Contactează-ne

Actualitate

România, prima țară din UE cu apel video la 112. Persoanele cu dizabilități și turiștii rătăciți vor putea cere ajutor mult mai ușor

Știre publicată în urmă cu

în data de

tratament la Vatra Dornei împreună

Noua aplicație Apel 112 dezvoltată de STS aduce funcții revoluționare: apel video, localizare exactă, mesaje text în timp real și comunicare prin interpret mimico-gestual.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pregătește lansarea unei versiuni îmbunătățite a aplicației Apel 112, care va include apel video în timp real și opțiuni avansate de comunicare. Noua tehnologie va permite intervenții mai rapide și mai eficiente, în special în cazurile turiștilor rătăciți, victimelor care nu pot vorbi sau persoanelor care solicită ajutor discret, informează Observator.

Apel video la 112: România, pionier în Europa

România devine pionier în digitalizarea serviciilor de urgență. STS dezvoltă o nouă versiune a aplicației „Apel 112” care va permite apeluri video directe cu operatorii dispeceratului. Astfel, echipele de salvare vor putea vedea în timp real ce se întâmplă la fața locului și vor decide mai rapid ce resurse să aloce.

„Apeluri video, text în timp real, schimb de mesaje între apelant și operatorul STS. Vom avea inclusiv pictograme unde vom putea selecta, în funcție de urgența cu care ne confruntăm, detalii pe care să le oferim operatorului 112”, a declarat pentru Observator Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS.

Cum funcționează noua aplicație 112 și cui se adresează

Noua versiune a aplicației este gândită pentru a fi intuitivă și accesibilă. Va fi extrem de utilă în situații speciale:

  • Turiști rătăciți pe munte – pot trimite imagini din locul în care se află pentru o localizare mai precisă.

  • Persoane cu deficiențe de vorbire – pot comunica prin mesaje text, pictograme sau apel video asistat.

  • Victime ale violenței – pot cere ajutor discret, fără să alerteze agresorul.

În plus, STS va introduce opțiunea comunicării prin interpret mimico-gestual, o premieră în Europa. Acest serviciu le va permite persoanelor cu deficiențe de auz sau vorbire să interacționeze eficient cu dispecerii.

România, prima țară care face acești pași tehnologici

Lansarea noii aplicații este programată pentru următoarele luni, după ce testele inițiale au fost finalizate cu succes.

„România este prima țară care face acești pași avansați către noul concept cu privire la preluarea apelurilor de urgență la nivel european. Primele teste au ieșit foarte bine”, a mai spus Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS.

Pe lângă apelul video, aplicația va include funcția de localizare exactă a apelantului, element vital în cazurile unde fiecare secundă contează.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement

Trending