Contactează-ne

Actualitate

Ancheta epidemiologică de la spital a fost finalizată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ focarul de Covid a fost descoperit întîmplător, după testarea, la cerere, a unei asistente asimptomatice

Serviciul comunicare al Spitalului de Urgenţă Roman, după îndelungi aşteptări ale presei, a reuşit să emită un comunicat în care se fac publice rezultatele anchetei epidemiologice şi măsurile de combatere a răspîndirii Covid-19.

„În urma anchetei epidemiologice din Secţia de chirurgie generală s-a concluzionat faptul că, pe 4 septembrie o asistentă de la această secţie s-a testat, la cerere, pentru că dorea să plece în concediu de odihnă. Rezultatul a ieşit pozitiv, salariata fiind asimptomatică. Cum e legal, procedural, au fost testaţi toţi salariaţii secţiei, pacienţii contacţi din secţie şi salariaţii ATI. Testul medicilor a ieşit negativ, iar şase asistenţi, patru cadre auxiliare şi patru pacienţi – pozitivi.

Personalul din secţia ATI este negativ. Toate persoanele depistate pozitiv au avut simptome uşoare de infecţie şi au fost internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. S-a dispus izolarea maximă a secţiei, prin interzicerea de a interna pacienţi noi, internarea noilor pacienţi, care necesită asistenţă chirurgicală de urgenţă, efectuându-se pe Secţia de Recuperare medicală fizică şi balneologie, care şi-a suspendat activitatea pentru internările cronice începînd cu data de 8 septembrie.

Ca măsură antiepidemică de prevenire a răspîndirii infecţiei, pacienţii aflaţi în Secţia de Chirurgie la momentul declanşării focarului de infecţie au fost izolaţi la etajul II“, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman. Aceasta a subliniat şi alte măsuri organizatorice luate pentru prevenirea răspîndirii virusului, printre care a menţionat că circulaţia personalului medical se face pe scările laterale ale unităţii, precum şi hotărîrea de mutare a vestiarului personalului într-un salon la subsol.

Aprovizionarea cu medicamente de la farmacia cu circuit închis a Spitalului a fost făcută de către personalul Secţiei de Recuperare Medicală. „Precauţiile standard sînt mereu respectate. Ne referim la cele legate de triajul epidemiologic, igiena mîinilor şi a căilor respiratorii, purtarea corectă a echipamentului corespunzător, respectarea procedurilor privind curăţenia şi dezinfecţia tuturor spaţiilor, a echipamentelor şi a aparaturii“, a mai declarat, Andreea Laura Trifan. În Secţia de chirurgie generală lucrează 51 de angajaţi, din care 9 medici, 21 asistenţi medicali şi 15 infirmiere şi îngrijitoare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending