Contactează-ne

Actualitate

ApaServ, acuze de sabotaj intern

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ compania de apă are o producţie de 8,5 milioane metri cubi de apă ■ firma rămîne cu 2,69 milioane lei pentru investiţii ■ conducerea a vorbit şi despre situaţii nu tocmai normale din societate ■ au fost suspendate negocierile salariale cu sindicatul ■

La sediul companiei ApaServ Neamţ, cu o zi înaintea protestelor sindicale generate de nemulţumirile angajaţilor privitoare la salarii, a avut loc o conferinţă de presă, susţinută de preşedintele CA, Constantin Iacoban şi de către managerul companiei, Bogdan Muşat, care au abordat în primul rînd cîteva chestiuni legate de situaţia financiară a operatorului de apă şi canalizare din judeţ.

„Din punct de vedere financiar, compania ApaServ se află într-un echilibru fragil, raportat la veniturile firmei, calculate la o producţie de 8,5 milioane metri cubi de apă. Dînd la o parte toate cheltuielile operaţionale necesare asigurării sistemului funcţional, compania rămîne undeva la 2,9 milioane lei, bani pentru investiţii. Problema economică fragilă vine din «istoricul tumultos», care din 2016 şi pînă în prezent a fost tîrîtă în procese, unele pierdute.

Unul dintre acestea este cel pe care Apaserv l-a avut cu SC Moldocor, altul cu un consultant – SAFGE (societate de consultanţă în probleme de implementare a proiectelor europene – n.r.), care se va finaliza, cît de curînd, se pare, tot în defavoarea noastră.

Raportat la aceste aspecte se adaugă şi problemele legate de conflictul cu angajaţii, care-şi cer drepturile salariale. Au tot dreptul să le ceară, deşi singura noastră întrebare este de ce nu le-au cerut şi în urmă cu 10 ani? Le-am explicat sindicaliştilor că nu se pot susţine aceste revendicări.

Poziţia lor de a nu ceda nimic nu înseamnă negocierea contractului colectiv de muncă, ci presiuni. La ora la care vorbim aceste negocieri au fost suspendate. Sindicatul este liber să continue protestele şi cînd le vor termina noi sîntem dispuşi să reluăm negocierile salariale, de aşa manieră încît consumatorii noştri să nu sufere din cauza acestor presiuni puse pe companie, pentru a asigura remuneraţia fiecărui angajat“, a declarat directorul general, Bogdan Muşat.

Preşedintele CA, Constantin Iacoban, a adus în discuţie analizele realizate pe probleme de asigurare a salariilor personalului, raportat la producţie şi la relaţionarea cu principalii beneficiari ai serviciilor, asociaţiile de proprietari.

Program de lucru ca la bugetari

„Am discutat cu 190 de preşedinţi şi administratori de asociaţii despre relaţiile acestora cu angajaţii companiei. În opinia mea, totul a plecat de la indisciplina care s-a instalat în acestă relaţie. În urmă cu 8 luni nici nu se punea problema ca aceşti angajaţi să lucreze sîmbăta şi duminica, deşi şi în aceste zile trebuie asigurate intervenţii la avarii.

Programul se încheia vinerea, la prînz, ca la bugetari. Unele intervenţii erau tergiversate după program, în aşa fel încît angajaţii să fie plătiţi în particular. Avem dovezi în acest sens în ceea ce priveşte folosirea acestui sistem la racordurile la conductele de apă şi canalizare.

La Piatra Neamţ şi Roman, în zonele limitrofe ale judeţului, aceste lucrări sînt executate cu angajaţii ApaServ. În zonele mai îndepărtate ele pot fi făcute şi cu firme private. Şi aici o fost o problemă care a deranjat unele interese. E vorba de introducerea de către actuala conducere ApaServ a garanţiei de 1.000 de lei, în locul celei de 500. S

e ducea o firmă privată care spărgea conducta în trei locuri şi se constata faptul că peste cîteva luni, acolo apa curgea în pămînt, iar firma privată care încasase banii, dispărea pur şi simplu, în timp ce compania ApaServ trebuia să execute în urma acesteia lucrările de reparaţii, în valoare de 2.000-3.000 lei.

La aceste firme lucrau şi angajaţi ai ApaServ, dintre cei care acum sînt nemulţumiţi de salarizare. Domnul director Bogdan Muşat, de cînd a preluat conducerea companiei a găsit un sistem de acordare de bonusuri salariale pentru angajaţi, aşa încît în ultimii trei ani s-a reuşit montarea a cîteva mii de contori de performanţă. La un control am constat şi faptul că aceşti contori de performanţă erau dosiţi şi în locul acestora erau montaţi contori de slabă calitate, care nu înregistrau fidel pierderile“,a explicat Constantin Iacoban.

Cei doi au făcut referire şi la principalele procese pe care ApaServ le are pe rol. E vorba de procesul cu Moldocor, firmă pentru care 5-6 angajaţi vor trebui să răspundă în faţa DNA in rem, pentru daunele aduse companiei ApaServ, în 2015. „Pe 15 decembrie 2015 a fost semnat un proces-verbal de recepţie definitivă a lucrărilor pe care le executa Moldocor cu Vlanda. S-a constatat ulterior că acestea nu erau terminate. Cele două firme şi-au continuat lucrările efectuate ulterior. Sigur că mergînd în justiţie, judecătorii se uită pe hîrtii.

Degeaba venim noi acum şi le spunem că lucrurile nu au sat aşa. Noi acum trebuie să plătim, cu toate penalităţile adăugate, 6,8 milioane lei. Este vorba despre un mod de a decapitaliza copania“, a conchis Constantin Iacoban.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bugetul Târgului este supus la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectul de hotărîre privind veniturile, cheltuielile urbei şi obiectivele de investiţii ce vor primi finanţare va fi dezbătut în şedinţa din 12 aprilie ■ pe ordinea de zi sînt menţionate opt proiecte de hotărîre ■

Bugetul oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021 va fi supus luni, 12 aprilie, votului consilierilor locali, convocaţi într-o şedinţă extraordinară, cu opt puncte pe ordinea de zi.

Potrivit proiectului iniţiat de conducerea primăriei, totalul sumelor preconizate a intra în alcătuirea bugetului urbei s-ar cifra la 74.013.578 lei, în care sunt incluse veniturile proprii estimate a fi obţinute din impozite şi taxe locale în valoare de 8.687.000 lei, la care s-ar adăuga 12.022.000 lei, din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 12.585.000 lei, cu titlu de sume defalcate din tva, subvenţii aşteptate de la bugetul de stat în valoare de 7.562.000 lei, subvenţii de la alte administraţii în valoare de 160.000 lei, finanţare Delgaz pentru extindere reţea gaze naturale în cartierul Blebea ce ajunge la 680.000 lei etc. De asemenea, sînt cuprinse în bugetul estimat pentru anul 2021 şi fonduri de 30.461.000 lei aşteptate de la Uniunea Europeană pentru proiecte derulate la nivel local.

Proiectul de hotărîre aflat în mapele consilierilor locali cuprinde şi cheltuileile programate pentru anul în curs, defalcate pe secţiunea de funcţionare şi cea de dezvoltare, precum şi obiectivele din lista de investiţii pentru anul 2021. Un alt proiect de hotărîre ce va fi supus dezbaterii consilierilor se referă la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli estimat al Spitalului Orăşenesc Sf.Dimitrie Târgu Neamţ, urmînd să fie luată în discuţie şi modificarea statului de funcţii al unităţii sanitare. Participanţii vor mai avea de luat hotărîri în privinţa Bugetului de venituri şi cheltuieli al Direcţiei de Asistenţă Socială a oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021, precum şi a listei de investiţii aacestei instituţii.

Discuţiile vor continua tot pe tema banilor, pentru că va fi cerută aprobarea consilierilor locali pentru condiţiile contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 6.000.000 lei de la Banca Comercială Română, pentru care s-ar lua în calcul o perioadă de rambursare de 96 luni, după care se va supune la vot şi proiectul privind creditul menţionat. În cadrul şedinţei vor mai fi luate decizii în privinţa casării unor active fixe din domeniul privat al urbei şi a lotizării unui teren.

Citește știrea

Actualitate

Cînd evaziunea nu mai duce la puşcărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evazioniştii scapă de detenţie în anumite condiţii ■ prejudiciul nu trebuie să depăşească 100.000 de euro şi trebuie achitat integral ■ legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis ■

Liber la evaziune fiscală, dacă ai ceva bănuţi prin conturi. Cei care săvîrşesc de acum înainte astfel de infracţiuni scapă de detenţie. Totul în anumite condiţii, respectiv prejudiciul nu trebuie să depăşească suma de 100.000 de euro, iar paguba în dauna statului trebuie achitată pînă la ultimul bănuţ. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, avînd ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvîrşirii acestor fapte. De asemenea, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvîrşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operatiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble; sustragerea de la verificări financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; substituirea, degradarea sau înstrăinarea de debitor ori de terţe persoane a bunurilor sechestrate.

În cazul unor astfel de fapte, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu trece de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de pînă la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplica amendă.

În cazul săvîrşirii uneia dintre infracţiunile menţionate anterior, „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, pînă la pronunţarea unei hotărîri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobînzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcîndu-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare“. Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor.

Citește știrea

Actualitate

Urmărit naţional depistat în Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ el avea la activ două condamnări care însumează peste 5 ani de detenţie ■ în ambele cauze a condus fără permis, dar a mai făcut alte fapte ■

Un botoşănean în vîrstă de 53 de ani, cu două condamnări la activ, ce ar fi trebuit să se afle în penitenciar pentru executarea pedepselor privative de libertate, a fost depistat pe meleaguri nemţene.

S-a întîmplat pe 10 aprilie 2021, cînd în baza activităţilor informativ – operative, bărbatul care fusese dat în urmărire la nivel naţional a fost depistat pe o stradă din Piatra Neamţ. Pe numele lui existau două mandate de executare a închisorii ce cumulau peste 5 ani de detenţie, respectiv una de 2 ani şi 3 luni, iar cealaltă de 2 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare.

În principiu, a fost vorba de conducere fără permis, dar şi alte fapte. Pe 2 noiembrie 2020, Judecătoria Rîmnicu Vîlcea, a emis primul mandat, unul de 2 ani şi 3 luni de detenţie, pentru săvîrşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis, fals privind identitatea, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea oamenilor legii.

Ulterior, pe 23 martie 2021, Judecătoria Suceava l- a condamnat în alt dosar, a doua sancţiune fiind pentru fals intelectual şi conducere fără permis. Pe 1 noiembrie 2017, fără permis, individul a ieşit cu maşina în trafic, la Rîmnicu Vîlcea, moment în care a surprins şi accidentat un pieton care traversa regulamentar.

În urma impactului, victima a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 10-12 zile de îngrijiri medicale. După accident, şoferul şi-a văzut de drum, fiind identificat a doua zi, pe raza judeţului Vîlcea, ocazie cu care a prezentat pentru identificare un act de identitate ce aparţinea unui alt bărbat. Faptele din al doilea dosar au avut loc pe 24 octombrie 2014, cînd a şofat prin Suceava fără permis, fiind tras pe dreapta de poliţiştii rutieri.

Atunci s-a legitimate doar verbal, fără a prezenta o carte e identitate, determinîndu-l astfel pe agentul constatator să întocmească proces verbal de contravenţie în care au fost consemnate date nereale. Pentru toate acestea, pe 10 aprilie 2021 a fost condus la Penitenciarul Bacău pentru executarea pedepselor privative de libertate.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending