Contactează-ne

Actualitate

APIA a început plata subvențiilor pentru fermierii din Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

„Avem un număr de 22.309 cereri unice de plată înregistrate, 30 noiembrie fiind termenul limită pînă la care fermierii își vor primi în cont banii cuveniți”, a declarat Mihai Dorneanu, directorul executiv al APIA Neamț

Începînd astăzi, 17 octombrie 2022, Centrul Județean Neamț al Agenției de Plăți pentru Intervenții în Agricultură a demarat campania de plăți, în avans, a subvențiilor pentru 2022 pe care le acordă fermierilor, la instituție lucrîndu-se și sîmbătă, și duminică, pentru acest lucru. Statele membre ale UE pot plăti avansul de pînă la 70% pentru plățile directe și pînă la 85% pentru sprijinul acordat  în cadrul măsurilor pentru dezvoltarea rurală.

„În județul Neamț, avem un număr de 22.309 cereri unice de plată înregistrate, 30 noiembrie fiind termenul limită pînă la care fermierii își vor primi în cont banii cuveniți. Aceste subvenții sînt binevenite, pentru că ele asigură un sprijin financiar destul de consistent pentru toți fermierii, mai ales în contextul secetei pedologice din acest an, care a creat mari dificultăți celor care lucrează în agricultură. Între 16 și 21 octombrie sînt convins că mai mult de 80% din fermieri vor avea banii în cont”, a declarat Mihai Dorneanu, directorul executiv al APIA Neamț.

Acesta a spus că angajați ai APIA Neamț au făcut parte din comisiile mixte de constatare a calamităților create de seceta pedologică din acest an,  care a dijmuit recoltele din acest an. „Suprafețele afectate de secetă sînt încă în verificarea Direcției Agricole. La APIA s-au primit informări din partea fermierilor că, în județul Neamț, din cele  60.400 hectare teren arabil, peste 40.000 hectare au fost clamitate în proporție de 60% și în unele cazuri și mai mult.

Ministerul Agriculturii a dat asigurări că se are în vedere acoperirea acestor pagube, despăgubirile către fermieri făcîndu-se prin intermediul Direcției Agricole. Aceste comisii constituite la cererea Prefecturii se află în grafic cu verificările și constatările în teren ale pagubelor produse de secetă”, a mai susținut Mihai Dorneanu. Din aceste comitete au făcut parte și reprezentanți ai primăriilor din fiecare localitate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending