Contactează-ne

Actualitate

Au fost stabiliţi cîştigătorii la concursul „Nicolae Milord“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ laureata competiţiei naţionale de artă plastică de la Piatra Neamţ este Marinela Popa din Sibiu ■ premii I la secţiunile grafică şi pictură au obţinut Marius Constantin Drăgan, de la Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ şi Andreea Dinu, de la Şcoala de Arte - Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi ■ n expoziţia cu lucrările concursului poate fi vizualizată on line ■ manifestarea a ajuns la cea de-a IV-a ediţie ■

Concursul naţional de artă plastică „Nicolae Milord“, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ şi-a desemnat cîştigătorii celei de-a patra ediţii.

Marele premiu a fost adjudecat de Marinela Popa, de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu“ Sibiu cu lucrarea „Portretul unui cărbunar“. Cîştigătoarea a fost desemnată de juriul format din criticul de artă Emil Nicolae, preşedinte, Ştefan Potop (preşedintele Uniunii Artiştilor plastici – Filiala Neamţ), Arcadie Răileanu (artist plastic), Ciprian Istrate (artist plastic) şi Carmen Elena Nastasă, managerul instituţiei organizatoare.

Despre această ediţie a competiţiei şi despre laureată, criticul de artă Emil Nicolae a spus: „În primul rînd mă bucură faptul că – şi în condiţiile dificile din această perioadă – artiştii, fie ei şi «emergenţi», nu se dezic de vocaţia lor. O dovada e şi nivelul calitativ ridicat al lucrarilor trimise la concursul «Nicolae Milord».

Totuşi, trebuie să remarc un lucru: dată fiind «norma de consacrare» / marca patronului (pictură în ulei pe pînză), în principiu s-ar cuveni ca marele premiu să revină, anual, unei lucrări realizate în tehnica respectivă. Or, anul acesta, nu doar cantitativ, ci şi calitativ, lucrările de grafică propuse au depăşit pictura.

Şi atunci am lăsat deoparte convenţia uleiului, optînd pentru portretul grafic realizat de Marinela Popa (Sibiu), remarcabil pentru siguranţă ductului şi, mai ales, pentru expresivitate, dovedind că o bună cunoaştere a resurselor desenului, însoţită de talent, poate să producă o imagine echivalentă uleiului prin complexitate şi profunzime“. Artistul plastic Ştefan Potop, un alt membru marcant al juriului, a evidenţiat caracterul special al condiţiilor de concurs, care par a fi influenţat competitorii:

„Anul acesta, din cauza stării speciale în care ne aflam, jurizarea a fost făcuta on-line, fără consultări între membrii juriului. Probabil că şi lucrările prezentate au fost de aşa natură încît rezultatele ne evidenţiază o dialectică în alb şi negru, cu negrul dominant. Fumatul (spiritual sau pericol mortal?) obţine Marele Premiu, însingurarea celui ce-şi aruncă umbra-n faţă este evidenţiată la grafică, însăşi lucrarea premiata la secţiunea pictură este o monocromie nedefinită, cu vagi urme de culoare.

Sigur că ediţia nonculorilor din acest an nu este în spiritul lui Nicolae Milord, un pictor policrom şi solar, dar face parte din artă şi din viaţă. Îi felicit pe toţi participanţii, cu speranţa că ne vom revedea la anul sănătoşi şi inspiraţi!”. La rîndul său, în calitate de mebru al juriului, pictorul Arcadie Răileanu, în trecut coordonator al întregii activităţi a Şcolii Populare de Artă Piatra Neamţ, s-a referit la concursul în sine, cu accent pe calitatea lucrărilor care au primit Premiul I la secţiunile grafică şi pictură – Marius Constantin Drăgan (Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ) şi Andreea Dinu (Şcoala de Arte – Centrul Cultural „Dunarea de Jos” Galaţi): „O frumoasă realizare a Centrului pentru Cultură şi Arte «Carmen Saeculare», organizatorul Concursului Naţional de pictură şi grafică «Nicolae Milord».

Cele două lucrări care s-au învrednicit de Premiul I denotă un nivel artistic şi o tehnică a execuţiei de înaltă ţinută. Aceasta îmi dă convingerea că şi în acest an concursul a avut un succes confirmat”. Aşadar, marele premiu i-a revenit Marilenei Popa, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Ilie Micu Sibiu cu Portretul unui cărbunar.

La Secţiunea pictură, Premiul I a fost adjudecat de Andreea Dinu, de la Şcoala de Arte – Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi cu lucrarea Gânduri umbrite, Premiul II a fost obţinut de Florentina Mihăilă, de la Şcoala de Arte Octav Enigărescu Tîrgovişte pentru pictura Paleta pictorului, Premiul III i-a revenit Cameliei Violeta Anghel, de la Şcoala Populară de Arte Vespasian Lungu Brăila cu Peisaj, iar o menţiune i-a fost coferită Anei maria Şerban, de la Şcoala de Arte Bucureşti, pentru Atmosferă telurică.

La Secţiunea grafică, Premiul I a fost atribui lui Marius Constantin Drăgan, de la Şcoala Populară de Arte Piatra Neamţ – Centrul pentru Cultura şi Arte Carmen Saeculare Neamţ pentru lucrarea Rădăcini, Premiul II a fost acordat Rozaliei Baricz, de la Şcoala Populară de Arte Târgu Mureş, pentru Furtuna, Premiul III a fost obţinut de Cristina Maria Petruşiu, de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, pentru Origini, iar menţiunea a fost adjudecată de Bianca Ştefania Barbu, de la Şcoala de Arte şi Meserii Piteşti, pentri Accente de toamnă.

Expoziţia cu lucrările concursului poate fi vizualizată anul acesta doar în format on-line, accesînd adresa web http://www.culturaneamt.ro/pe-6-aprilie-aflam-laureatul-si- premiantii-concursului-nicolae-milord/ sau platforma de pe Facebook a Centrului: https://www.facebook.com/CulturaNeamt.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 26 de cazuri noi. Naţional – 1.768 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,75 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost raportate 149 decese ■

Până pe 19 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.031.072 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 

944.774 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.768 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 246 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 26.381 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 18.04.2021 (10:00) – 19.04.2021 (10:00) au fost raportate 149 de decese (91 bărbați și 58 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 31 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 53 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 47 decese la categoria de peste 80 de ani.

147 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.  

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.510. Dintre acestea, 1.448 sunt internate la ATI.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate  7.130.619 teste RT-PCR și 783.924 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 6.484 de teste RT-PCR (4.277 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.207 la cerere) și 5.431 de teste rapide antigenice. 

Pe teritoriul României, 50.090 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.615 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 43.665 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 117 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.971 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 18 aprilie, 7.109 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.575.850 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 5 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.507 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 46 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 2 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 3 în Singapore, 3 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația și Finlanda. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 189 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

Proiecte la votul aleşilor de sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pe ordinea de zi a şedinţei din 22 aprilie se află 17 proiecte de hotărîre ■ unele proiecte au legătură cu stabilirea indemnizaţiilor aleşilor locali şi numirea agamanilor la Staţiunea Oglinzi ■

Consiliul Local Tîrgu Neamţ se va reuni pe 22 aprilie în şedinţa lunară, pe ordinea de zi a acesteia aflîndu-se 17 proiecte de hotărîre. După alegerea preşedintelui de şedinţă şi a potenţialului preşedinte de şedinţă pentru luna mai, va fi supusă aprobării numirea a doi consilieri titulari şi a doi supleanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor şi în Consiliul de Administraţie la Staţiunea Oglinzi, societate pe acţiuni în care oraşul Tîrgu Neamţ este acţionar majoritar.

Va mai fi cerut votul consilierilor pentru participarea urbei, în calitate de membru fondator, la înfiinţarea Asociaţiei Cluster ,,Produs în Neamţ”. Se va supune dezbaterii şi modificarea hotărîrii Consiliului Local nr.116 din 31.05.2018 privind delegarea prin negociere directă a serviciului de administrare, întreţinere şi exploatare a parcărilor cu plată din oraşul Tîrgu Neamţ, un alt punct referindu-se la aprobarea Bugetului de venituri şi cheltuieli al SC Civitas şi a listei de investiţii.

Va mai fi nevoie de acordul aleşilor locali pentru indexarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor cu 2,6%, aceasta fiind rata inflaţiei pe anul 2020 comunicată de Institutul Naţional de Statistică. Alte două proiecte au legătură cu inventarul bunurilor din domeniul public şi privat al oraşului, după care se va supune atenţiei programul şi bugetul aferent organizării, în perioada 25 aprilie -2 mai, a Festivalului Bucuria Luminii, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, urmînd să fie discuţii şi pe marginea bugetului de care va beneficia Casa Culturii Ion Creangă pentru activităţile pe care le va organiza în 2021.

În cadrul aceleiaşi şedinţe va fi luată o hotărîre privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local Tîrgu Neamţ şi va fi stabilită indemnizaţia lunară a consilierilor. Un alt proiect vizează lista de priorităţi pentru atribuirea de sedii pentru partide politice, propunîndu-se acordarea unui spaţiu Uniunii Salvaţi România(USR). În mapele participanţilor se vor mai găsi trei proiecte ce au legătură cu vînzarea unor terenuri şi a unei clădiri din domeniul privat al oraşului. După încheierea dezbaterilor, se va trece la capitolul Diverse, unde sunt înscrise deja, către comisia de urbanism, cîteva cereri de concesionare a unor terenuri.

Citește știrea

Actualitate

Procesul crimei de la spital, în prelungiri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ soţul directoarei de îngrijiri medicale a contestat sentinţa de 24 de ani de închisoare ■ este prima dată cînd inculpatul contestă ceva de mai bine de un an ■ el, dar şi spitalul, trebuie să achite despăgubiri colosale ■

Procesul crimei de la spital, în care ucigaşul directoarei de îngrijiri medicale a fost condamnat la 24 de ani de închisoare şi plata unor daune colosale, continuă. Dumitru Sebastian Patriche a contestat decizia Tribunalului Neamţ, iar o hotărîre definitivă vor da judecătorii de la Curtea de Apel Bacău. Ucigaşul Ancăi Patriche a făcut o mişcare neaşteptată, avînd în vedere faptul că de la data încarcerării, 10 ianuarie 2020, şi pînă acum nu a contestat niciodată nimic, nici prelungirile repetate ale detenţiei, nici alte acte procedurale, însă pedeapsa de 24 de ani de detenţie probabil că i s-a părut prea mult.

Cauza urmează a ajunge pe rolul instanţei din judeţul vecin. Reamintim că pe lîngă detenţie s-au acordat fiului şi soacrei inculpatului, daune care totalizează peste 750.000 de euro, cele mai mari acordate vreodată de o instanţă din Neamţ într-un proces de omor. Judecătorii l-au obligat să-i plătească fiului daune materiale pentru pierderea mamei de 10.000 de lei şi daune morale de 375.000 de euro.

Aceleiaşi părţi civile, spitalul îi datorează 125.000 de euro, daune morale. Către soacra sa, Patriche este bun de plată cu daune materiale de 10.000 de lei, plus daune morale de 187.500 de euro. Şi spitalul a fost obligat la plata unor despăgubiri morale de 62.500 de lei către femeia care şi-a pierdut fiica.

Deocamdată unitatea spitalicească nu a contestat decizia judecătorilor nemţeni. Victima agresiunii petrecute pe 10 ianuarie 2020, Anca Patriche, care avea 49 de ani, promovase de cîteva zile examenul pentru a deveni director de îngrijiri medicale a Spitalului Judeţean, anterior fiind asistentă şefă la Secţia Chirurgie. Din depoziţiile lui Dumitru Patriche a rezultat fără echivoc premeditarea omorului şi mobilul. Acuzatul a declarat că era invidios pe faptul că soţia se realizase profesional, victima obţinând pe 8 ianuarie funcţia de director medical şi era profesor la Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ.

Analizând aceste spuse, concluzia este că făptaşului s-a decis să comită crima în doar două zile, adică de la data când s-a anunţat câştigătorul examenului de conducere la spital. Alt motiv al infracţiunii a fost şi divorţul intentat de soţie, în toamna anului trecut, din cauza firii violente a bărbatului. Cu câteva luni înainte de crimă, victima plecase de acasă şi se mutase cu chirie în oraş.

Cert este că se temea de el, pentru că a apelat la ajutorul unor elevi de la şcoala postliceală sanitară unde preda, rugându-i să o însoţească la cumpărături, în drum spre cursuri sau serviciu. Patriche le-a relatat anchetatorilor că regretă cele petrecute, dar că e tardiv. De remarcat că acuzatul nu a încercat să- şi facă apărări, adică să aducă vreun argument în favoarea sa, fiind resemnat în ceea ce urma: trimiterea în judecată, procesul şi o eventuală condamnare.

Pe parcursul anchetei, inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că nu prezintă nici un fel de tulburări, având reprezentarea faptei comise când a ucis-o pe femeia cu care convieţuise 27 de ani şi cu care avea un copil, student acum. Până prin octombrie 2019, când s-a angajat ca agent de la pază la un magazin, Patriche fusese slujitor voluntar la biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Piatra Neamţ.

Era paracliser şi pălimar, ajutând la diverse acţiuni. Preotul Ciprian Muraru nu-l credea capabil să ucidă, temându-se că era în stare să se sinucidă şi că victima era verişoara sa. Aceeaşi temere o împărtăşea şi tatăl făptaşului. Se pare că Anca Patriche venise aici pentru a-şi lua lucrurile personale, ea urmând să aibă alt birou, într- o clădire alăturată cu spitalul, pentru că luase examenul pentru funcţia de director medical. Între cei doi a fost o scurtă discuţie, după care soţul a aplicat câteva lovituri cu cuţitul, femeia rănită apucând să ţipe de două ori. Ucigaşul a mai stat în încăpere o scurtă perioadă de timp, timp în care victima agoniza, după care a ieşit pe hol. Ţipete victimei au aletat personalul, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea acesteia.

Citește știrea

Trending