Contactează-ne

Actualitate

Anuala de pictură, grafică, sculptură și fotografie, spectacol al frumosului la Muzeul de Artă FOTO

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ajunsă la ediția a XX-a, expoziția de la Roman a fost vernisată pe 21 noiembrie 2024 ■ pe simeze expun 45 de artiști plastici din Roman, Piatra Neamț, Bârlad, Bacău, Iași, Vaslui, Ploiești, Chișinău, Marea Britanie și Bulgaria, putând fi admirate 160 de lucrări ■ expoziția a fost vernisată de muzeografa Mihaela Ciobanu, curatorul Muzeului de Artă din Roman ■

Joi, 21 noiembrie 2024, la ora 17.00, a avut loc vernisajul expoziției Anuala de pictură, grafică, sculptură și fotografie, care a ajuns, anul acesta, la ediția a XX-a. „Vorbim de o ediție aniversară, cu participări din țară, dar și din afara granițelor, care a adunat 45 de artiști din Roman, Piatra Neamț, Bârlad, Iași, Bacău, Vaslui, Brașov, Ploiești, Chișinău, Marea Britanie și Bulgaria.

Un număr de 160 de lucrări și-au dat întâlnire pe simezele muzeului, pentru a oferi un adevărat regal de culoare, forme și simboluri, în explorări de profunde trăiri specifice fiecărui artist în parte. Cele mai recente creații sau cele mai de suflet, dar și lucrări din colecții private ale unor îndrăgiți artiști nemțeni, sunt repuse circuitului expozițional, în semn de omagiu.

Varietatea de stiluri, tehnici și temele propuse de artiști, provoacă la un dialog vizual care ne poartă pe căi de introspecție, de începuturi și maturizări, de transformări și încercări. Un spectacol clasic și modern, abstract și contemporan, în perspective de viziuni și abordări, în esențializări, când sensibile când dramatice. Naturi statice, peisaje, florale, compoziții, portrete în ulei pe pânză, în tușuri și penițe pe hârtie, în colaje de surprinzătoare materiale înnobilatoare sau în modelări de lut, de marmură sau lemn.

De la ipostaze urbane și rurale în alb-negru, la cele intens sau delicat cromatice, cu pătrunzătoare observații psihologice, la compoziții cu dialoguri de creație, de pământesc și divin, în chemări de îngeri, în procesiuni sau porți spre cer, lucrările se dezvăluie privitorului în reverii și ecouri de lumină. Lumi paralele în vibrații de albastru, între real și ireal în tonuri terestre, biosfere în grafii delicate de peniță, ne invită la meditație.

<<Hodine>> în tradiționalul material, lemnul, întrupat în omagiul truditorilor sau <<istorii>> strânse în identități supraviețuitoare, pentru a poposi într-un moment de reverie sau la introspecția sufletului, în metamorfica marmură”, a consemnat pe pagina de Facebook, curatorul Muzeului de Artă, Mihaela Ciobanu, care vorbește și despre  alte tematici ce pot fi regăsite în expoziția temporară de la instituția menționată:

„Rapsodii de toamnă în culori vibrante, poeme în seninătăți de iarnă și în dansuri de mesteceni, ulițe cu amintiri și case luminate de soare, ne cheamă să respirăm profund în parfum de flori tomnatice și de gutui, printre aripi de îngeri și de dor nestăvilit. De la sufletul mamei, atât de încorsetat de griji și totuși atât de nobil și înălțător, la inocențe pierdute printre sârme ghimpate, ne oprim să ascultăm un acordeon trubadur.

Puterea cunoșterii ne îndeamnă la speranță iar <<Shakespeare in love>> e în așteptarea  acelui… <<doar Tu>>, în nuanțe delicate sau grafii pline de rafinament. Extazieri cromatice și reinterpretări, în partituri de spațiere și atemporalitate, propuneri revigorante de așezări pe Marte, în căutări de informații ascunse”, a mai adăugat curatorul Muzeului de Artă.

A subliniat și faptul că „artiștii expozanți devin proprii observatori și critici și se reinventează cromatic și spațial, tematic și conceptual, pentru a ne invita la un spectacol al frumosului și al simțirii, într-o expoziție devenită tradiție. Romașcanii sunt invitați să treacă pragul Muzeului de Artă pentru a-și bucura sufletul, în perioada 21 noiembrie 2024 – 17 ianuarie 2025. Vernisajul a fost însoțit și de un rafinat intermezzo musical.

Mezzosoprana Ionela Mardare-Mirică, acompaniată de pianistul Dominic Mărtinaș, a dat glas unor romanțe, care au fost interpretate și la Festivalul „Crizantema de Aur”, de la Târgoviște, ediția 2024. E vorba de piesele de colecție „De-ar ști omul ce-l așteaptă”, compozitor Paraschiv Oprea; „Iubind ca o vindecare”, muzică Adrian Beldiman, versuri Camelia Florescu; „În chioșc fanfara cânta”, a nemuritoarei Ioana Radu. Pianistul Dominic Mărtinaș a interpretat și o îndrăgită serenadă compusă de Franz Schubert.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending