Contactează-ne

Actualitate

Angajatorii din domeniul forestier, verificaţi de inspectorii de muncă. Ce a căutat şi ce a găsit ITM

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ verificările au avut loc în perioada 26 iulie - 5 august ■ la 22 de angajatori au fost aplicate 10 amenzi ce au depăşit 100.000 de lei ■ au fost găsiţi şi patru „negri“ ■

Inspectorii de muncă au „trecut“ pe la angajatorii din domeniul forestier, verificările avînd loc în perioada 26 iulie – 5 august. S-a urmărit modul de utilizare a echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere precum şi de respectare a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.

„Au fost verificaţi 22 de angajatori. Pentru deficienţele constatate cu ocazia controalelor au fost aplicate un număr de 24 sanţiuni contravenţionale din care 10 amenzi în cuantum de 101.000 lei şi 14 avertismente. La 4 angajatori au fost identificate 4 persoane care prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, cel tîrziu în ziua anterioară începerii activităţii“, conform ITM Neamţ.

Deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: nu erau utilizate de către lucrători echipamentele individuale de protecţie acordate de angajatori; lipsa trusei sanitare de acordare a primului ajutor; nu erau efectuate controalele medicale periodice ale lucrătorilor; nu era realizate semnalizările de securitate şi sănătate în muncă în parchete şi platforme primare.

S-a mai constatat că macaraua pentru ridicarea buştenilor nu avea aviz ISCIR. Deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel tîrziu în ziua anterioară începerii activităţii; nu era prevăzută data plăţii salariului în cuprinsul contractului individual de muncă.

Verificările au mai descoperit că angajatorul nu a cuprins în contractul individual de muncă cu timp parţial repartizarea programului de lucru sau că dosarele de personal ale salariaţilor erau incomplete. În principiu, obiectivele campaniei au constat în creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor din domeniul verificat în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a relaţiilor de muncă.

S-a mai urmărit diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în acest domeniu, a prevederilor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a relaţiilor de muncă: identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi subdeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării prevederilor legale de către angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul exploatării forestiere.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending