Contactează-ne

Prima pagină

Anchete la firmele care gestionează servicii de arhivare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Consiliul Concurenței a declanșat o investigație referitoare la posibile înțelegeri dintre aceste firme, care pretind taxe uriașe pentru eliberarea unor adeverințe de vechime în muncă

Încă din data de 19 aprilie 2024, redactorii ”Monitorul” au fost sesizați de către mai multe persoane despre calvarul pensionarilor de a-și procura actele necesare recalculării pensiilor, în condițiile în care foarte multe firme înființate înainte de Revoluția din decembrie 1989 au intrat în faliment și arhivele lor au fost predate de către lichidatorii judiciari unor firme private care au preluat gestionarea lor.

La sesizarea Casei Naționale de Pensii, marți, 18 iunie, Consiliul Concurenței a informat că a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere pentru fixarea prețurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetățenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor.

Autoritatea de concurență are indicii că o serie de firme active pe această piață și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile (tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER). O parte dintre indiciile care au stat la baza declanșării investigației au fost transmise de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

În acest context, au fost efectuate inspectii inopinate la sediile PIAFER și ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare și Arhivare SRL și Global Archive Management. Autoritățile au suspiciuni că firmele s-au înțeles să ofere aceleași tarife pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor.

În aceste condiții, într-o România care clamează digitalizarea, în lipsa unor arhive electronice, oamenii ajung să plătească sume uriașe, firmelor de arhivare care păstrează ștatele de plată ale foștilor angajatori.

În articolul intitulat ”Calvarul obținerii actelor necesare pentru ieșirea la pensie”, din 19 aprilie 2024, atrăgeam atenția asupra unei adevărate specule practicate în ceea ce privește tarifele cerute pensionarilor care sunt obligați să caute dovezi ale vechimii, a orelor de muncă suplimentare, a turelor de noapte, a lucrului în condiții dăunătoare, al premiilor sau al altor venituri suplimentare obținute, etc.

Din investigația de presă amintită, redactorii ”Monitorul” au aflat că o parte din arhivele fostei firmei EGCL(firmă de gospodărie locală – n.r), de exemplu, s-ar afla la o firmă privată din județul Suceava, care i-a pretins unui fost angajat, acum pensionar cu o pensie de mizerie, suma de 1.000 lei pentru eliberarea unei asemenea adeverințe.

Arhivele unor firme romașcane, împrăștiate în județele din toată Moldova

Explicația acestei anomalii  aveam să o aflăm de la Daniel Pavăl, șef al Direcției Județene a Arhivelor Statului Neamț, care a declarat pentru ”Monitorul” că este în cunoștință de cauză cu problemele pe care le întâmpină oamenii. ”Toate dovezile ce pot modifica cuntumul pensiei se regăsesc în arhivele fostelor întreprinderi socialiste, desființate după 1990.

Este vorba de sute de astfel de unități, mai mari sau mai mici. La unele dintre acestea le cunoaștem actualul deținător, dar sunt în număr foarte mic. Noi, ca instituție, am făcut o adevărată muncă de detectivi. Am întrebat tot felul de persoane care au avut legătură cu aceste întreprinderi.

Din păcate, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu arhiva acestor societăți, pentru că nu ne-au înștințat niciodată cu situația lor juridică după 1989, în special după privatizarea lor. Normal ar fi fost să ni se comunice oficial situația acestora. În cazul întreprindereilor intrate în faliment a trebuit să aflăm numele lichidatorului judiciar. Se prezintă la noi foarte multe persoane care caută documente.

Dacă persoana în cauză cunoaște numele întreprinderii după privatizare, reușim să-i mai ajutăm. Ne confruntăm cu situații dificile, în care persoane foarte în vârstă nu știu nici numele întreprinderii la care au lucrat. În cazul în care persoana în cauză cunoaște numele societății, o trimitem la Oficiul Registrului Comerțului, pentru a i se spune numele lichidatorului judiciar, singurul, care îi va putea indica unde a predat arhiva”, a precizat Daniel Pavăl.

Încă din anul 2012 au apărut operatori economici prestatori de servicii arhivistice, care, prin lege, au preluat de la lichidatorii judiciari arhiva societăților ce au intrat în faliment. Acești prestatori de servicii eliberează, contra cost, foștilor angajați, documente care le atestă drepturile salariale și vechimea în muncă. Taxele acestea sunt stabilite de Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență cu avizul Arhivelor Naționale, dar au prețuri uriașe față de veniturile pensionarilor.

Acesta era de părere că toți acești pensionari trebuie să se asocieze într-un ONG, care să ceară punerea în discuție a unor modificări legislative, fiind vorba despre o problemă socială atât de importantă, care vizează mii și mii de pensionari. În Registrul operatorilor economici autorizați, prestatori  de servicii arhivistice, în județul Neamț apar 18 astfel de societăți.

Deputatul Laurențiu Leoreanu, președinte al Comisiei de apărare și siguranță națională din Camera Deputaților, reales între timp primar al Romanului, a declarat că, în luna septembrie, la redeschiderea noii sesiuni parlamentare, va încerca să facă lumină în această chestiune pe care a aflat-o de la redactorii ”Monitorul”. Rămâne de văzut care va fi eficiența anchetei Consiliului Concurenței, care, de regulă, durează și nu se cunosc rezultate spectaculoase în ceea ce privește investigațiile făcute, în afara aplicării unor amenzi.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending