamț”, se precizează în comunicatul de presă al Serviciului Probațiune, pus la dispoziția presei de Serviciului de Comunicare al Primăriei Roman.
Conform sursei citate, în evidența Serviciului de Probațiune Neamț se află 1.802 persoane sancționate, iar unui număr de 1324 de nemțeni li s-a impus obligația menționată. ”Consilierii de probațiune au emis în ultimul an peste 220 de decizii de executare a activității neremunerate în cadrul UAT-urilor aronadate celor 29 de localități din Zona Metropolitană. Aceste persoane beneficiază, fără a trece prin experiența privării de libertate, de avantajul de a-şi îndeplini în continuare rolul lor familial, profesional și economic în societate
Sunt astfel premise reintegrării sociale. Întâlnirea a reiterat angajamentul tuturor părților implicate pentru o colaborare strânsă și eficientă, în scopul conlucrării instituțiilor partenere și a creării unui cadru de lucru care să evidențieze și să valorifice forța de muncă oferită de persoanele supravegheate în mod gratuit pentru beneficiul comunității de unde provin sau unde li s-a impus această obligație”, se mai menționează în comunicatul Serviciului Probațiune Neamț.
Numărul sentințelor judecătorești diferă de la o localitate la alta
Redactorul Monitorul a contactat primarii câtorva localități, pentru a vedea numărul de cazuri existente în fiecare din aceste unități administrative. În municipiul Roman, cu o populație recenzată, în 2021, de 48.644 locuitori, situația remisă de către șeful Biroului Evenimente, Mihai Bârjooveanu, este următoarea: ”În privința solicitării care vizează mandatele privind prestarea muncii neremunerate în folosul comunității, emise de organele judiciare, înregistrate în evidențele instituției noastre în perioada 2023-2024, vă comunicăm:
Numărul mandatelor de executare a fost de 89. Numărul mandatelor executate până la data de 12 aprilie 2024 este de 63. Mandatele se exeută, în conformitate cu dispozițile organelor judiciare ( Parchet și instanțe de judecată n.t), precum și în baza prevederilor HCL Roman nr.138/20 octombrie 2014 privind aprobarea domeniilor serviciilor publice și a locurilor în care persoanele care au săvârșit infracțiuni vor presta muncă neremunerată în folosul comunităților”, se precizează în răspunsul primit.
În comuna Doljești, care are o populație recenzată de 5.735 locuitori (în 2021) în anul 2023 au fost emise 7 decizii, cu muncă deja efectuată, în timp ce anul acesta, în primele 3 luni și jumătate există emise de instanțe un număr de 4 decizi de muncă neremunerată, încă neefectuate. La Cordun, la o populație de 8.278 locuitori, în anul 2022 au fost puse în executare 5 mandate, iar în anul 2023 un număr de 12 mandate.
La nivelul comunei Horia, în anul 2023 au avut de executat asemenea pedepse un număr de 21 de persoane, iar în 2024 alte 6 persoane. Comuna are un număr de 1.256 locuitori. La Săbăoani, comunitatea rurală cu cea mai mare populație din județ, respectiv 10.619 locuitori, numărul persoanelor cu asemenea pedepse este de 4 persoane în 2023 și 2 persoane în 2024.
În anul 2023, la nivelul comunei Gherăiești, au fost emise 4 mandate și s-au prezentat pentru executarea muncii neplătite în folosul comunității doar două persoane. În acest an au fost planificate 4 persoane, din care s-au prezentat la primărie doar 3.
Întrebarea este ce li se întâmplă celor care ignoră mandatele?
Primarii localităților menționate au făcut precizarea că, în conformitate cu prevedrile unor hotărâri de consiliu local persoanele obligate de instanțele judecătorești să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității execută pedepsele la obiective stabilite de comunitate, respectiv la întreținerea zonelor de agrement, la întreținerea imobilelor în care funcționează grădinițe, dispensare, așezăminte de cult.
Mai pot fi folosiți la igienizarea localităților, a parcurilor, a cimitirelor, a zonelor verzi, a bazelor sportive, la curățarea drumurilor publice, de acces pietonal și auto, la strângerea vegetației și a resturilor menajere, la curățirea vegetației uscate, a gunoaielor de pe terenurile virane, la curățirea rigolelor de scurgere a apelor pluviale sau la orice alte activități de utilitate publică.
În comunicatul Serviciului de Probațiune se precizează și cadrul legal în baza căruia se execută aceste pedepse, Codul Penal, Legea 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, Legea 253/2013privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate, dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și în baza Hotărârii 818/2018 privind aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate.
-
Actualitate24 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate7 zile,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate7 zile,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină7 zile,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină6 zile,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima paginăo săptămână,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
-
Actualitateo săptămână,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți