Actualitate
Asociația Pensionarii Mușatini Neamț, încă în „chinurile facerii”
■ după ce instanța de la Judecătoria Roman a respins cererea membrilor fondatori de înscriere la grefa instituției, instanța de apel de la Tribunalul Neamț a admis înființarea ONG-ului ■ cei 25 membri fondatori au ales conducerea ■ președinte a fost ales experimentatul lider de sindicat Gheorghe Ciobanu ■ vicepreședinți sunt Dan Radu, președintele Cartel Alfa Neamț și Marius Cornenco, fost lider al Federației Metarom ■
Necesitatea organizării pensionarilor în asociații se impune din ce în ce mai evident în această perioadă în care este nevoie ca astfel de ONG-uri să se lupte cu birocrația infernală a instituțiilor statului, care pun pe drumuri pensionarii ce se zbat pentru a li se recalcula pensiile. Președintele Cartel Alfa Neamț, romașcanul Dănuț Radu, a trecut în revistă ultimele demersuri de înființare a unei asociații în județ, care își propune să se implice în rezolvarea problemelor de acest tip ale pensionarilor.
„Inițial am înaintat cererea de înscriere a Asociației Pensionarii Mușatini Neamț la Judecătoria Roman, ținând cont de faptul că sediul administrativ se află în acest oraș, în Casa de Cultură a Sindicatelor. Magistrații de la Judecătoria Roman ne-au respins cererea pe diferite motive. Am făcut apel la Tribunalul Neamț care ne-a admis înscrierea în Registrul Asociațiilor.
Pe 27 mai Tribunalul Neamț s-a pronunțat în favoarea nostră. Urmează să primim hotărârea după care vom intra în pâin și ne vom ocupa de drepturile pensionarilor. Încercăm să aducem un pic de lumină în viața și așa grea a pensionarilor. Din cei 25 de membri fondatori, majoritatea sunt din Roman. Vom dezvolta asociația și vom trece la rezolvarea problemelor pensionarilor”, a precizat Dănuț Radu.
Acesta a spus că, în calitate de președinte al filialei Neamț Cartel Alfa, a participat, la sfârșitul lunii mai, la întrunirea Comisiei de Dialog Social la Prefectură, unde a avut loc o prezentare a conținutului noii legi a pensiilor, reprezentanții Casei Județene de Pensii Neamț și ai ITM încercând să lămurească o serie de probleme legate de aplicarea acestui act normativ atât de așteptat de seniorii (FOTO – Știrile PROTV) României, dar în același timp atât de controversat.
”Noi am ridicat două probleme importante. Un prim aspect a fost cel legat de eliberarea adeverințelor de către angajatorii ce mai funcționează, care nu este atât de problematică și se poate face de către angajatorii societăților existente. A doua, mai dificilă, este cea legată de angajatorii care nu mai funcționează și a căror arhive sunt gestionate de societăți înființate încă din 2012, care pretind tarife uriașe pentru eliberarea acestor acte.
Este bine că s-a sesizat și Consiliul Concurenței, care are în desfășurare o anchetă, dar va trebui să vedem ce se poate rezolva, ținând cont că este nevoie de o modificare legislativă. Ceea ce vă pot spune e faptul că la nivelul Confederației Cartel Alfa există o strategie în înființare a asociațiilor de pensionari pe fiecare județ în parte. Urmează să se constituie astfel de asociații în 9 județe, una dintre acestea și în Neamț”, a opinat Dănuț Radu.
„Decidenții politici huzuresc pe bani grei”
La întrunirea Comisiei de Dialog Social au fost discutate și aspecte legate de aplicarea noii legi a pensiilor, precizându-se faptul că cei care obțin în acestă perioadă adeverințe de vechime, cu numărul orelor suplimentare, a orelor lucrate noaptea, a veniturilor cu al XIII-lea salar, prime sau cu orice alt venit suplimentar, dovedit cu acte, trebuie să depună aceste documente la Casa de Pensii, fiind prevăzut faptul că toate casele județene sunt obligate să recalculeze pensia începând cu luna ulterioară datei la care au fost depuse noile acte.
Gheorghe Ciobanu, președintele ales al Asociației Pensionarii Mușatini Neamț este de părere că situația pensionarilor este foarte dificilă, în condițiile în care trebuie să se lupte cu instituții ale statului lipsite de orice disponibilitate de a rezolva problemele vârstnicilor și profund politizate. ”Este clar că va trebui să trecem la organizarea mitingurilor de protest.
Este inadmisibil modul în care a fost întocmită noua lege a pensiilor, care în loc să rezolve problemele pensionarilor adâncește inexitățile. Vă dau ca exemplu relevant. Angajații care au lucrat în industria metalurgică, în cea nucleară, în minerit sau la CFR, potrivit noii legi se află în situația de a pierde bani la pensie, cu toate că angajatorii au plătit sporul de condiții grele la bugetul satului.
Să luăm un exemplu din oricare din domeniile amintite. Un angajat, care a avut 30 de ani vechime și angajatorul a plătit pentru el sporul de condiții grele a mai primit 0,5 % pentru fiecare an lucrat și a câștigat 15 puncte. La recalculare, însă, primește doar 7,5 puncte, condiții în care pensionarului i se diminuiază pensia cu 600 de lei. Dramatic este faptul că 70-80% dintre acești pensionari, roși de boli profesionale grave, pleacă pe lumea cealaltă.
Asta în timp ce decidenții politici huzuresc pe bani grei, primind pensii speciale, fără să le pese de soarta celor care i-au trimis trimis în Parlament sau în Parlamentul European, unde acceptă tot ceea ce le impun politicienii de la Bruxelles”, a declarat Gheorghe Ciobanu. Mai spune că politicienii români din Parlamentul European sau Parlamentul țării își apără doar privilegiile personale, fără să le pese de ceea ce se întâmplă în România, asigurându-și pensii speciale exorbitante.
-
Actualitate20 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu