Contactează-ne

Actualitate

ApaServ, acuze de sabotaj intern

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ compania de apă are o producţie de 8,5 milioane metri cubi de apă ■ firma rămîne cu 2,69 milioane lei pentru investiţii ■ conducerea a vorbit şi despre situaţii nu tocmai normale din societate ■ au fost suspendate negocierile salariale cu sindicatul ■

La sediul companiei ApaServ Neamţ, cu o zi înaintea protestelor sindicale generate de nemulţumirile angajaţilor privitoare la salarii, a avut loc o conferinţă de presă, susţinută de preşedintele CA, Constantin Iacoban şi de către managerul companiei, Bogdan Muşat, care au abordat în primul rînd cîteva chestiuni legate de situaţia financiară a operatorului de apă şi canalizare din judeţ.

„Din punct de vedere financiar, compania ApaServ se află într-un echilibru fragil, raportat la veniturile firmei, calculate la o producţie de 8,5 milioane metri cubi de apă. Dînd la o parte toate cheltuielile operaţionale necesare asigurării sistemului funcţional, compania rămîne undeva la 2,9 milioane lei, bani pentru investiţii. Problema economică fragilă vine din «istoricul tumultos», care din 2016 şi pînă în prezent a fost tîrîtă în procese, unele pierdute.

Unul dintre acestea este cel pe care Apaserv l-a avut cu SC Moldocor, altul cu un consultant – SAFGE (societate de consultanţă în probleme de implementare a proiectelor europene – n.r.), care se va finaliza, cît de curînd, se pare, tot în defavoarea noastră.

Raportat la aceste aspecte se adaugă şi problemele legate de conflictul cu angajaţii, care-şi cer drepturile salariale. Au tot dreptul să le ceară, deşi singura noastră întrebare este de ce nu le-au cerut şi în urmă cu 10 ani? Le-am explicat sindicaliştilor că nu se pot susţine aceste revendicări.

Poziţia lor de a nu ceda nimic nu înseamnă negocierea contractului colectiv de muncă, ci presiuni. La ora la care vorbim aceste negocieri au fost suspendate. Sindicatul este liber să continue protestele şi cînd le vor termina noi sîntem dispuşi să reluăm negocierile salariale, de aşa manieră încît consumatorii noştri să nu sufere din cauza acestor presiuni puse pe companie, pentru a asigura remuneraţia fiecărui angajat“, a declarat directorul general, Bogdan Muşat.

Preşedintele CA, Constantin Iacoban, a adus în discuţie analizele realizate pe probleme de asigurare a salariilor personalului, raportat la producţie şi la relaţionarea cu principalii beneficiari ai serviciilor, asociaţiile de proprietari.

Program de lucru ca la bugetari

„Am discutat cu 190 de preşedinţi şi administratori de asociaţii despre relaţiile acestora cu angajaţii companiei. În opinia mea, totul a plecat de la indisciplina care s-a instalat în acestă relaţie. În urmă cu 8 luni nici nu se punea problema ca aceşti angajaţi să lucreze sîmbăta şi duminica, deşi şi în aceste zile trebuie asigurate intervenţii la avarii.

Programul se încheia vinerea, la prînz, ca la bugetari. Unele intervenţii erau tergiversate după program, în aşa fel încît angajaţii să fie plătiţi în particular. Avem dovezi în acest sens în ceea ce priveşte folosirea acestui sistem la racordurile la conductele de apă şi canalizare.

La Piatra Neamţ şi Roman, în zonele limitrofe ale judeţului, aceste lucrări sînt executate cu angajaţii ApaServ. În zonele mai îndepărtate ele pot fi făcute şi cu firme private. Şi aici o fost o problemă care a deranjat unele interese. E vorba de introducerea de către actuala conducere ApaServ a garanţiei de 1.000 de lei, în locul celei de 500. S

e ducea o firmă privată care spărgea conducta în trei locuri şi se constata faptul că peste cîteva luni, acolo apa curgea în pămînt, iar firma privată care încasase banii, dispărea pur şi simplu, în timp ce compania ApaServ trebuia să execute în urma acesteia lucrările de reparaţii, în valoare de 2.000-3.000 lei.

La aceste firme lucrau şi angajaţi ai ApaServ, dintre cei care acum sînt nemulţumiţi de salarizare. Domnul director Bogdan Muşat, de cînd a preluat conducerea companiei a găsit un sistem de acordare de bonusuri salariale pentru angajaţi, aşa încît în ultimii trei ani s-a reuşit montarea a cîteva mii de contori de performanţă. La un control am constat şi faptul că aceşti contori de performanţă erau dosiţi şi în locul acestora erau montaţi contori de slabă calitate, care nu înregistrau fidel pierderile“,a explicat Constantin Iacoban.

Cei doi au făcut referire şi la principalele procese pe care ApaServ le are pe rol. E vorba de procesul cu Moldocor, firmă pentru care 5-6 angajaţi vor trebui să răspundă în faţa DNA in rem, pentru daunele aduse companiei ApaServ, în 2015. „Pe 15 decembrie 2015 a fost semnat un proces-verbal de recepţie definitivă a lucrărilor pe care le executa Moldocor cu Vlanda. S-a constatat ulterior că acestea nu erau terminate. Cele două firme şi-au continuat lucrările efectuate ulterior. Sigur că mergînd în justiţie, judecătorii se uită pe hîrtii.

Degeaba venim noi acum şi le spunem că lucrurile nu au sat aşa. Noi acum trebuie să plătim, cu toate penalităţile adăugate, 6,8 milioane lei. Este vorba despre un mod de a decapitaliza copania“, a conchis Constantin Iacoban.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending