Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

„Atentat“ la scoala din Satul Olimpic

Știre publicată în urmă cu

în data de

• decizia conducerii Inspectoratului Scolar de a închide Scoala din „Satul Olimpic“ a stîrnit opozitia vehementã a pãrintilor • 74 de pãrinti refuzã sã-si mai dea copiii la scoalã, în cazul în care conducerea Insprectoratului nu va reveni asupra hotãrîrii • la trei zile de la emiterea acesteia, clasele functionau tot în sãlile de la „Grajduri“ • pãrintii s-au adresat cu un memoriu ministrului Mircea Miclea si presedintelui Traian Bãsescu •

Decizia conducerii Inspectoratului Scolar de a închide scoala din „Satul Olimpic“ a declansat un veritabil „rãzboi“ între aceastã institutie, Compartimentul Teritorial de Sãnãtate Publicã si pãrintii celor 74 de copiii înscrisi la aceastã unitate scolarã. Vineri, 23 septembrie, inspectorul scolar general Dorina Drexler, însotitã de doctorul Emanuel Nazaretian, de la Comportimentul Teritorial de Sãnãtate Publicã Roman, au descins în Satul Olimpic, luîndu-se, pe loc, decizia închiderii scolii amenajate de autoritãtile locale, cu efortul financiar al comunitãtii locale, în urmã cu doi ani. Astfel s-a deschis o adevãratã „cutie a Pandorei“. Într-unul dintre pavilioanele locuintelor sociale, din strada Fabricii, s-a înfiintat, în urmã cu doi ani, o grupã de grãdinitã si patru sãli de clasã, în care învatã copiii celor care locuiesc în cartier. La trei-patru zile de la luarea hotãrîrii, clasele continuau sã functioneze, pentru cã învãtãtoarele, aflate între „nicovala“ pãrintilor si „ciocanul“ ISJ, au fost nevoite sã se supunã vointei pãrintilor de a le educa copiii în scoala de la „Grajduri“ si nu la o depãrtare de 2 kilometri, atît cît desparte aceastã comunitate de „dezmosteniti“ social si etnic, de Grupul Scolar „Danubiana“. Pãrintii sînt decisi sã ajungã pînã la ministrul Mircea Miclea si presedintele Traian Bãsescu. Inspectorul general adjunct, Maria Rusu, cea care a realizat un prim control la scoala din strada Fabricii, a declarat: „Am constatat împreunã cu doctorul Emanuel Nazaretian cã acolo nu sînt conditii de a functiona o scoalã. Am întocmit un document de control, prin care s-au dispus termene de remediere a deficientelor constatate, dar mai ales de consiliere a pãrintilor. În primul rînd trebuie sã ne ferim de a face clase exclusiv pe criterii etnice sau cu elevi ce au necesitãti educationale speciale, din medii defavorizate. Faptul cã sînt majoritatea copiii apartinînd etniei rrome se impune, ca o necesitate, integrarea acestora. Mediul de acolo este total nepropice desfãsurãrii actului educational. Trebuie consiliatã atît Primãria, cît si pãrintii, cã nu se face scoalã în poartã. Scoala trebuie sã aibã conditiile igienico-sanitare impuse de lege. Ceea ce este clar este faptul cã acolo nu îsi poate da avizul cineva responsabil, ca sã continuie procesul instructiv“, a precizat Maria Rusu. La Grãdinitã erau 21 din cei 23 de copii, la clasa I, din 19 lipseau doi, la clasa a II-a din cei 16 înscrisi erau prezenti toti, la fel la clasa a III-a. „Noi ne-am prezentat, în continuare, la clasã, desi va trebui sã ne supunem, în final, hotãrîrii ISJ“, au declarat cadrele didactice.

Decizie criticatã si încãlcatã de pãrinti Pãrintii nu vor în ruptul capului sã se supunã hotãrîrii ISJ, ba, mai mult, faptul cã micutii elevi ar putea sã fie obligati sã meargã 2 kilometri, zilnic, în cîmp deschis, pentru a ajunge la grãdinitã sau scoalã, îi revoltã. Acestia sustin cã este vorba de o decizie, arbitrarã, care nu tine cont de realitãtile din teren. Înarmati cu un memoriu, prin care si-au argumentat punctul de vedere, acestia sînt pregãtiti sã lase un exemplar la Prefect, unul la Ministerul Educatiei si celãlalt sã-l trimitã la presedintele Traian Bãsescu. „Am patru copii, din care trei la scoalã. Situatia pentru noi, care trãim dintr-un ajutor social, este gravã. Abia-abia avem cu ce-i îmbrãca si încãlta. Cum o sã poatã merge un ghemotoc de copil doi kilometri, luînd vîntul în piept, iarna, mai ales, cînd nãmetii ajung pe cîmpul acesta de doi metri? “, s-a plîns unul din pãrinti. Acestia sînt total nemultumiti cã nimeni din „boierii“ veniti în control nu s-a consultat si cu ei. „Puteau sã ne anunte înainte de începerea scolii cã nu se pot tine cursuri aici. Acesti copii vor merge patru ore în oras, dar acestea nu le va schimba cu nimic viata lor. Dupã patru ore vor veni si vor trãi tot aici, împreunã cu caii si cîinii, vor bea, acasã, apã infestatã. Dacã se recunoaste cã aici nu este de trãit, de ce ne lasã sã trãim asa? Ne-au lãsat doi ani sã ne facem sperante cã aici nu va creste o generatie de delicventi si acum vin si ne închid scoala. De ce ni se distruge un vis, ca si copiii nostri sã aibã dreptul sã învete. 60% din copii sînt români, dar din cei amãrîti. S-a gîndit doamna Drexler cã vine iarna, cã vin ploile si copiii acestia nu vor putea înota prin noroaie si nãmeti, în bãtaia viscolului?“, a precizat Maria Ursu. Aceasta a apreciat cã învãtãtoarele fac un efort sã vinã din oras si sã-i învete pe copii.

Culmea transparentei Doctorul Emanuel Nazaretian a închis telefonul în nas reporterilor, dovedind cã „întelege“ si „respectã“ dreptul romascanilor de a fi informati: „Nu vã pot da nici o declaratie! Îmi pare rãu“. Dar sã precizãm cã ne interesasem doar de niste concluzii dintr-un act de control de interes public si nu de cine stie ce aspect ce tine de viata privatã a domnului doctor, ori cine stie ce secret ce ar fi pus în pericol siguranta nationalã. Oricum multumim pentru solicitudinea de care a dat dovadã. Cum inventia cea mai diabolicã a institutiilor, plãtite din bani publici, rãmîne institutia purtãtorului de cuvînt, care, evident, nu poate functiona decît în capitala de judet, nu am avut altã alternativã decît sã asteptãm ca nota informativã, pe care doctorul romascan a înaintat-o sefilor sãi, la Piatra Neamt, sã „zacã“ pe biroul directorului adjunct, Cecilia Gafenco, si sã nu ne parvinã decît cînd acesta s-a întors de pe teren. „Din nota informativã a medicului de igienã scolarã rezultã cã localul nu îndeplineste normele impuse de lege, pentru a functiona scoalã si nu poate fi autorizatã“, a precizat Cecilia Gafenco. Primarul Dan Ioan Cãrpusor a apreciat cã decizia ISJ este nerealistã. „Dupã aproape un an de la instalare, doamna inspector general, Dorina Drexler si-a gãsit timp sã se intereseze la noi despre soarta unei singure scoli. Am fost informati cã s-a dispus închiderea scolii. Este, în opinia noastrã, a comunitãtii locale, o decizie nerealistã. A-l acuza pe directorul de la «Danubiana» de segregare rasialã este de-a dreptul o ineptie si un motiv de a-i da calificativ necorespunzãtor, pentru a-l schimba, de fapt, pe criterii politice. ISJ nu tine cont de realitatea socialã din teren si preferã ca sã se încarce cu 75 de nescolarizati, decît sã ia o hotãrîre în favoarea oamenilor, care trãiesc acolo“, a declarat primarul Cãrpusor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending