Arhivă 2005-2017
ANCHETÃ PE SÃRÃCIE
• criteriile de acordare a ajutorului social se modificã drastic • vor fi prevederi clare, care îi obligã pe beneficiari sã munceascã • functionarii din primãrii care nu organizeazã eficient munca în folosul comunitãtii riscã amenzi • nu esti sãrac dacã ai o locuintã de domiciliu cu anexe gospodãresti, masinã de gãtit, un frigider, un congelator sau combinã frigorificã, o masinã de spãlat automatã, un televizor color, un radiocasetofon, un telefon mobil, un calculator personal, o bicicletã, o barcã fãrã motor sau o cãrutã • ca sã fii „amãrît“ poti sã ai între 0,5 si 1,25 de hectare de teren, o vacã sau o bivolitã, doi porci, patru oi sau capre, un cal sau un mãgar, zece iepuri de casã, 15 pãsãri si cinci familii de albine •
Cei 9.936 de nemteni care încaseazã, în momentul de fatã, ajutor social de la stat, întrucît sînt „sãraci lipiti pãmîntului“, s-ar putea împutina, întrucît, de la jumãtatea acestei luni, intrã în vigoare prevederi noi cu privire la alocarea acestor bani. Proaspãta legislatie face referire la modul în care se vor efectua anchetele sociale, urmãrindu-se ca banii statului, care de fapt sînt ai celor care au un serviciu si plãtesc nenumãrate impozite lunar, sã îi împiedice pe alesii locali sã acorde ajutoarele pe ochi frumosi. De asemenea, beneficiarii vor fi obligati sã munceascã de-adevãratelea, iar adeverintele medicale care îi scutesc de efort vor fi emise doar dacã afectiunile sînt grave. În judetul Neamt, nu putine au fost comunele în care s-a descoperit cã medicii de familie au eliberat scutiri medicale foarte usor. Din ce ratiuni, nu s-a aflat. Primarii si functionarii din primãrii îsi vor rezolva cu mai mare greutate treburile personale, întrucît nu vor mai putea avea la fel de usor oameni în curte care sã le rezolve problemele.
O nouã lege pentru vechii sãraci
Ministerul Muncii vrea sã punã ordine în sistemul de acordare a ajutoarelor de stat pentru famliile care nu reusesc sã cîstige nici mãcar venitul minim garantat prin lege. Pînã acum, alegerea celor care beneficiau de aceste ajutoare se fãcea de cãtre primari, pe baza unor criterii stabilite pe plan local. De la jumãtatea acestei luni, criteriile de definire a sãrãciei vor fi foarte clare – va exista o listã cu bunurile de strictã necesitate, a cãror detinere nu are nici o legãturã cu acordarea ajutoarelor, o listã cu produsele de lux, a cãror detinerere te scoate fãrã drept de apel de pe lista nevoiasilor, si o listã cu modul în care se pot evalua bunurile dintre cele douã categorii detinute de români. Totodatã, se vor înãspri obligatiile fatã de stat ale beneficiarilor de ajutor social. Se considerã cã nu poti sã fii sãrac dacã ai o locuintã de domiciliu cu anexe gospodãresti – grajduri, cotete, magazii, fînare, hambare, rezervor pentru apã, pompã hidrofor etc. Nu iesi din aceastã categorie nici dacã ai în casã o masinã de gãtit, un frigider si un congelator sau o combinã frigorificã, o masinã de spãlat automatã, un televizor color, un radiocasetofon, un telefon mobil, aparaturã si instalatia destinatã încãlzirii locuintei si preparãrii apei calde menajere, un calculator personal, o bicicletã, o barcã fãrã motor sau o cãrutã. Ca pãmînt în proprietate, poti sã ai între 0,5 si 1,25 de hectare, în functie de tipul terenului si numãrul de membri de familie, iar ca animale – o vacã sau o bivolitã, doi porci, patru oi sau capre, un cal sau un mãgar, zece iepuri de casã, 15 pãsãri si cinci familii de albine.
Calcule exacte
Cei care au mai multe bunuri decît cele însirate mai sus, dar se considerã, totusi, îndreptãtiti sã primeascã ajutor de la stat, vor fi supusi unei anchete sociale în care le va fi evaluatã întreaga proprietate. Ca sã îngrãdeascã posibilitatea angajatilor primãriilor de a da banii statului pe ochi frumosi, proiectul de lege prevede sumele minime si maxime între care poate fi pretuit un obiect, cultura agricolã sau dobitoacele. Pentru bunurile casnice, limitele au fost calculate pe baza informatiilor primite de la Institutul National de Statisticã si prevãd, de pildã, cã un aragaz cu patru ochiuri nu face mai putin de 4,60 milioane de lei, dar nici mai mult de 8,2 milioane de lei, un frigider costã între 5,6 si 15,68 milioane de lei, un telefon mobil – între 84.000 de lei si 11,12 milioane de lei, un calculator personal – între 33,11 si 35,77 milioane de lei etc. Toate aceste valori scad la jumãtate dacã au fost folosite mai mult de 24 de luni. Pentru terenuri si animale, valorile au fost stabilite de cãtre Ministerul Agriculturii, la fel de detaliat. De pildã, din vînzarea unui hectar de teren poti sã obtii cel putin sase milioane de lei, dacã este arabil, si cel mult 500 milioane de lei, dacã este cultivat cu vitã nobilã. De pe urma unei culturi agricole de grîu, pe un hectar poti sã scoti între 900.000 de lei si 1,69 milioane de lei, iar un porc la îngrãsat sau o scroafã cu purcei valoreazã între trei si zece milioane de lei.
Tractorul si camera video te scot de pe lista sãracilor
Proiectul de lege prevede si o listã de bunuri pe care dacã le detii nu ai nici o sansã sã primesti ajutor de la stat pentru cã nu cîstigi venitul minim garantat. Lista respectivã contine clãdiri si alte spatii locative în afara locuintei, aparate de filmat, camere video, video interfon, amplificatoare audio, laptop-uri, copiator, tablouri si obiecte de artã, obiecte ornamentale din metale pretioase, obiecte de cristal si portelan de mare valoare, blãnuri scumpe în stare vandabilã, autoturisme, autoutilitare, autocamioane de orice fel si remorci, salupe, bãrci cu motor, scutere de apã, iahturi, rulote, autobuze, microbuze, motociclete, motorete si scutere, tractor, combinã, semãnãtoare, secerãtoare si alte utilaje agricole cu tractiune mecanicã, presã de ulei, moarã de cereale, aparat de dãrãcit, cazan de fabricat rachiu, masinã de tricotat, rãzboi de tesut, gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul actionate hidraulic, mecanic sau electric. De asemenea, dacã o familie cu 1-3 persoane are mai mult de trei hectare de teren arabil si fîneatã sau mai mult de o jumãtate de hectar de vie, livezi sau grãdini de legume nu are nici o sansã sã primeascã ajutor de la stat. În ceea ce priveste animalele, dacã ai mai mult de trei vaci sau cinci porci, precum si dacã ai 20 de capre sau crescãtorie de melci, pãsãri sau pesti exotici, ciupercãrie etc., n-ai dreptul sã primesti ajutor social de la stat.
Primarii, obligati sã dea de lucru beneficiarilor de ajutor social
Dupã ce fac dovada cã se încadreazã cu bunurile în cele trei liste de mai sus, cei care solicitã acordarea ajutorului social trebuie sã facã si dovada cã au chef de muncã. Dacã nu efectueazã orele prevãzute de primãrie, dacã refuzã vreo slujbã oferitã de cãtre agentiile de somaj sau chiar dacã nu trec din trei în trei luni pe la ghiseele acestor agentii, ca sã arate cã sînt interesati sã-si gãseascã de lucru, pierd ajutorul de la stat. Cei care se angajeazã, dar nu reusesc sã salte, prin salariu, veniturile familiei peste limita minimã garantã de stat, primesc un spor de 15%. De cealaltã parte, primarul trebuie sã le gãseascã ceva de fãcut, în schimbul banilor primiti, si sã le asigure echipamenul necesar. Directiile de muncã vor controla si pot da amenzi între cinci si zece milioane de lei functionarilor care nu organizeazã eficient munca în folosul comunitãtii.
-
Actualitate13 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Ministerul Muncii a publicat graficul creşterii pensiilor
-
Actualitate6 zile,
Petrocart Piatra Neamț: o tăcere asurzitoare
-
Prima pagină2 săptămâni,
În PSD există viaţă şi după Marcel Ciolacu. Vechea Gardă se pregătește pentru „Noaptea cuţitelor lungi”
-
Prima pagină2 săptămâni,
Catalogul electronic. Iată școlile din Neamț care-l vor folosi
-
Actualitateo săptămână,
Starea învățământului nemțean la deschiderea noului an școlar (II)
-
Actualitateo săptămână,
PNL Neamț și-a anunțat lista de candidați la alegerile parlamentare
-
Actualitate2 săptămâni,
46 de școli din Neamț vor folosi catalogul electronic în noul an școlar