Contactează-ne

Actualitate

Atunci cînd „Acasă“ a devenit un loc trist – şase copii rămaşi pe drumuri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Sagna, o familie cu 6 copii a rămas pe drumuri, locuinţa arzîndu-le ■ preotul Fărcăşel a lansat un apel la solidaritate: „Orice ajutor este binevenit şi urgent, mai ales că sîntem plină iarnă“ ■ un incendiu, care a distrus în totalitate o casă din Almaş, a fost provocat intenţionat ■

Finalul lui Gerar a „adus“ în Neamţ incendii fără număr, mai multe locuinţe din diverse localităţi fiind afectate de flăcări. Cele mai multe dintre evenimente au fost accidente, însă într-un caz a fost vorba de o mînă criminală. Marţi, un incendiu a izbucnit în jurul orei 14:30, la o locuinţă din Sagna.

„Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuinţe, cu posibilitatea propagării la locuinţa aflată în imediata vecinatate şi o anexă gospodarească. Proprietara locuinţei, în vîrstă de 43 de ani a suferit atac de panică. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD la locul evenimentului, refuzînd transportul la spital“, conform unui comunicat al ISU Neamţ.

Coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu. În urma incendiului o familia, care are 6 copii, a rămas fără locuinţă. Preotul din localitate, Francisc Fărcăşel a lansat un apel pentru ajutor pe pagina de Facebook a parohiei. „Cred, fiecare dintre noi preţuim acel loc pe care îl numim ACASĂ… Pentru familia Blaj Iosif şi Nicoleta şi cei 6 copii (Fdt. Crizantemelor, 23), pentru o perioadă, cuvîntul ACASĂ va fi un loc trist, care provoacă teamă, după incendiul din această după-amiază… Vă invit să facem o mică renunţare ca ei să se poată întoarce cît mai curînd ACASĂ! Ei sînt bine, însă din casă au putut salva puţine lucruri şi, mai ales, casa trebuie construită de la zero. Cei cu inimă bună mă pot contacta pe mine, sau direct, familia. Orice ajutor este binevenit şi urgent, mai ales că sîntem plină iarnă. Dumnezeu să vă răsplătească pe toţi!”.

În aceeaşi zi, alt incident a avut loc la Grumăzeşti, apelul pentru ajutor fiind înregistrat la ISU Neamţ în jurul orei 14:00. Pînă la ajungerea forţelor de intervenţie, din interiorul locuinţei a fost evacuată de către voluntari o femeie de 91 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale, după care a fost transportată la CPU Tîrgu Neamţ. Focul a transformat în scrum circa 7 mp din cerdacul din lemn, acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 30 mp, bunuri materiale aflate în interiorul camerei şi aproximativ 500 kg de lemne de foc. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilita ca fiind focul deschis în spaţii deschise.

Incendiu provocat intenţionat, la Almaş

Marţea neagră a continuat cu un alt eveniment nedorit, un incendiu la o casă de pe strada Cetatea Neamţului din reşedinţa de judeţ. S- a întîmplat în jurul orei 16:25 şi au intervenit pompierii pietreni cu două autospeciale de stingere. Cadrele ISU au scos din locuinţa cuprinsă de flăcări o butelie, ce prezenta risc de explozie. Au ars bunurile materiale din interiorul a două camere (obiecte de mobilier, materiale textile, aparate electrice şi electrocasnice etc), nefiind victime. În acest caz scurtcircuitul electric a fost cauza probabilă de producere a incendiului. Un alt eveniment a avut loc în noaptea de 26/27 ianuarie, cînd la adăpostul întunericului o mînă criminală a incendiat o casă din Almaş – Gîrcina.

Apelul pentru ajutor a venit în jurul orei 00:05. Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei case, cu posibilitatea propagării la o locuinţă vecină. În timpul intervenţiei militarii au salvat un căţel din flăcări. „Acţiunea intenţionată a fost stabilită ca fiind cauza probabilă de producere a incendiului“, a comunicat ISU Neamţ. Seria incendiilor a continuat cu un eveniment ce a avut loc în zorii zilei de ieri, 27 ianuarie, în jurul orei 07:15 militarii fiind chemaţi la o locuinţă din Roman. Incendiul se manifesta la o anexă şi la acoperişul unui imobil, cu două locuinţe, cu posibilitatea propagării la o altă casă. Proprietara, în vîrstă de 86 de ani, a suferit un atac de panică, dar a refuzat transportul la spital.

A ars anexa cu o suprafaţă de aproximativ 60 de mp şi bunurile din interior între care o centrală termică şi cauciucuri, dar focul a mistuit şi o magazie pe o suprafaţă de 60 mp. A ars şi acoperişul casei, pe o suprafaţă de circa 20 de mp. În acest caz burlanul de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile a fost cauza.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Accident grav la Girov: Un mort şi trei răniţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ victimele au rezultat în urma coliziunii dintre un autoturism şi o căruţă

Un accident rutier grav, soldat cu o persoană decedată şi alte trei transportate la spital, s-a produs sâmbătă, 6 martie, în comuna Girov. Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii ISU Neamţ, a fost vorba de spre o coliziune între un autoturism şi o căruţă. “Prin apel la 112, în jurul orei 12:55, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe raza comunei Girov,  pe DJ 156 A.

Accidentul rutier s-a produs între un autoturism și un atelaj hipo (căruță). La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială pentru descarcerare,  o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM și două echipaje cu ambulanțe de la SAJ.

Conducătorul atelajului este în stop cardio-respirator.  Acestuia i se aplică manevre de resuscitare de către echipajul SMURD TIM.

Două persoane (conducătorul autoturismului și un pasager) au primit îngrijiri medicale de la echipajele SAJ și au fost transportate la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au comunicat iniţial salvatorii nemţeni. Din păcate căruţaşul nu a mai putut fi salvat: “Medicul de pe ambulanța SMURD TIM a declarat decesul conducătorului atelajului.

A mai fost preluată o victimă (pasager din autoturism) și transportată la spital”, au transmis ulterior cei de la ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Un nemţean la comanda Poliţiei Bacău

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ comisarul Dragoş Balău, şeful Poliţiei Roman, şi-a preluat funcţia de împuternicit adjunct la comanda Inspectoratului de Poliţie Bacău, începînd de vineri, 5 februarie ■ el îl va seconda pe comisarul Toader Buliga ■ numirea comisarului romaşcan s-a făcut în contextul scandalului de la Oneşti, în ”criza ostaticilor ■

Comisarul Dragoş Bălău, comandantul Poliţiei Roman a fost ”uns” în funcţia de împuternicit adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Bacău, comisarul Toader Buliga, şi el împuternicit de către Ministerul de Interne la comanda Poliţiei Bacău, în cursul zilei de joi, 4 martie. Numirea a fost făcută, evident, în contextual crizei ostaticilor de la Oneşti, unde doi muncitori au fost sechestraţi şi schingiuiţi de către Gheorghe Moroşanu, un recidivist de 68 de ani, din cauza unor frustrări legate de pierderea unui apartament în oraşul Oneşti, acum 11 ani, cumpărat de Combinatul de la Borzeşti, de la un lichidator judiciar. ”Este adevărat că de vineri, 5 martie, am preluat prerogativele de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău şi acum mă aflu în drum spre Oneşti. Dar informaţii legate de această numire pot fi obţinute doar de la IGPR. Ceea ce pot să vă spun este faptul că această împuternicire vine în contextul a ceea ce s-a întîmplat la Oneşti, la începutul acestei săptămîni. La Roman locul meu va fi preluat, tot prin împuternicire,  de către actualul adjunct, colegul meu, Costel Radu”, au fost declaraţiile, succinte, ale comisarului Dragoş Bălău.    La solicitarea redactorilor ”Monitorul”, purtătorul de cuvînt al IGPR, inspectorul principal Bogdan Ghebaur ne-a confirmat numirea şi ne-a remis conţinutul unui comunicat de presă, în acest sens. ”Cu data de 5 martie 2021, prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisarul şef de poliţie Toader Buliga a fost împuternicit să exercite, pentru 3 luni, atribuţiile funcţiei de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău. Comisarul şef de poliţie Toader Buliga are peste 25 de ani de experienţă în structurile Ministerului Afacerilor Interne, din anul 2009 exercitînd atribuţii manageriale în mai multe structuri, printre care, în perioada 2016 – 2018, la nivelul conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

 

În perioada 2018 – 2020 a ocupat funcţii de conducere în cadrul Corpului de Control al ministrului, iar, din luna august 2020 şi pînă în prezent, a ocupat funcţia de director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I.

Cu aceeaşi dată, din dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, comisar şef de poliţie  Constantin Dragoş Balău a fost împuternicit să exercite, pentru 3 luni, atribuţiile funcţiei de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău. Comisarul şef de poliţie,  Constantin Dragoş Bălău, are peste 23 de ani de experienţă în structurile Ministerului Afacerilor Interne, din anul 2005 fiind şef al Poliţiei Muncipiului Roman”, se precizează în comunicatul Centrului de Informare şi Relaţii Publice al IGPR.

Comisari de poliţie ”decapitaţi”

Reaminitim faptul că în urma tragediei de la Oneşti, de luni, 1 martie, în care au murit doi muncitori, luaţi ostateci de Gheorghe Moroşanu, ministrul Lucian Bode şi conducerea IGPR au luat decizia ”decapitării” conducerii Inspectoratului de Poliţie Bacău, unde au fost înlocuiţi din funcţie fostul şef al IPJ Bacău, chestorul Vasile Oprişan, cît şi adjunctul său, Adrian Tuluc, cărora li s-au reproşat grave greşeli de management a ”crizei ostaticilor”. Tot cu pierderea funcţiei au plătit acelaşi tip de greşeli manageriale şi şefii Poliţiei din Oneşti, Cristinel Andrieş şi adjunctul acestuia. De reamintit şi faptul că principalul suspect în cazul crizei de la Oneşti, Gheorghe Moroşanu, era recidivist şi avea la activ alte cîteva condamnări penale pentru furt, vătămare corporală şi pentru conducere sub influenţa alcoolului şi drogurilor. Victimele sale, Silviu Iştoan (36 de ani) şi Dan Pătatu (52 de ani) au fost legate cu mîinile la spate şi înjunghiate de mai multe ori  în spate şi în torace, de către criminal, care-şi pierduse, orbit de furia răzbunării,  şi ultima brumă de raţiune.În prezent acesta se află internat în spital, sub pază, urmînd a răspunde în faţa anchetatorilor pentru crimele comise, după externare.

Citește știrea

Actualitate

Se întoarce iarna!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice în scădere şi precipitaţii sub formă de nea ■ la mijlocul săptămînii viitoare vor fi temperaturi diurne de 1 grad ■ în cea mai rece noapte se vor înregistra -5 grade ■

Primăvara ne-a păcălit şi după cîteva zile foarte frumoase, cu soare şi valori termice peste media perioadei, pare că iarna se întoarce. Meteorologii anunţă o răcire accentuată şi precipitaţii sub formă de zăpadă. În cea mai rece zi de săptămîna viitoare, cu greu se va atinge o maximă de 1 grad, iar în cea mai rece noapte mercurul din termometre se opreşte la 0 grade.

Aşa stînd lucrurile, ziua de ieri a fost frumoasă, iar la ora 10:00, termometrele indicau 3 grade la Roman, 6 grade la Piatra Neamţ, iar la Tîrgu Neamţ deja erau 9. Cel mai frig era în vîrf de munte, pe Toaca, unde erau valori negative de -3 grade. Din cauza vîntului, indicele de răcire arăta -26 de grade. Cald va mai fi doar azi, 5 martie, cînd se anunţă 13 grade. Minima nopţii ajunge la 1 grad.

De sîmbătă, 6 martie, se răceşte dramatic, cu vreo 10 grade, nu vor fi mai mult de 3 grade şi ar putea ninge. Noaptea trecem la valori negative, de -1 grad. Condiţiile meteo se mai redresează niţel duminică, 7 martie, cînd reapare soarele şi s-ar putea înregistra 7 grade. După lăsarea întunericului se face frig şi ar putea fi – 4 grade. Luni, 8 martie, va fi soare dar nu mai mult de 7 grade, iar noaptea -2 grade. Cea mai rece zi din această primăvară pare a fi cea de marţi, 9 martie. Meteorologii spun că revin norii şi sînt anunţate precipitaţii sub formă de nea la o minimă de numai 1 grad. Se păstrează minimele negative şi vor fi -3 grade.

Cu începere de miercuri, 10 martie, începe să se încălzească, dar greu şi treptat. Nu scăpăm de nori, dar scăpăm de precipitaţii. Maxima diurnă creşte anemic pînă la 4 grade, însă noaptea va fi cea mai rece din acest sezon, iar mercurul din termometre se opreşte la -5 grade. Pînă joi, 11 martie, temperaturile diurne se dublează, se ajunge la 8 grade, dar din păcate nu zărim soarele. Se mai îmbunează şi noaptea care aduce o minimă la limita îngheţului, -1 grad.

Vineri, 12 martie, am putea vedea soarele în răstimpuri, iar maxima ajunge la 9 grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 0 grade. Cam la fel va fi vremea şi sîmbătă, 13 martie, cu excepţia faptul că trecem la o minimă nocturnă pozitivă, de 2 grade. Duminică, 14 martie, cerul va fi acoperit, nu sînt anunţate precipitaţii, maxima diurnă ajunge la 10 grade, în timp ce minima nocturnă saltă la 3 grade.

Citește știrea

Trending