Contactează-ne

Actualitate

Asasinarea lui Iorga, istoricul care a scris magistralul articol „Fereşte-te, popor al meu, căci mari primejdii ţi se pregătesc“

Știre publicată în urmă cu

în data de

În arhivele nemţene se păstrează mai multe documente referitoare la fărădelegile legionarilor din toamna nefastului an 1940, când au fost asasinaţi în aceeaşi zi, 27 noiembrie, marele învăţat Nicolae Iorga şi profesorul – economist Virgil Madgearu.

Dintre acestea amintim: Notă informativă asupra împrejurărilor de fapt în care a fost săvârşit asasinatul profesorului Nicolae Iorga, întocmită de Parchetul General al Curţii de Apel din Bucureşti către Preşedinţia Consiliului de Miniştri din 3 aprilie 1941; Referatul introductiv al procurorului militar pe lângă Tribunalul militar C.M.C., referitor la asasinarea profesorilor Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu din 19 iunie 1941, precum şi Raportul medico-legal, din 22 iulie 1941, efectuat de Institutul Medico-Legal Profesor dr. Mina Minovici din Bucureşti.

Cel care a scris articolul atât de semnificativ şi, în acelaşi timp, atât de zguduitor, „Fereşte-te, popor al meu, căci mari primejdii ţi se pregătesc“, a avut parte de o moarte care rămâne, fără exagerare, una din cele mai tragice din istoria neamului românesc. În raportul medico-legal amintit, se menţiona prezenţa a trei plăgi orificiale, de 7 milimetri, prin armă de foc în regiunea pectorală dreaptă, deasupra mamelei, un orificiu prin armă de foc la nivelul, unghiului intern al ochiului stâng, un alt orificiu în regiunea mijlocie a obrazului stâng.

Se specifica în continuare că moartea lui Nicolae Iorga, profesor universitar, în vârstă de 69 ani a fost violentă. Ea s-a datorat unor plăgi prin armă de foc, ale capului şi trunchiului, cu distrugerea creierului şi hemoragie internă. Din celelalte două documente amintite aflăm modul cum a fost ucis savantul român de mâinile bestiale ale legionarilor. (Amănuntele fiind cunoscute din diverse lucrări nu le mai relatăm).

Concluzia organelor de urmărire penală a asasinilor profesorului Iorga era aceea că profesorul a fost ridicat de la vila sa din Sinaia, în seara de 27 noiembrie 1940, între orele 17.00 – 17.30, de o echipă de 5-6 legionari veniţi din Capitală, astfel cum înşişi asasinii au arătat în momentul ridicării. Cadavrul a fost găsit în dimineaţa de 28 noiembrie 1940, orele 07.15, la un kilometru de comuna Strejnicu, la 15 metri de şoseaua Strejnicu – Ploieşti.

Aceleaşi organe penale menţionau că prezumţiuni puternice şi concordante sunt dovada suficientă că toţi asasinii lui Madgearu au participat şi la asasinarea lui Iorga. Nu s-a putut stabili cu precizie ce s-a întâmplat cu profesorul Iorga după ridicarea sa de la vila din Sinaia şi până în momentul asasinării. Din relatarea unor martori – aşa cum rezultă din referatul procurorului militar – zece la număr s-ar presupune că profesorul ar fi fost dus la Teişani (lângă Vălenii de Munte – n.n.) unde ar fi fost judecat şi probabil schingiuit în casa lui Victor Enăchescu, de faţă fiind între alţii şi Gheorghe Dinescu, fostul primar legionar al comunei Vălenii de Munte, după care, în cursul nopţii de 27/ 28 noiembrie 1940, l-ar fi dus la punctul unde a fost găsit şi unde a fost asasinat.

Acelaşi document conchidea că asasinarea lui Iorga şi Madgearu, a celor 64 de deţinuţi politici de la Jilava, din noaptea de 26/ 27 noiembrie 1940, asasinarea comisarilor Dumitrescu şi Davidescu, în pădurea Balota lângă Ploieşti, a altor patru comisari în arestul Prefecturii Poliţiei Capitalei – socotiţi ca unelte ale vechiului regim, sechestrarea în scop de asasinare a mai multor personalităţi politice ca: Gh. Tătărăscu, C. Argetoianu, I. Gigurtu, Mihail Ghelmegeanu etc., sunt asasinate politice executate de membrii organizaţiei legionare în contra personalităţilor politice ale vechiului regim, având un vădit scop şi mobil politic.

Întreaga ţară, precum şi locuitorii din acest colţ de pământ românesc, au fost consternaţi de crima sălbatică a legionarilor faţă de cel mai curat şi nobil suflet de român, cum se arăta în telegrama Prefecturii judeţului Neamţ, din 29 noiembrie, către conducătorul statului de atunci, Ion Antonescu. În telegrama Prefecturii judeţului Roman, din aceeaşi zi se arăta că oamenii din urbea Roman şi judeţul nostru vor păstra în memorie cu pioşenie şi recunoştinţă pe marele savant al românilor iar crima săvârşită asupra lui de către criminalii legionari, reprezintă una din cele mai odioase asasinate. În arhive se păstrează şi documente despre legăturile marelui istoric cu ţinutul Neamţuljui. La Roman a apărut, în perioada 1879- 1892, ziarul intitulat Romanu, bisăptămânal, având ca director pe Emanuel Arghiropol.

Se ştie că directorul ziar,ului cunoscut mai mult sub numele de Manolache Arghiropol, era unchiul istoricului. Magistrat, avocat, nuvelist, poet, director de ziar şi reviste, Manolache, după mai multe peregrinări prin ţară, se stabileşte la Roman. Şi, în 1884, la 13 ani, primul copil din familia lui Nicu Iorga, debuta în ale scrisului. Despre acest debut, spre mândria romaşcanilor, ne mărturiseşte însuşi marele cărturar: „Stăteam la masa lui moşu Manole, care cu ciubărul în care-şi răcea vinul supt masă, îmi dicta pentru ziarul pe care apoi proaspăt venit de la tipografia lui Kubelca îl pătuream şi-l timbram, foiletonul tradus dintr-un Moliere, pe care mă îndărătniceam să-l scriu Moliere, ori, retras în colţul meu, redactam anecdote pentru pagina a patra, sau judecam politica generală a Europei, nu fără a mă lupta crunt cu conducătorii ei, în articole pe care moşu le găsea vrednice de a fi publicate în fruntea ziarului său Romanu, fără l, ca să nu se confunde cu Românul lui C.A. Rosetti.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending