Contactează-ne

Actualitate

Atenţie la angajaţii care lucrează în ger

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ angajatorii trebuie să asigure măsuri pentru menţinerea stării de sănătate ■ amenzile pot ajunge la 2.500 de lei ■ codul portocaliu de ger expiră joi, pe 1 martie ■

Avînd în vere avertizarea cod portocaliu de ger, care anunţă temperaturi foarte scăzute, cu minime ce pot ajunge pînă la -22 de grade, salariaţii care lucrează în frig trebuie protejaţi suplimentar de angajatori.

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme, respectiv temperaturi sub -20 de grade Celsius sau, temperaturi care corelate cu condiţii de vînt intens (vîntul a cărui viteză depăşeşte 10 metri pe secundă), pot fi echivalate cu acest nivel ( indicele de răcire scade sub pragul valoric de minus 32), angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 şi hotărîrile de guvern în aplicare, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute, măsuri care vor fi stabilite de angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor. În unităţile în care funcţionează Comitetele de Securitate şi Sănătate în Muncă măsurile vor fi stabilite de acestea, iar în instituţii şi unităţi finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducătorii instituţiilor“, conform ITM Neamţ.

Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber este nevoie de distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 – 1litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii trebuie să treacă la reducerea duratei zilei de lucru; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, etc. Aceste măsuri suplimentare se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute; primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi scăzute extreme. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Neluarea măsurilor de prevenire constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvîrşite în astfel de condiţii încît să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending