Contactează-ne

Actualitate

Anvelopele sunt esențiale pentru siguranța rutieră. Iată de ce și cum să aveți grijă de ele

Știre publicată în urmă cu

în data de

Când vă gândiți la caracteristicile de siguranță ale unei mașini, cel mai probabil v-ați gândi la oglinzile laterale, centurile de siguranță și airbagurile. În timp ce aceste trei sunt cu siguranță pe listă, există o altă parte importantă a mașinii pe care mulți proprietari de vehicule o ignoră: anvelope și jante.

Ca singurul punct de contact între dvs. și șosea, anvelopele joacă un rol vital în asigurarea siguranței de a conduce mașina. La fel ca pantofii pe care îi purtați pe picioare, ați dori ca anvelopele și modelele de jante alese să se potrivească frumos cu mașina dvs., astfel încât acestea să poată funcționa în starea lor optimă.

De multe ori, proprietarii de vehicule nici măcar nu sunt conștienți de starea în care se află anvelopele lor. Câțiva dintre factorii care pot duce la periclitarea siguranței dvs. includ anvelope sau jante care nu sunt de dimensiunea potrivită, umflate necorespunzător, uzate sau defecte.

Anvelopele au o legătură directă cu calitatea călătoriei dvs., precum și cu siguranța mașinii, în general. Iată câteva dintre consecințele care pot apărea din neglijarea anvelopelor și jantelor:

Pierderea controlului vehiculului

În primul rând, anvelopele defecte pot duce la controlul mai redus al mașinii. Această situație se poate intensifica și duce la spargerea roții, ceea ce înseamnă că vă confruntați cu o pierdere totală a controlului asupra vehiculului. Aveți grijă de anvelope și jante și verificați-le în mod regulat, pentru a preveni acest lucru.

Distanță de frânare mărită

Distanța de frânare este cât de departe merge vehiculul înainte ca acesta să se oprească complet (după acționarea frânelor). Deși acest lucru poate fi afectat de factori externi, cum ar fi condițiile meteorologice și de drum, și anvelopele dvs. pot afecta această distanță.

Anvelopele trebuie să își maximizeze contactul cu șoseaua pentru a oferi o distanță de frânare ideală. Atunci când acest lucru este compromis de o presiune necorespunzătoare a anvelopei sau de o bandă de rulare inegală, tracțiunea dintre anvelopă și drum este redusă, ducând astfel la o distanță de frânare crescută.

De asemenea, când frânele se supraîncălzesc, acestea nu funcționează la fel de bine. Acest lucru duce la o distanță de frânare mai mare. Un set bun de jante din aluminiu poate rezolva această problemă.

Risc de acvaplanare

Acvaplanarea este ceea ce se întâmplă atunci când se formează un strat de apă între anvelopă și suprafața drumului – cunoscută și sub numele de acțiunea de a pierde aderența din cauza suprafețelor umede.

Banda de rulare a anvelopelor dvs. este concepută pentru a ajuta apa să curgă și să se îndepărteze de suprafața acesteia, asigurându-vă că aveți întotdeauna contact cu șoseaua. Când anvelopele au suprafețe de rulare puțin adânci sau uzate, se poate acumula apă pe suprafața anvelopei. Acest lucru creează un strat de apă pe care alunecă anvelopele, ceea ce vă face să pierdeți tracțiunea și, la o scară mai mare, să controlați mașina.

Ca măsură de siguranță, este recomandată o adâncime minimă a benzii de rulare de 1,6 mm, pentru a minimiza posibilitatea unor astfel de accidente.

Cu alte cuvinte, asigurarea că anvelopele sunt bine întreținute și îngrijite este cel mai rapid mod de a elimina riscurile de pierdere a controlului în timp ce sunteți pe drum. Deși poate părea convenabil să lăsați toate aceste probleme complicate legate de piesele auto mecanicului dvs., este întotdeauna util să înțelegeți ce se întâmplă atunci când ajungeți la volan.

Întreținerea anvelopelor

În general, anvelopele rezistă în medie 2 ani cu utilizare zilnică. Deși nu trebuie să le schimbați atât de frecvent, este întotdeauna bine să vă verificați anvelopele și tipul de jante folosit în mod regulat, pentru a observa orice semne timpurii de deteriorare și să acționați în consecință.

Iată o listă de lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că anvelopele sunt întotdeauna în stare bună.

Mențineți presiunea corectă a anvelopelor

Se recomandă ca anvelopele să fie rotite la fiecare 10.000-12.000 km sau la fiecare șase luni. Greutatea plasată pe anvelopele din față și din spate nu este egală, provocând uzura neuniformă a anvelopelor. Schimbarea regulată a poziției anvelopelor dvs. ajută la contracararea acestei probleme, ajutându-le să se uzeze constant.

Asigurați-vă că alinierea roții este corectă

Aceasta înseamnă practic că anvelopele dvs. sunt așezate exact așa cum ar trebui să fie. Puteți identifica cu ușurință anvelopele nealiniate prin aceste semne:

● Volanul dvs. vibrează când conduceți

● Mașina pare să se îndrepte spre o parte, chiar dacă conduceți drept

● Conduceți drept, dar volanul nu este centrat

● Suprafața anvelopelor dvs. este vizibil neuniformă

Dacă ați simțit unul sau mai multe dintre aceste semne, vă recomandăm să vizitați service și să vă verificați anvelopele.

Verificați în mod regulat benzile de rulare a anvelopelor

Umflăturile și crăpăturile de pe pereții laterali ai anvelopelor sunt cele mai importante semne de deteriorare pe care trebuie să le aveți în vedere. Când sunt ignorate, aceste mici defecte pot provoca explozia completă a anvelopelor. Un alt lucru la care trebuie să fiți atent este indicatorul de uzură a benzii de rulare (TWI) – un semn bun că anvelopele trebuie schimbate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, anunţă primarii că pot solicita în continuare fonduri prin PNRR

Știre publicată în urmă cu

în data de

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, anunţă primarii că pot solicita în continuare fonduri prin PNRR.

“Administrațiile publice locale din județul Neamț pot solicita în continuare fonduri de la Guvern, prin Programul Național de Redresare şi Reziliență!

Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ciucă , va finanța, prin intermediul PNRR, aflat în desfăşurare, proiectele de renovare energetică şi reziliență a clădirilor publice şi a celor rezidențiale multifamiliale.

Este un demers care arată interesul Partidului Național Liberal față de problemele regionale şi locale şi implicarea responsabilă a Guvernului în soluționarea acestora.

Îi încurajez pe primarii nemțeni să aplice pentru aceste fonduri cu proiecte bine realizate şi sustenabile, pentru a atrage finanțări generoase, care vor permite reabilitarea clădirilor din județ şi modernizarea localităților noastre.

Județului Neamț i s-au alocat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, un total de 22.962.488 euro pentru renovarea energetică a clădirilor publice, dintre care au fost utilizați până acum 3.176. 680 euro.

În prezent dispunem de încă 19.785.808 euro, care pot fi folosiți pentru lucrări de reabilitare energetică a clădirilor publice, la solicitarea primăriilor.

De asemenea, în scopul renovării energentice a clădirilor rezidențiale multifamiliale, Ministerul Dezvoltării a alocat județului Neamț suma totală de 18.770.589 euro, dintre care au plecat către administrațiile publice nemțene, în urma proiectelor depuse, 8.473.407 euro.

Suma disponibilă în continuare pentru proiectele de renovare şi reabilitare energetică a clădirilor rezidențiale este de 10.297.182 euro.

Apelurile de proiecte pentru finanțare se depun online pe www.mdlpa.ro/investiții/PNRR.

Potrivit ghidului pus la dispoziție pe site-ul oficial al Ministerului Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, se vor finanța proiecte care propun:

Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;

Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;

Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;

Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;

Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;

Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;

Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;

Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor;

Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice; Instalare de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație, etc.

Rata de finanțare acordată de Guvern prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Localitățile nemțene au nevoie de aceste investiții, de aceea îi îndemn pe toți reprezentanții administrațiilor publice locale să solicite fondurile disponibile şi să facilităm, cât mai curând, dezvoltarea zonelor rurale şi urbane ale județului.

Ca reprezentant al Partidului Național Liberal, susțin sprijinul primit din partea Guvernului condus de Nicolae Ciucă şi consider că aceste investiții reprezintă punctul de start al obiectivelor liberale de a moderniza şi consolida județele României”, a declarat preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Corina Chiriac soseşte la Piatra Neamţ pentru „Minuni trăite“. Manifestarea va avea loc la Muzeul de Artă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ întîlnirea cu artista şi lansarea ultimului volum semnat de aceasta va avea loc sîmbătă, 21 mai ■ timp de două luni, nemţenii pot vizita expoziţia ce include documente şi obiecte din colecţia personală ■

În 2021, marea artistă Corina Chiriac a donat Muzeului Naţional de Istorie a României numeroase documente şi obiecte din colecţia personală, privind istoria familie sale dar şi despre impresionanta ei carieră. În perioada 2 februarie – 31 martie 2022, cele mai reprezentative dintre piesele oferite au fost expuse. Asta pentru a fi admirate de vizitatorii muzeului în cadrul expoziţiei care a avut titlul „Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste“. „Finisajul“ expoziţiei a beneficiat de prezenţa istoricilor Alina Pavelescu, Ştefania Dinu şi bineînţeles a personajului principal, artista Corina Chiriac.

„Începînd din data de 14 mai 2022, timp de două luni, expoziţia va putea fi vizionată la Muzeul de Artă Piatra Neamţ. În data de 21 mai, ora 17:00, Corina Chiriac şi curatorul expoziţiei, cercetător ştiinţific dr. Cristina Păiuşan-Nuică, se vor afla la Muzeul de Artă Piatra Neamţ, pentru a vorbi publicului despre expoziţie. De asemenea, va fi prezentata ultima apariţie editorială semnată de Corina Chiriac, «Minuni trăite»“, anunţă Complexul Muzeal Naţional Neamţ.

Istoria familiilor Calaigian-Nestorescu-Chiriac, păstrată timp de generaţii, începe cu străbunica artistei, Ioana Nestorescu, soţia lui Nichita Nestorescu, negustor boiangiu din Buzău, ajuns preşedinte al Corporaţiei Meseriaşilor – Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în anul 1911. Fiica lor, Lucreţia Nestorescu, absolventă de pension, cu mult talent muzical, s-a căsătorit cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor şi tipograf, cu firmă la Bucureşti.

Ei au fost părinţii lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei, respectiv bunicii paterni ai Corinei Chiriac. Bunicii materni, Hovelia Calaigian şi Paris, născută Madirghian, au venit ca refugiaţi armeni în România şi s-au stabilit la Bucureşti înainte de Primul Război Mondial, după ce au pierdut doi copii în timpul teribilelor evenimente din 1915.

Paris Calagian, care a fost institutor, absolvind un liceu pedagocic american în oraşul natal, Adabazar (azi, Adapazari, Turcia), a organizat la Bucureşti o grădiniţă pentru copiii armenilor refugiaţi din Turcia. Ea s-a stins tînără, iar fiica sa cea mare, Hasmig, căsătorită Biberian, şi-a ajutat tatăl la creşterea celorlalţi copii, printre care Arşaluiz-Eliza Calaigian, mama Corinei Chiriac.

Ambii părinţi ai Corinei Chiriac au fost muzicieni. Arşaluiz-Eliza Calaigian s-a născut pe 5 martie 1920 şi a urmat Academia Regală de Muzică din Bucureşti, secţia pian, primind în 1941, în timpul studenţiei, premiul „Paul Ciuntu”. A susţinut numeroase concerte şi a fost profesoară la Conservatorul din Bucureşti.

Mircea Chiriac s-a născut la 19 mai 1919, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în anul 1943 şi a intrat în Baroul Bucureşti, dar, cu un talent nativ la muzică, a ales să se dedice acestei pasiuni, urmînd studiile Academiei Regale de Muzică, secţia Compoziţie.

A avut o prodigioasă activitate de compozitor, precum şi una de profesor la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Capitală. Corina Chiriac a debutat în muzică în 1965, în cadrul concursului „Debuturi”, organizat la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa”, cîştigînd premiul de popularitate, iar în teatru în 1968, în piesa „Sfîntul”, în regia Sandei Manu, la Teatrul de Comedie.

Anul 1970 a însemnat debutul în muzica pe marile scene, fiind laureată a concursului televizat „Steaua fără nume”, participînd la festivaluri naţionale şi la primul festival internaţional, în Polonia. În anul 1971, Corina Chiriac a reprezentat România la Festivalul internaţional „Cerbul de Aur” de la Braşov, fiind premiată cu „Cerbul de Bronz” pentru interpretarea pieselor „Inimă nu fii de piatră” şi „Va veni o clipă”. În acelaşi an îi apărea şi primul disc single Electrecord.

Citește știrea

Actualitate

Surpriză în cazul tonelor de motorină furate din rezervoarele unor camioane. A fost depistat încă un făptaş

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anchetatorii au mai dat de urma unui suspect, de 19 ani ■ alţi şase tineri sînt deja în arest la domiciliu sau în control judiciar ■ ei au furat din rezervoarele unor camioane peste 2.300 de litri de motorină ■

Se măreşte cercul suspecţilor într-un dosar de furt de motorină petrecut la Tîrgu Neamţ. Iniţial, anchetatorii au dat de şase tineri bănuiţi că au sustras din camioane parcate circa 2.300 de litri de combustibil. Pe 16 mai a fost reţinută o a şaptea persoană, un tînăr de 19 ani, din Răuceşti.

„La data de 16 mai 2022, în urma extinderii activităţilor de cercetare efectuate într-un dosar penal ce vizeaza săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat de combustibil din rezervoarele camioanelor, a mai fost reţinută o persoană bănuită de comiterea faptelor. Investigaţiile au relevat faptul că, în perioada februarie- martie 2022, suspectul de 19 ani din Răuceşti împreună cu alte 3 persoane ar fi sustras aproximativ 2.000 l motorină, în valoare de 17.500 lei.

Ulterior, combustibilului a fost transportat pe raza localităţii Răuceşti unde ar fi fost comercializat. În ziua de 16 mai a.c., în urma documentării activităţii infracţionale tînărul de 19 ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pe baza de ordonanţă de reţinere“, a anunţat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ. „Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatorii care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri.

Investigaţiile au relevat că în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, 6 persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină. O nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5/6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două firme, de unde au sustras circa 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. Pe 14 mai, cei 6 tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore, ulterior 4 suspecţi, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, fiind plasaţi în arest la domiciliu. Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Citește știrea
Advertisement
Trending