Contactează-ne

Actualitate

Atenţionare meteo de vreme severă în toată ţara. Ce fenomene sunt prognozate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea este valabilă în toată ţara pentru perioada 17 iunie, ora 11:00 - 18 iunie, ora 10:00 ■ specialiştii anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată ■ după acest episod, scăpăm de ploi cel puţin o săptămînă ■

Luna iunie, care este considerată ca fiind cu cea mai mare instabilitate din tot anul, nu se dezminte şi specialiştii au emis o nouă atenţionare de vreme severă. Informarea meteorologică de instabilitate atmosferică temporar accentuată intră în vigoare pe 17 iunie, la ora 11:00 şi expiră pe 18 iunie, la ora 10:00.

„În intervalul menţionat, manifestările de instabilitate atmosferică se vor extinde treptat, astfel că se vor semnala în cea mai mare parte a ţării şi se vor intensifica, îndeosebi după-amiază şi seara. Vor fi perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vîntului, vijelii şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrînse 25…40 l/mp“, conform Administraţiei Nationale de Meteorologie.

Dacă azi, 16 iunie, avem promisiune unei maxime de 24 de grade, mîine, înainte de furtuni, va fi ceva mai cald, pînă la 26 de grade Celsius. Sîmbătă, 18 iunie, se răcoreşte din nou şi specialiştii spun că în zona noastră nu vor fi mai mult de 23 de grade, iar după lăsarea întunericului minima se opreşte la 13 grade.

Un salt termic pozitiv va fi duminică, 19 iunie, cînd scăpăm de ploi, iar la amiază se vor înregistra 28 de grade. Noaptea nu aduce nici o schimbare şi din nou vor fi 13 grade. Cea mai caldă zi a lui Cireşar pare a fi cea de luni, 20 iunie, cînd în zona noastră se anunţă 31 de grade. Acest lucru va influenţa regimul termic nocturn şi minima saltă la 16 grade. Atît ţine căldura excesivă pentru că marţi, 21 iunie, chiar dacă va fi senin, nu vor fi mai mult de 23 de grade.

În următoarele două zile, în perioada 22 – 23 iunie, va fi timp bun, cu soare, nu mai mult de 25 de grade peste zi şi temperaturi nocturne de 16 grade. Vineri, 24 iunie, se mai răceşte, vor fi doar 23 de grade, iar în a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie răzleţi. Cam la fel va fi şi sîmbătă, 25 iunie, însă duminică, 26 iunie, se anunţă cer senin şi o maximă în creştere pînă la 27 de grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Greu cu proiectele de dotare a cabinetelor medicilor de familie. Mail-uri care nu mai vin de la minister

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorii se plîng că, din cauza unui e-mail, ar putea pierde finanţarea prin PNRR a unui proiect de modernizare a cabinetelor ■ e vorba de fonduri de 45.000 de euro pentru aparatură şi 15.000 de euro pentru renovare ■ sînt înscrişi în proiect 64 de medici de familie din Neamţ ■

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se află în curs de implementare a unui proiect pentru obţinerea de fonduri necesare dotării cabinetelor medicilor de familie, a cărui valoare este de 45.000 de euro pentru dotări în aparatură medicală şi 15.000 de euro pentru renovări.

Dar, în buna tradiţie românescă, la fel ca în nenumărate alte situaţii de prin ţară, un proiect nu se poate derula la noi fără mici inadvertenţe. Doctorul Angela Bica, vicepreşedintă a Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, ea însăşi candidată pentru a obţine o finanţare, a detaliat despre despre birocraţia din sistemul sanitar.

„Există în curs de implementare un proiect prin PNRR pentru domeniul sanitar, prin care se finanţează 3.000 de cabinete ale medicilor de familie în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură şi renovare. 225 cabinete se află pe o listă de preselecţie, realizată de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări.

Sînt cabinete din mediul rural şi oraşele mici de pînă în 10.000 de locuitori. 750 cabinete sînt incluse prin apel necompetitiv, pe principiul «Primul venit, primul servit». Eu mă aflu pe lista de proiecte preselectate şi aştept doar un e-mail de confirmare a înregistrării dosarului, de la minister. În Monitorul Oficial a apărut lista cu iniţialele medicului şi cu localitatea unde funcţionează cabinetul.

Trebuia să primesc mesajul de confirmare în urmă cu două săptămîni, dar judeţul Neamţ nu a transmis la minister adresele de contact ale celor 64 medici de familie incluşi în program. Astă noapte (10 august – n.r.) m-a contactat o colegă care mi-a confirmat şi ea că nu găseşte adresa de e-mail pe site-ul ministerului şi nici o altă adresă a colegilor din Neamţ.

Cineva încearcă să bage beţe în roate şi acestui proiect, aşa cum se întîmplă în România cu toate proiectele majore, ca apoi să dea vina pe medicii de familie şi să-i acuze că n-au fost în stare să acceseze banii“, a declarat doctorul Angela Bica. Acesta spune că o lună a alergat pentru a avea toate hîrtiile în regulă.

A găsit şiconstructor, în condiţiile în care se ştie criza de forţă de muncă şi apreciază că blocarea unui asemenea proiect, din cauza sistemului birocratic, e o mare problemă. Purtătorul de cuvînt al DSP Neamţ, Elena Sterpu, apreciază că lucrurile stau cu totul altfel, în condiţiile în care reprezentanţii ministerului au pus mare accent pe acest subiect:

„Medicii de familie vor primi înştiinţări cu privire la PNRR şi depunerea documentelor, prin e-mail. Au fost trimise o serie de mesaje de către minister încă de săptămîna trecută şi vor mai fi trimise şi săptămîna aceasta. Adresele de e-mail ale medicilor de familie au fost preluate de la CNAS şi actulizate de către noi, la DSP. În cazul în care vor mai apărea erori acestea vor fi corectate, din mers, pentru a ajunge la cabinetele beneficiarilor, fără a exista probleme majore. Toate instituţiile implicate în proiect vor avea grijă ca medicii să fie în cunoştinţă de cauză şi să poată trimite, la timp, documentaţia“.

Toate documentele privind PNRR se găsesc pe site-ul ministerului, iar în ceea ce priveşte termenele de implementare ale proiectului există două referiri: una legată de depunerea documentelor, care trebuie făcută în termen de o lună de la data înştinţării candidatului, prin acel e-mail, iar dacă se face referire la termenul de finalizare a proiectului, acesta este anul 2026.

Citește știrea

Actualitate

PNL Neamț: ”Solicităm demiterea șefului DRDP Iași, pentru întârzierea nejustificată a lucrărilor de la podul Horia”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Șefii PSD Neamț, Ionel Arsene, Adrian Niță și Daniel Harpa sunt obligați să acționeze urgent și să ia toate măsurile pentru demiterea șefului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Mugurel Laicu, instalat în această funcție cu sprijinul lor. Dacă nu o vor face, înseamnă că sunt complici la bătaia de joc care persistă de o bună perioadă la Roman, de când au început lucrările la podul de la Horia.

Deloc complexe, aceste lucrări puteau fi executate în lunile iunie, iulie, septembrie sau chiar octombrie, nicidecum acum, în luna august, când foarte mulți romașcani și locuitori din Zona Metropolitană Roman s-au întors acasă. Chiar și în aceste condiții, la podul de la Horia se lucrează anevoios, în ritm de melc, cu câte doi, trei muncitori. O soluție simplă ar fi fost organizarea lucrărilor în timpul nopții, atunci când valorile de trafic sunt mult scăzute. Din nefericire, nu se întâmplă acest lucru, aspect  care demonstrează disprețul fățiș al directorului DRDP Iași și al PSD Neamț față de romașcani.

Și mai jignitor este faptul că, așa după cum recunoaște într-o postare pe o rețea de socializare, Mugurel Laicus-a aflat zilele trecute în județul Neamț, unde altfel decât la baronașul PSD, Daniel Harpa, la Tg. Neamț, însoțit de prefectul marionetă, Adrian Niță. Ulterior, excursia a continuat la Girov și Poiana Largului, pentru poze și relaxare. Considerăm că dacă tot s-a aflat în județul Neamț, avea datoria să vină să vadă cum se lucrează la podul de la Horia și să ia măsuri pentru urgentarea lucrărilor. Cum nu s-a deplasat la Roman, considerăm că această atitudine demonstrează slugărnicie față de șefii PSD Neamț cărora nu le pasă de romașcani.

În concluzie, această bătaie de joc trebuie să ia sfârșit, iar lucrările finalizate cât mai rapid. Un prim pas este demiterea lui Mugurel Laiș, incompetentul director al DRDP Iași, după care ar trebui să urmeze scuze publice din partea lui Ionel Arsene, Daniel Harpa și Adrian Niță adresate romașcanilor și celor din împrejurimi.

George Lazăr, președinte PNL Neamț

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

Eugen Țapu-Nazare, senator PNL

Citește știrea

Actualitate

Vacanţă în siguranţă. Ce subiecte au fost abordate de poliţişti în disciţiile cu copiii din tabăra de la Oglinzi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la întîlnirea cu oameni legii au participat circa 150 de copii şi adulţi ■ astfel de acţiuni vor avea loc pe toată durata vacanţei mari ■

Poliţiştii din cadul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, cei ai Serviciului Rutier Neamţ şi specialişti ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, au desfăşurat activităţi preventive în tabăra pentru copii de la Oglinzi. Acţiunea a avut loc pe 9 august 2022. Circa 150 de copii şi adulţi au primit informaţii despre formarea comportamentului rutier responsabil.

Asta pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie pentru prevenirea producerii evenimentelor în rîndul copiilor. Prin exemple şi situaţii concrete, poliţiştii au expus modalităţi de prevenire a victimizării şi noţiuni legate de traficul de substanţe interzise, urmărind conştientizarea tinerilor asupra riscurilor la care se expun în cazul consumului de substanţe psioactive.

„Este esenţial ca adolescenţii să ştie să spună «NU» în faţa unor propuneri care pot părea tentante. Astfel, aceştia evită alegerile neinspirate şi vor fi protejaţi de multe riscuri“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Pentru ca un copil să respecte regulile, trebuie să vadă acest model în comportamentul adulţilor.

Întrebarea firească pe care şi-o pun copiii este „De ce eu să mă comport aşa, dacă cei mari nu o fac?“. Iată cum putem să îi facem pe copii să se simtă în siguranţă. Indiferent de comportamentul celor mici, aceştia au nevoie de atenţie şi afecţiune. Este mportant să-i ascultăm, pentru a le afla nevoile, dorinţele, gîndurile şi sentimentele. Toate acestea vor duce la realizarea unei mai bune comunicări.

Copilul va cîştiga astfel încrederea în părinţi şi va şti că, ori de cîte ori va ave o problemă, va fi ascultat. În calitate de adulţi, sîntem exemple pentru copii, iar opiniile referitoare la alcool, tutun şi droguri îi pot influenţa puternic. Aşadar, discuţia despre droguri trebuie să facă parte din conversaţiile generale despre sănătate şi siguranţă. Activităţile oamenilor legii de informare şi prevenire se desfăşoară pe întreaga perioadă extraşcolară, în cadrul campaniei „Vacanţă în siguranţă“.

Citește știrea
AdvertisementTrending