Contactează-ne

Actualitate

Andrei Dimitriu, în Top 100 manageri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ director de 12 ani al Filarmonicii George Enescu, la vîrsta de 76 de ani Andrei Dimitriu mai are un an de mandat ■ susţinător fervent al proiectelor culturale legate de oraşul natal, acesta crede că va putea sprijini organizarea unui concert la inaugurarea Casei Celibidache ■

Una dintre surprizele plăcute ale acestor vremuri restrictive a fost desemnarea, pe 6 mai, a directorului Filarmonicii George Enescu Bucureşti, Andrei Dimitriu, printre cei 100 cei mai buni manageri din România. Ierahizarea a fost făcută, ca în fiecare an, de către revista Capital.

Contactat telefonic, Andrei Dimitriu crede că argumentul principal care a stat la includerea sa în Top 100 cei mai buni manageri ţine de faptul că în toată această perioadă de mai bine de un an, de cînd lumea a fost dată peste cap de izbucnirea pandemiei de Coronavirus, a reuşit, împreună cu cei din colectivul Filarmonicii George Enescu să menţină stagiunea săptămînală, fie şi în format on-line, în condiţiile în care instituţiile de cultură au fost închise.

„Săptămînal, vinerea, la ora 19.00, concertele noastre au fost transmise live pe pagina de Facebook şi pe canalul de pe YouTube. Aceste concerte erau scoase fie din arhiva filmată a filarmonicii, fie dintre concertele live, în formulă camerală. A existat şi o perioadă de vreo patru săptămîni în care am organizat concerte în sală, cu un grad de ocupare de 30% din locuri.

Atunci concertele se transmiteau live şi marţea, seara. Din cîte ştiu am fost singura filarmonică din România, care a continuat concertele şi în pandemie, lucru care a fost foarte bine primit de melomani“, a declarat Andrei Dimitriu.

Acesta susţine că, deşi mandatul său de manager al Filarmonicii Enescu se va încheia în martie 2022 şi chiar dacă va pleca de la conducerea instituţiei, va continua proiectele culturale în care să fie prins şi oraşul său natal, Roman. Şi-ar dori reluarea unui proiect mai vechi, de găsire a unei formule camerale, pentru organizarea unui turneu în mai multe oraşe ale ţării, din care să nu lipsească Roman.

„Vă amintiţi că şi înainte de pandemie am ajuns în formule camerale mai restrînse la Roman. Ultimul concert a fost cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Gimnaziului Roman Vodă. Am adus la Roman un concert cameral într-o formulă mai restrînsă, cu nume de rezonanţă precum acela al violocelistului Marin Cazacu. Dacă lucrurile se mai ameliorează din punct de vedere pandemic, am în proiect reluarea acestei formule mai restrînse, care să adune 20-25 de nume importante, pentru a relua turneele“, a mai adăugat Andrei Dimitriu.

Festivalul Sergiu Celibidache la Roman, un vis neîmplinit

Andrei Dimitriu a vorbit şi despre un alt vis al său, rămas neîmplinit, acela de a organiza la Roman Festivalul Sergiu Celibidache:

„Acesta rămîne unul dintre proiectele mele nerealizate şi nu din cauza mea, ci a faptului că un asemenea eveniment înseamnă un buget uriaş. Nici primăria şi nici Filarmonica Enescu nu-şi pot permite organizarea unui asemenea festival, care ar presupune aducerea unor nume sonore din muzica simfonică naţională şi internaţională.

Din cîte ştiu eu, pentru că urmărescviaţa oraşului natal, în curînd se va reabilita casa memorială Sergiu Celibidache. Dacă voi fi sănătos şi în viaţă, cu singuranţă voi spriji un asemenea proiect care ar impune oraşul, care are o tradiţie impresonantă, în circuitul cultural al României, marele compozitor fiind un nume de referinţă internaţională. Important este ca un asemenea concert să fie organizat cu nume de rezonanţă internaţională în muzică“.

Deşi absolvent al Institutului Politehnic, Andrei Dimitriu şi fratele său geamăn, Sorin, au jucat un rol important şi în viaţa politică românească, pe vremea Convenţiei Democratice. Andrei a ajuns preşedinte al Agenţiei Române de Dezvoltare şi şeful departamentului de Promovarea Investiţiilor Străine din Ministerul Privatizării.

O vreme a fost şi consilier al preşedintelui Băncii Comerciale Române, membru al Consiliului Economic şi Social, membru al Consiliului Economic Consultativ de la Preşediţia României, în timpul mandatului preşedintelui Emil Constantinescu. Ulterior a ajuns preşedinte director general al Societăţii Române de Radio, consilier al preşedintelui Tubman Group din Anglia, ca în 2010 să ajungă la conducerea Filarmonicii George Enescu Bucureşti.

Andrei Dimitriu este şi iniţiatorul Conferinţelor Ateneului Român, seria nouă, lucru extreme de apreciat de lumea culturală, care în opinia sa este unul din proiectele de anvergură al instituţiei pe care o conduce.

„În cadrul acestui proiect am reuşit să aduc la aceste conferinţe nume mari din elita intelectuală naţională şi internaţională, din care şase laureaţi ai Premiului Nobel, preşedinţi de stat, cardinali, care au abordat teme cu impact, urmate de dialoguri de profunzime cu invitaţii.

În 10 ani am organizat nu mai puţin de 36 astfel de conferinţe, care e drept, mi-au adus de multe ori şi neajunsuri, cerîndu-se plecarea mea de la conducerea Filarmonicii. Este de notorietate faptul că în 2019 s-a dorit din nou schimbarea mea, dar a fost momentul în care 700 de intelectuali de marcă ai României, în frunte cu Preşedintele Academiei, Eugen Simion, sau cu muzicieni precum Angela Ghiorghiu, au semnat un memoriu prin care au împiedicat înlocuirea mea pe criterii politice“, a conchis Andrei Dimitriu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Istoria și beneficiile ginului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ginulesteunadintrecelemaipopularebăuturialcooliceșiuzulsăuîndiferite cocktail-uri o face foarte des consumatăvara. Ce știm, însă, despreaceastăbăutură? Cum aapărutșiunde?

 

Ca multaltebăuturialcoolice, șiginul a fostconceput ca un medicament. Aapărutînsecolul al XVII-lea înOlandașiscopulsăuinițial era pentruutilizărimedicinaleîncăutareaunuiremediuîmpotrivaproblemelor digestive șirenale. Se elabora cu orz, secarășiporumb, pentruaadăuga ulterior ienupăr. Unelesursevorbescînsădesprefaptulcă, însecolul 12, niștecălugăriitalieni au fostprimii care au obținut o băuturăasemănătoareginului, cu care doreausătrateze – fărăsucces – ciumabubonică.

 

Ginul a fostfoarte popular înrândulsoldațilorșifolositînmulterăzboaie, fiindnumit „curajulolandez”, pânăcând a ajunsîncele din urmăînarmatabritanică, iarsoldațilorenglezi le-a plăcutatât de mult, încât au dusaceastăbăuturăîn Anglia. Nu a duratmultpânăcândcurtearegală a aflatdespreaceastașiapoipopularitateasa a începutsăcreascăpână la nivelulîn care a existat o penurieînproducțiasași, pentru a ținepasul cu cererea, calitatea a începutsăscadă. Uneori a fostchiarnecesarsă se adaugezahărpentru a-iîmbunătăți aroma. Ulterior a fostcreată o lege care dicteazăcăpentru a produce sau a vinde gin estenecesarsă se dețină un permisși o persoanăpoateaveadoarunuldintreceledouă, adică, dacăpermisul de producțieesteacordat, permisul de vânzare nu va fi acordatșiviceversa.

 

William al III-lea de Oraniaainterzisconsumul de distilate non-britanice. Înlocsăîiîmpiedicepeenglezisăbea gin, a provocatcreștereadistileriilorilegale. Ceeace, la rândulsău, a provocatrevolte, lupte de stradăși tot felul de problemesocialepe care pictorul William Hogarth (1697-1764) le-a înfățișatîntabloulsăuintitulat Gin Lane în 1751. Însfârșit, așa a creatguvernulenglez o adevăratăcultură a ginuluiprinreglementareaconsumuluișiproducțieiacestuia.

Gin emagoferte

Una dintrecelemaiinteresantecuriozitățiestecăcelebrul gin-tonic este un amestecoriginar din Spania, în special din San Sebastian, din ȚaraBascilor. Înunelepărți ale lumii se numeșteacest cocktail cu numele de gin spaniol. Altesursesusțin, însă, căsoldațiibritanici din India au fostprimii care au adăugatapătonică – sifon cu chinină – în gin, datorităproprietățilorchininei de a lupta cu malaria.

 

O altăcuriozitateconstăîndistilare, deoareceeste de obiceisecretă. Unelemărci au profitat de ocaziepentruaieșiînevidențădatoritădiferențeilorînutilizareatuturortipurilor de tehniciîndistilare.

 

Încele din urmă, o anecdotăinteresantă care se referă la numeleîn sine datează din anul 1714, când prima utilizarescrisă a cuvântului „Gin” a fostgăsităîntr-o carte numită „Fabulaalbinelorsauviciile private șibeneficiilepublice” de Bernard Mandeville. Acelașiautor a scriscănumeleacestei infame băuturi, care provine din boabele de ienupărînlimbagermană, a fostacum, datorităutilizării sale frecvente, prescurtatăînmonosilaba Gin. Se spunecăbritaniciieraupreabețipentru a pronunța „Genever” și de aceea au trebuitsă o abrevieze.

 

Ce forme de elaborareputemgăsi?

 

Găsimdiferitețări dedicate producției sale, celemaireprezentativefiindRegatul Unit al MariiBritanii, Olanda, Statele Unite șiSpania. Înfuncție de țară, detectămunsoisaualtul, deciavemdiferitemoduri de a-l face. Olanda produce soiulolandez, întimpceîncelelaltețărimenționate se produce ginulenglezesc.

 

 • Înceeacepriveșteginulolandez , consideratși ca „Genever” sau „Jenever”, băuturialcooliceslabesuntdistilateîmpreună cu malțultratatșifermentat. Producțiaobținutăesteapoiamestecată cu diferiteelemente cu caracteristiciaromatice. Însfârșit, se distilează din nou, obținându-se astfelun gin cu aproximativ 44 de grade alcool.

 

 • Înceeacepriveșteginulbritanic, principaladiferențăesteutilizareaunuialcoolputernic, redus ulterior, deoarecerestulprocesuluiesteacelași. Este, de asemenea, aromatizatșidistilat. Acest gin estemaiuscatșiatinge 47 de grade alcoolice.

 

Se spunecăînsășiregina-mamăElisabeta I obișnuiasă consume gin tonic, cerând „aduceți-iacesteibătrâneregine un gin”. Și nu consumaunulușor, ci obișnuiasăbeanouăpărți gin, o parte apătonică. Și a murit la vârsta de 102 ani!

 

Dar existăși o altăfigurăfoartelongevivădespre care știm cu toțiicăi-a plăcutginul tonic. Vorbimdespre Winston Churchill care obișnuiasăspună „aceastăcombinație a salvatmaimulteviețidecâttoțimedicii din imperiu”.  Am puteaspuneatuncicăginul tonic prelungeșteviața?

Iatăcâteva din beneficiileginului tonic:

 1. Este digestivșiamelioreazădurerile de stomac

Deșiînunelețări se consumăseara, în Anglia esteluat ca aperitivsauchiardupăprânz. Șiastapentrucă, pelângăfacilitareadigestiei, amelioreazădurerile de stomacși face sădisparăsenzația de greutatedupă o masăcopioasă.

 1. Are proprietăți benefice pentrusănătate

Ginulestefăcut din multeierburinaturale, cum ar fi verbena de lămâie, piper saucoriandru. Ingrediente careraporteazăbeneficiimaripentrusănătateanoastră.

 1. Previneinfecțiileurinareșifavorizeazăfuncționarearinichilor

Dacă, pelângăconsumulunui gin-tonic, se ingereazămultăapăînfiecarezi, vomajutasistemulnostruurinarșirinichiisăfuncționezecorect, evitândinfecțiile legate de acestea.

 1. Este diuretic șiajută la eliminareafluidelor

Ginulconținefructe de ienupăr care suntcunoscutepentruproprietățilelordiuretice, de curățare, relaxanteșitonifiante, care favorizeazăeliminareatoxinelor. Dar conțineșicerealeprecumorzul, care estedigestivșilaxativ, deoareceasigură fibre, favorizând un tranzit intestinal bun, precumșireducereanivelului de colesterolșizahăr din sânge. Au chiarsubstanțenumiteinhibitori de protează, care ajută la combatereacanceruluiîntractuldigestiv.

 1. Oferămaipuținecaloriidecâtaltebăuturialcoolice

Dacă ții o dietă, ai noroc. Trebuie să știți că, pe lângă faptul că oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice, ginul tonic nu are grăsimi sau colesterol. Drept urmare, nu te simți vinovat dacă din când în când bei o porție din băutura ta preferată. Desigur, numaiamestecat cu tonic, deoarece cu altebăuturimaidulci, caloriilecrescconsiderabil.

 1. Amelioreazăafecțiunilelombareșimusculare

Datorităputerii sale analgeziceșiantiinflamatorii, ginuleste un bun remediu la domiciliuatuncicândsuferim de dureri de spate lombaresaualtedurerimusculareșiarticulare. De fapt, unuldintrecelemaieficienteremediipopulareesteînmuiereastafidelorîn gin.

 1. Combatetusea, gripașirăcelile

Datorităproprietăților sale antisepticeșiantispastice, îmbunătățeștesănătateasistemului respirator. Evident, dacăsuntembolnavi, nu vomabuza de băutură, daradevărulestecă o bauturamică ne poateajutasăfacemfațăboliimultmai bine.

 

 1. Amelioreazădurerilemenstruale

Remediilebunicii au fostîntotdeauna bine cunoscutepentrueficacitatealor. Poateaiauzit-o pe a ta spunândcăginulestefoarte bun pentruameliorareacrampelormenstruale. Știaubunicileceștiau, cu siguranță!

 1. Celmaieficientremediuîmpotrivamalarieișiscorbutului

Înainte ca medicinasă fi avansat la nivelul de astăzi, resurselepentrucombatereaanumitorbolieraufoartepuține. Cu toateacestea, ginul tonic a devenitcelmaieficientîmpotrivamalarieișiscorbutului, salvând mii de viețiînrăzboișipe mare. Scorbutulestecauzat de un deficit de vitamina C și, prinurmare, englezii au adăugatîntotdeaunapuținălămâieînbăuturalor.

 1. Îmbunătățeștedispoziția

Evident, ieșirea la o băutură cu prieteniiajutăîntotdeaunasă ne deconectăm de rutină, dardacăavemși gin-tonic, cu atâtmaimult. Pelângăîmbunătățireadispoziției, ne ajutăsăuităm de grijipentru o vreme.

Citește știrea

Actualitate

Maratonul vaccinării la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând din acest weekend pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț va fi organizat un centru mobil de vaccinare. Acesta va funcționa sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00-21:00. Vaccinarea se face fără programare, doar pe baza cărții de identitate sau a certificatului de naștere, în cazul minorilor.

Sunt disponibile în acest centru serurile Phizer și Johnson&Johnson. Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză pot opta între cele două seruri, iar copiii și tinerii care nu au împlinit 18 ani se pot vaccina doar cu serul Phizer. Totodată, în cazul minorilor este necesară prezența unuia dintre părinți care să își dea consimțământul pentru vaccinare.

Centrul va fi organizat pe 3 zone: triaj, vaccinare și supraveghere după administrarea serului. Activitatea se va organiza cu respectarea distanțării, iar în cazul unor reacții adverse se va acorda ajutor medical specializat în condiții de siguranță.

Centrul mobil de vaccinare va fi prezent la Curtea Domnească și în următoarele 2 weekenduri (19- 20 iunie și 26-27 iunie)

Vă informăm că și la centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț este disponibil acum serul Phizer, vaccinarea fiind posibilă fără programare, în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 08:00– 20:00.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu cinci victime s-a produs vineri, 11 iunie, pe DN 15, în comuna Grinţieş. Din primele informaţii a fost vorba despre o coliziune între un autoturism şi o autoutilitară, două persoane fiind transportate la Spitalul Târgu-Neamţ.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre un accident rutier produs pe DN 15,  pe raza comunei Grințieș.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară,  în care se aflau cinci persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului și un echipaj cu ambulanță de la SAJ Ceahlău.

În urma accidentului rutier produs au rezultat cinci victime, neîncarcerate. Două victime, doi bărbați de 30 și 36 de ani, ce se aflau în autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la CPU Târgu Neamț.

Celelalte trei persoane aflate în autoutilitară, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens de deplasare”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending