Actualitate
Atenţie la shaorma!

■ Protecţia Consumatorului vine cu recomandări utile ■ asta după ce un copil de 3 ani ar fi murit după ce am încat un produs de acest fel ■
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului vine cu recomandări utile pentru iubitorii produselor de fast-food. Asta după ce un copil de 3 ani din Bucureşti a decedat zilele trecute după ce împreună cu părinţii lui ar fi mîncat o shaorma. Se pare că acest produs i-ar fi băgat în spital şi pe minor şi pe părinţii acestuia, drept pentru care la cumpărarea produselor de fast food trebuie să ţinem seama de o serie întreagă de aspecte. „Pentru a achiziţiona produse de tip fast food care să nu le pună sănătatea sau poate chiar viaţa în pericol, consumatorii trebuie să ţină cont de cîteva sfaturi: la cumpărarea produselor din carne/carne tocată să acorde atenţie deosebită la aspectul produsului; să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene“, conform ANPC. Se mai recomandă refuzarea produselor din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, dar şi refuzul produselor din carne pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum, sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. Consumatorii sînt sfătuiţi să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucît comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea. Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conduca la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sînt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc; De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vînzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mîinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă. Trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Important este să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea probă în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs.

-
Actualitateo săptămână,
George Lazăr, președinte PNL Neamț: „103 miloane de euro vor fi alocate prin PNRR pentru sistemul de educație timpurie!
-
Actualitate2 săptămâni,
Cătuşe pentru că a incendiat casa vecinului. Doi bărbaţi au suferit arsuri
-
Actualitate4 zile,
Coliziune între un autoturism şi un TIR. Victimă o tânără de 25 de ani
-
Actualitate4 zile,
Conferinţă de presă „apă de ploaie” la PSD Neamţ. S-a comunicat tot, dar nu s-a zis nimic
-
Actualitateo săptămână,
Arsene, condamnat definitiv, căutat de poliţişti. Conform unor informaţii neoficiale a fugit în Italia
-
Actualitateo săptămână,
Condamnarea și fuga lui Arsene, ce zic pesediştii nemţeni. Şeful interimar, chemat la Bucureşti. Unii iritaţi, alţii… nostalgici
-
Actualitateo săptămână,
UPDATE: Preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene – 6,8 ani de puşcărie
-
Prima pagină2 săptămâni,
Chemare la un protest civic din cauza defrișărilor din parc și a crizei apei