Contactează-ne

Actualitate

Anvelopele sunt esențiale pentru siguranța rutieră. Iată de ce și cum să aveți grijă de ele

Știre publicată în urmă cu

în data de

Când vă gândiți la caracteristicile de siguranță ale unei mașini, cel mai probabil v-ați gândi la oglinzile laterale, centurile de siguranță și airbagurile. În timp ce aceste trei sunt cu siguranță pe listă, există o altă parte importantă a mașinii pe care mulți proprietari de vehicule o ignoră: anvelope și jante.

Ca singurul punct de contact între dvs. și șosea, anvelopele joacă un rol vital în asigurarea siguranței de a conduce mașina. La fel ca pantofii pe care îi purtați pe picioare, ați dori ca anvelopele și modelele de jante alese să se potrivească frumos cu mașina dvs., astfel încât acestea să poată funcționa în starea lor optimă.

De multe ori, proprietarii de vehicule nici măcar nu sunt conștienți de starea în care se află anvelopele lor. Câțiva dintre factorii care pot duce la periclitarea siguranței dvs. includ anvelope sau jante care nu sunt de dimensiunea potrivită, umflate necorespunzător, uzate sau defecte.

Anvelopele au o legătură directă cu calitatea călătoriei dvs., precum și cu siguranța mașinii, în general. Iată câteva dintre consecințele care pot apărea din neglijarea anvelopelor și jantelor:

Pierderea controlului vehiculului

În primul rând, anvelopele defecte pot duce la controlul mai redus al mașinii. Această situație se poate intensifica și duce la spargerea roții, ceea ce înseamnă că vă confruntați cu o pierdere totală a controlului asupra vehiculului. Aveți grijă de anvelope și jante și verificați-le în mod regulat, pentru a preveni acest lucru.

Distanță de frânare mărită

Distanța de frânare este cât de departe merge vehiculul înainte ca acesta să se oprească complet (după acționarea frânelor). Deși acest lucru poate fi afectat de factori externi, cum ar fi condițiile meteorologice și de drum, și anvelopele dvs. pot afecta această distanță.

Anvelopele trebuie să își maximizeze contactul cu șoseaua pentru a oferi o distanță de frânare ideală. Atunci când acest lucru este compromis de o presiune necorespunzătoare a anvelopei sau de o bandă de rulare inegală, tracțiunea dintre anvelopă și drum este redusă, ducând astfel la o distanță de frânare crescută.

De asemenea, când frânele se supraîncălzesc, acestea nu funcționează la fel de bine. Acest lucru duce la o distanță de frânare mai mare. Un set bun de jante din aluminiu poate rezolva această problemă.

Risc de acvaplanare

Acvaplanarea este ceea ce se întâmplă atunci când se formează un strat de apă între anvelopă și suprafața drumului – cunoscută și sub numele de acțiunea de a pierde aderența din cauza suprafețelor umede.

Banda de rulare a anvelopelor dvs. este concepută pentru a ajuta apa să curgă și să se îndepărteze de suprafața acesteia, asigurându-vă că aveți întotdeauna contact cu șoseaua. Când anvelopele au suprafețe de rulare puțin adânci sau uzate, se poate acumula apă pe suprafața anvelopei. Acest lucru creează un strat de apă pe care alunecă anvelopele, ceea ce vă face să pierdeți tracțiunea și, la o scară mai mare, să controlați mașina.

Ca măsură de siguranță, este recomandată o adâncime minimă a benzii de rulare de 1,6 mm, pentru a minimiza posibilitatea unor astfel de accidente.

Cu alte cuvinte, asigurarea că anvelopele sunt bine întreținute și îngrijite este cel mai rapid mod de a elimina riscurile de pierdere a controlului în timp ce sunteți pe drum. Deși poate părea convenabil să lăsați toate aceste probleme complicate legate de piesele auto mecanicului dvs., este întotdeauna util să înțelegeți ce se întâmplă atunci când ajungeți la volan.

Întreținerea anvelopelor

În general, anvelopele rezistă în medie 2 ani cu utilizare zilnică. Deși nu trebuie să le schimbați atât de frecvent, este întotdeauna bine să vă verificați anvelopele și tipul de jante folosit în mod regulat, pentru a observa orice semne timpurii de deteriorare și să acționați în consecință.

Iată o listă de lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că anvelopele sunt întotdeauna în stare bună.

Mențineți presiunea corectă a anvelopelor

Se recomandă ca anvelopele să fie rotite la fiecare 10.000-12.000 km sau la fiecare șase luni. Greutatea plasată pe anvelopele din față și din spate nu este egală, provocând uzura neuniformă a anvelopelor. Schimbarea regulată a poziției anvelopelor dvs. ajută la contracararea acestei probleme, ajutându-le să se uzeze constant.

Asigurați-vă că alinierea roții este corectă

Aceasta înseamnă practic că anvelopele dvs. sunt așezate exact așa cum ar trebui să fie. Puteți identifica cu ușurință anvelopele nealiniate prin aceste semne:

● Volanul dvs. vibrează când conduceți

● Mașina pare să se îndrepte spre o parte, chiar dacă conduceți drept

● Conduceți drept, dar volanul nu este centrat

● Suprafața anvelopelor dvs. este vizibil neuniformă

Dacă ați simțit unul sau mai multe dintre aceste semne, vă recomandăm să vizitați service și să vă verificați anvelopele.

Verificați în mod regulat benzile de rulare a anvelopelor

Umflăturile și crăpăturile de pe pereții laterali ai anvelopelor sunt cele mai importante semne de deteriorare pe care trebuie să le aveți în vedere. Când sunt ignorate, aceste mici defecte pot provoca explozia completă a anvelopelor. Un alt lucru la care trebuie să fiți atent este indicatorul de uzură a benzii de rulare (TWI) – un semn bun că anvelopele trebuie schimbate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending