Contactează-ne

Administrație

Arsene, acuzat de dezinformare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “informaţiile asumate şi distribuite în spaţiul public de către preşedintele CJ Neamţ lonel Arsene fac parte din categoria fake news şi sînt menite să dezinformeze într-un stil grosolan opinia publică”, se afirmă într-un comunicat de presă al DSVSA ■ subiectul în constituie sacrificarea şi comercializarea mieilor de Paşte ■

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, este acuzat de fake news şi dezinformare de către reprezentanţii DSVSA Neamţ. Arsene a postat zilele trecute pe pagina sa de Facebook un mesaj în care, în rezumat, afirma ar exista o serie de constrîngeri pentru ciobanii care vor să sacrifice mieii de Paşte. Răspunsul celor de la DSVSA Neamţ a venit sub forma unui comunicat de presă în care se spune că sacrificarea şi comercializarea mieilor se face în aceleaşi condiţii ca şi în anii trecuţi, neexistînd nici un fel de “prerogative” în plus.

”Sacrificarea şi comercializarea mieilor în perioada Sărbătorilor pascale ale anului curent se face în aceleaşi condiţii ca şi în anii precedenţi, neexistînd anul acesta nici un fel de prerogative în plus. Amenajarea spaţiilor destinate sacrificării temporare a mieilor a fost posibilă în orice UAT din judeţul Neamţ iar comunicarea cu privire la această activitate şi condiţiile în care trebuie să se desfăşoare a fost adusă la cunoştinţă încă din data de 12.03.2020.În urma comunicării nu am primit nici o solicitare de aprobare a vreunui spaţiu pentru organizarea sacrificării temporare a mieilor cu respectarea condiţiilor sanitare veterinare.

Facem precizarea că informaţiile asumate şi distribuite în spaţiul public de către preşedintele CJ Neamţ lonel Arsene fac parte din categoria fake news şi sînt menite să dezinformeze într-un stil grosolan opinia publică. GuvernuI României şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu au impus nici o modificare a legistaţiei, în sensul de a îngreuna activitatea specifică de sacrificare şi comercializare a mieilor, ci din contra, au trasat sarcini clare structurilor teritoriate DSVSA de a sprijini şi ajuta crescătorii de animale şi activitatea lor comercială.

Considerăm că, astfel de susţineri sînt de natură de a discredita pe de o parte serviciile sanitare veterinare ale instituţiilor din Neamţ şi a crea în rînduI populaţiei cît şi a crescătorilor de animale o stare de confuzie care nu este conformă cu realitatea”, se arată în comunicatul de presă al DSVSA Neamţ.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. C

    16 aprilie 2020 at 3:23 PM

    PTIU HIDOSUL PAMANTULUI ./ CINE A FACUT FOTO FELICITARI ! CHIAR AI FIGURA DE VALUTIST ANALFABET NU O SA PUBLICE COMENTARIUL DAR POSTEZ PE FB

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Actualitate

Pelerinaje la mănăstiri, de Izvorului Tămăduirii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ mănăstirile Horăicioara şi Bistriţa îşi sărbătoresc hramul ■ vor fi organizate şi procesiuni cu icoanele făcătoare de minuni ce le întruchipează pe Maica Domnului şi Sfînta Ana ■

Sărbătoarea Izvorului Tămădurii, de vineri, 7 mai, este un prilej pentru credincioşii din Neamţ să ia parte la slujbele religioase ce vor fi oficiate la mănăstirile Bistriţa şi Horăicioara, cunoscute şi pentru procesiunile ce au loc în această zi, cu icoanele făcătoare de minuni.

De altfel, la toate lăcaşurile de cult va fi marcată cum se cuvine această sărbătoare mare, preoţii şi enoriaşii cinstind-o prin rugăciuni pe Maica Domnului şi luînd parte la slujba Aghezmei. Mulţi credincioşi îşi vor îndrepta paşii spre Mănăstirea Bistriţa, care îşi prăznuieşte al doilea hram de Izvorul Tămăduirii.

Ceremonialul religios va include Sfînta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi, slujba Aghezmei şi procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana. Îşi serbează hramul şi Mănăstirea Horăicioara, numită de localnici Horaiţa din deal sau Horaiţa veche. Programul începe în ajun, cu slujba Privegherii şi continuă, dimineaţa, cu Sfînta Liturghie, slujba Aghiazmei Mici şi Taina Sfîntului Maslu. De obicei credincioşii iau pentru acasă atît apă sfinţită, cît şi de la izvorul considerat binefăcător, ce se află la circa 50 de metri de biserica mănăstirii şi izvorăşte de sub Muntele Feriga.

Lăcaşul a fost înfiinţat în 1466, la dorinţa voievodului Ştefan cel Mare, iar scrierile bisericeşti spun că izvorul de la Horăicioara ar fi ţîşnit din pămînt printr-o minune, după ce cu monahii care vieţuiau în acest locaş s- ar fi încuiat în chiliile lor şi ar fi ţinut post negru 40 de zile, rugîndu- se neîncetat la Dumnezeu, fiindcă sufereau de lipsa apei. Se spune că primul monah care a ieşit afară în cea de-a patruzecea zi ar fi văzut-o pe Maica Domnului lovind cu toiagul chiar în locul unde este astăzi izvorul. Ulterior s-a decis ca Izvorul Tămăduirii să fie al doilea hram al lăcaşului călugăresc.

Pelerinii care ajung la această mănăstire sînt atraşi şi de procesiunea cu o icoană considerată făcătoare de minuni, despre care se spune şi că este aducătoare de ploaie sau izbăvitoare de secetă. Ea este o reprezentare a Maicii Domnului şi se presupune că ar fi fost pictată în secolul al XVIII-lea, fiind aşezată iniţial în prima biserică, din lemn, ce fusese ridicată în 1822. Icoana este scoasă în procesiune în fiecare an, de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, pe un traseu împădurit cu o lungime de circa un kilometru între mănăstirile Horaiţa şi Horăicioara. Marea sărbătoare este închinată Maicii Domnului şi este celebrată anual de Biserica Ortodoxă în Săptămîna Luminată, în prima vineri de după Paşte.

Ea aminteşte de minunea vindecării unui orb, care şi-a recăpătat vederea după ce glasul Maicii Domnului i-a spus lui Leon cel Mare, viitor împărat al Bizanţului, să-l ducă să se spele cu apa dintr-un anumit izvor din apropierea Constantinopolului, astăzi oraşul Istambul din Turcia. Împăratul şi-a arătat recunoştinţa construind o biserică în locul respectiv. Aici există astăzi o mănăstire cu hramul Izvorul Tămăduirii, fiind organizate şi în această săptămînă pelerinaje pentru credincioşii interesaţi să participe la slujbele religioase dedicate minunii săvîrşite de Maica Domnului.

Construcţia actuală a fost ridicată în secolul al XIX-lea, însă în subsolul ei există un paraclis din secolul V care ocroteşte izvorul cu apă tămăduitoare. Acesta este împrejmuit de un edificiu realizat din marmură albă, străjuit de o icoană ce o reprezintă pe Maica Domnului cu pruncul în braţe, înconjurată de îngeri, stînd deasupra unei fîntîni. În tradiţia populară Izvorul Tămăduirii este cea mai spornică zi din an pentru săpătorii de fîntîni, care cred că apele sînt zbuciumate şi zgomotoase, fiind mai uşor de găsit.

Citește știrea

Trending