Contactează-ne

Prima pagină

Arhiepiscopia va finanța remedierea unor mici deficiențe la un centru social

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la sediul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a avut loc o analiză a rezultatelor acțiunilor de control la Centrul social de la Hârja ■ aflat sub juridicția Arhiepiscopiei, centrul a acordat asistență pentru circa 5.000 de bătrâni ■ IPS Ioachim a dispus oferirea de sprijin financiar ■

La sediul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în prezența IPS Ioachim, s-a desfășurat, recent, o analiză a rezultatelor acțiunilor de control efectuate de autorități la Centrul rezidențial socio-medical de la Hârja (Bacău), aflat în subordonarea arhiepiscopiei. Aceste verificări au avut loc în contextul scandalului privind „azilele groazei”, care zguduie societatea românească de mai bine de o lună.

IPS Ioachim i-au fost prezentate toate aspectele semnalate de echipele mixte de control, vorbindu-se de câteva măsuri de corecție impuse de reprezentanții statului, cu termen de remediere în două săptămâni. Pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost publicat un material referitor la acest subiect.

Cu toate că nu au fost semnalate abateri sau aspecte negative semnificative, totuși au fost emise măsuri de corecție de câteva dintre instituțiile amintite, ce urmează a fi remediate în următoarele două săptămâni. Fiind o perioadă destul de scurtă până la îndeplinirea acestor cerințe și lipsind posibilitățile financiare necesare achiziționării obiectelor de inventor, s-a apelat la sprijinul financiar al Arhiepiscopiei.

Ar fi nevoie de o centrală termică, articole de lenjerie de pat și o mașină de spălat profesională, toate aceste achiziții fiind necesare bunei funcționări a centrului de la Hârja. Centrul rezidențial se află în această perioadă angajat financiar în realizarea documentației tehnice și obținerea avizelor necesare unor proiecte de maximă importanță.

Ele privesc reabilitarea, modernizarea și extinderea centrului social, cu fonduri de la CNI și de dotare cu aparatură medicală, cu fonduri de la Ministerul Muncii, ambele proiecte implicând instituția prin contribuția sumei de 100.000 lei din fonduri proprii. Preotul Ilarion Mâță, consilier în cadrul sectorului social-filantropic eparhial și directorul Centrului rezidențial de la Hârja, a solicitat IPS  Ioachim și Centrului eparhial de la Roman, sprijin financiar în vederea îndeplinirii, la timp, a cerințelor organelor de control.

Cu toate că nu au fost abateri semnificative, au fost dispuse câteva măsuri de corecție. „Așezământul nostru continuă să se dezvolte. Am inițiat finanțarea unui proiect de extindere a centrului nou pe care l-am construit împreună în perioada 2010-2013, un proiect de aproape 6 milioane de lei și un proiect mai mare, prin CNI, pentru tot complexul, având în vedere că vrem să construim un centru administrativ pentru birouri, sală de ședințe și spații de recreere pentru vârstnici.

Deci, tot ceea ce știți că este la Hârja va fi reînnoit, extins și modernizat. Vom continua atât pe componenta vârstnicilor, cât și pe cea a tinerilor”, a spus preotul Ilarion Mâță, coordonatorul Centrului social de la Hârja, inaugurat în anul 2004, centru care a îngrijit în această perioadă 4.885 bătrâni, din toate județele Moldovei, fiind un exemplu de bune practici pentru ceea ce trebuie să însemne servicii sociale de calitate, în respect pentru cei vârstnici.

În urma analizei, IPS Ioachim a dispus oferirea sprijinului financiar necesar ameliorării deficiențelor constatate, prin implicarea serviciului economic-financiar eparhial, reprezentat de consilierul Gheorghe Pricopi, care a dat asigurări că Arhiepiscopia dispune din fondurile de la Filantropia și de fondurile de la Ajutoare de urgență, putând acoperi suma necesară pentru rezolvarea tuturor problemelor neconforme.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending