Contactează-ne

Actualitate

Analfabetismul funcţional, din ce în ce mai accentuat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nivelul de analfabetism funcţional a fost măsurat prin cunoscutele teste PISA ■ studiul a urmărit dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, în trei domenii: citire/lectură, matematică şi ştiinţe ■ România se află în coada clasamentului, cu 50% analfabeţi funcţionali ■

Analfabetismul funcţional este o noţiune care se află de ceva vreme pe buzele tuturor şi se referă la creşterea, de la an la an, a persoanelor care ştiu să citească, dar nu înţeleg suficient ceea ce au lecturat.

Persoanele cu probleme de analfabetism funcţional sînt cele care au urmat o formă de învăţămînt şi care, fie au obţinut o diplomă corespunzătoare unui nivel de educaţie, fie au părăsit şcoala înainte de a obţine una şi intră în categoria abandon şcolar. Bagajul lingvistic al unui analfabet funcţional este destul de restrîns, în sensul că acesta nu este în stare să folosească mai mult de 150- 200 de cuvinte zilnic.

Nivelul de analfabetism funcţional a fost măsurat în ultimii ani prin cunoscutele teste PISA (Programme for International Student Assessment), un studiu comparativ internaţional iniţiat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) cu scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, aflaţi la finalul învăţămîntului obligatoriu, în trei domenii principale: citire/lectură, matematică şi ştiinţe. Analfabetismul funcţional mondial, estimat de diferite studii, variază mult, de la Finlanda (4%) şi SUA (14%), pînă la Brazilia (70%). În UE, România şi Bulgaria se luptă pentru ultima poziţie a clasamentului (50%).

Reprezentanţii Universităţii Bucureşti au publicat, recent, studiul „Tendinţe în domeniul Studiilor Matematice şi Ştiinţifice Internaţionale, aşa numitul TIMSS 2019, la care au participat 5.000 de elevi din toate zonele geografice ale ţării, elevii noştri obţinînd cel mai slab rezultat dintre statele europene participante.

Testarea TIMSS a analizat, comparativ, competenţele de matematică , biologie, fizică şi chimie, studiul fiind coordonat de Asociaţia Internaţională pentru Evaluarea Performanţelor Educaţionale (IEA), care este şi cea mai mare organizaţie în domeniul evaluării în educaţie, la nivel mondial.

Ultimul studiu TIMSS 2019 a fost susţinut de peste 580.000 de elevi din 60 de ţări, scorul obţinut de elevii din România la matematică fiind de 479 puncte, iar la Ştiinţe punctajul a fost de 470.

Pe medie, cele 479 de puncte de la matematică înseamnă cel mai mare scor din cele şase participări – cu o revenire după căderea din 2007 şi 2011, dar această valoare este semnificativ sub medie (500). Sub noi nu este nicio ţară europeană din cele 12 participante. România are aproape acelaşi scor cu cel al Franţei şi cel al Noii Zeelande, fiind aproape de Bahrein (481), dar creşterea lor din 2011 este de 72 de puncte, iar la noi de 21 de puncte. Ungaria a crescut din 2011 cu 12 puncte, de la 505 la 517.

Dintre elevii români, doar 6% au atins excelenţa (FB), acesta fiind totuşi un procent peste media ţărilor participante (5%). Studiul amintit arată că un sfert dintre elevii români (25%) ating HB (bine), ceea ce este exact în media ţărilor participante (25%). Mai mult de jumătate, adică 52%, ating IB (suficient), dar acest rezultat se poate interpreta şi invers: putem spune că 48% din elevii români nu ar lua notă de trecere.

Specialiştii susţin că „şcoala“ ştia de aceşti elevi, cu cel puţin doi ani înaintea testării TIMSS, dar nu i-a ajutat cu nimic să recupereze. „Aceste tipuri de probleme au apărut şi la Evaluarea Naţională pentru clasa a VI-a pentru această generaţie şi 16% dintre elevi nu au rezolvat astfel de itemi, dintre cei 22% elevi participanţi. Remarcăm nevoia de activităţi individualizate şi remediale pentru aceste aspecte ale matematicii, precum şi lipsa de reacţie a sistemului (neluarea în seamă a avertismentelor date de Evaluarea Naţională pentru clasa a VI-a în urmă cu 2 ani“, se precizează în Raportul publicat de specialiştii în ştinţele educaţiei, de la Universitatea Bucureşti.

Experţii educaţionali cred că după un an de învăţămînt în sistem on-line, gradul de analfabetism funcţional se va acutiza, iar abandonul şcolar va cunoaşte şi o creştere semnificativă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Istoria și beneficiile ginului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ginul este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice și uzul său în diferite cocktail-uri o face foarte des consumată vara. Ce știm, însă, despre această băutură? Cum a apărut și unde?

Ca mult alte băuturi alcoolice, și ginul a fost conceput ca un medicament. A apărut în secolul al XVII-lea în Olanda și scopul său inițial era pentru utilizări medicinale în căutarea unui remediu împotriva problemelor digestive și renale. Se elabora cu orz, secară și porumb, pentru a adăuga ulterior ienupăr. Unele surse vorbesc însă despre faptul că, în secolul 12, niște călugări italieni au fost primii care au obținut o băutură asemănătoare ginului, cu care doreau să trateze – fără succes – ciuma bubonică.

Ginul a fost foarte popular în rândul soldaților și folosit în multe războaie, fiind numit „curajul olandez”, până când a ajuns în cele din urmă în armata britanică, iar soldaților englezi le-a plăcut atât de mult, încât au dus această băutură în Anglia. Nu a durat mult până când curtea regală a aflat despre aceasta și apoi popularitatea sa a început să crească până la nivelul în care a existat o penurie în producția sa și, pentru a ține pasul cu cererea, calitatea a început să scadă. Uneori a fost chiar necesar să se adauge zahăr pentru a-i îmbunătăți aroma. Ulterior a fost creată o lege care dictează că pentru a produce sau a vinde gin este necesar să se dețină un permis și o persoană poate avea doar unul dintre cele două, adică, dacă permisul de producție este acordat, permisul de vânzare nu va fi acordat și viceversa.

William al III-lea de Orania a interzis consumul de distilate non-britanice. În loc să îi împiedice pe englezi să bea gin, a provocat creșterea distileriilor ilegale. Ceea ce, la rândul său, a provocat revolte, lupte de stradă și tot felul de probleme sociale pe care pictorul William Hogarth (1697-1764) le-a înfățișat în tabloul său intitulat Gin Lane în 1751. În sfârșit, așa a creat guvernul englez o adevărată cultură a ginului prin reglementarea consumului și producției acestuia.

Gin emag oferte

Una dintre cele mai interesante curiozități este că celebrul gin-tonic este un amestec originar din Spania, în special din San Sebastian, din Țara Bascilor. În unele părți ale lumii se numește acest cocktail cu numele de gin spaniol. Alte surse susțin, însă, că soldații britanici din India au fost primii care au adăugat apă tonică – sifon cu chinină – în gin, datorită proprietăților chininei de a lupta cu malaria.

O altă curiozitate constă în distilare, deoarece este de obicei secretă. Unele mărci au profitat de ocazie pentru a ieși în evidență datorită diferenței lor în utilizarea tuturor tipurilor de tehnici în distilare.

În cele din urmă, o anecdotă interesantă care se referă la numele în sine datează din anul 1714, când prima utilizare scrisă a cuvântului „Gin” a fost găsită într-o carte numită „Fabula albinelor sau viciile private și beneficiile publice” de Bernard Mandeville. Același autor a scris că numele acestei infame băuturi, care provine din boabele de ienupăr în limba germană, a fost acum, datorită utilizării sale frecvente, prescurtată în monosilaba Gin. Se spune că britanicii erau prea beți pentru a pronunța „Genever” și de aceea au trebuit să o abrevieze.

Ce forme de elaborare putem găsi?

Găsim diferite țări dedicate producției sale, cele mai reprezentative fiind Regatul Unit al Marii Britanii, Olanda, Statele Unite și Spania. În funcție de țară, detectăm un soi sau altul, deci avem diferite moduri de a-l face. Olanda produce soiul olandez, în timp ce în celelalte țări menționate se produce ginul englezesc.

  • În ceea ce privește ginul olandez , considerat și ca „Genever” sau „Jenever”, băuturi alcoolice slabe sunt distilate împreună cu malțul tratat și fermentat. Producția obținută este apoi amestecată cu diferite elemente cu caracteristici aromatice. În sfârșit, se distilează din nou, obținându-se astfel un gin cu aproximativ 44 de grade alcool.

  • În ceea ce privește ginul britanic, principala diferență este utilizarea unui alcool puternic, redus ulterior, deoarece restul procesului este același. Este, de asemenea, aromatizat și distilat. Acest gin este mai uscat și atinge 47 de grade alcoolice.

Se spune că însăși regina-mamă Elisabeta I obișnuia să consume gin tonic, cerând „aduceți-i acestei bătrâne regine un gin”. Și nu consuma unul ușor, ci obișnuia să bea nouă părți gin, o parte apă tonică. Și a murit la vârsta de 102 ani!

Dar există și o altă figură foarte longevivă despre care știm cu toții că i-a plăcut ginul tonic. Vorbim despre Winston Churchill care obișnuia să spună „această combinație a salvat mai multe vieți decât toți medicii din imperiu”. Am putea spune atunci că ginul tonic prelungește viața?

Iată câteva din beneficiile ginului tonic:

  1. Este digestiv și ameliorează durerile de stomac Deși în unele țări se consumă seara, în Anglia este luat ca aperitiv sau chiar după prânz. Și asta pentru că, pe lângă facilitarea digestiei, ameliorează durerile de stomac și face să dispară senzația de greutate după o masă copioasă.

  2. Are proprietăți benefice pentru sănătate Ginul este făcut din multe ierburi naturale, cum ar fi verbena de lămâie, piper sau coriandru. Ingrediente care raportează beneficii mari pentru sănătatea noastră.

  3. Previne infecțiile urinare și favorizează funcționarea rinichilor Dacă, pe lângă consumul unui gin-tonic, se ingerează multă apă în fiecare zi, vom ajuta sistemul nostru urinar și rinichii să funcționeze corect, evitând infecțiile legate de acestea.

  4. Este diuretic și ajută la eliminarea fluidelor Ginul conține fructe de ienupăr care sunt cunoscute pentru proprietățile lor diuretice, de curățare, relaxante și tonifiante, care favorizează eliminarea toxinelor. Dar conține și cereale precum orzul, care este digestiv și laxativ, deoarece asigură fibre, favorizând un tranzit intestinal bun, precum și reducerea nivelului de colesterol și zahăr din sânge. Au chiar substanțe numite inhibitori de protează, care ajută la combaterea cancerului în tractul digestiv.

  5. Oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice Dacă ții o dietă, ai noroc. Trebuie să știți că, pe lângă faptul că oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice, ginul tonic nu are grăsimi sau colesterol. Drept urmare, nu te simți vinovat dacă din când în când bei o porție din băutura ta preferată. Desigur, numai amestecat cu tonic, deoarece cu alte băuturi mai dulci, caloriile cresc considerabil.

  6. Ameliorează afecțiunile lombare și musculare Datorită puterii sale analgezice și antiinflamatorii, ginul este un bun remediu la domiciliu atunci când suferim de dureri de spate lombare sau alte dureri musculare și articulare. De fapt, unul dintre cele mai eficiente remedii populare este înmuierea stafidelor în gin.

  7. Combate tusea, gripa și răcelile Datorită proprietăților sale antiseptice și antispastice, îmbunătățește sănătatea sistemului respirator. Evident, dacă suntem bolnavi, nu vom abuza de băutură, dar adevărul este că o bautura mică ne poate ajuta să facem față bolii mult mai bine.

  8. Ameliorează durerile menstruale Remediile bunicii au fost întotdeauna bine cunoscute pentru eficacitatea lor. Poate ai auzit-o pe a ta spunând că ginul este foarte bun pentru ameliorarea crampelor menstruale. Știau bunicile ce știau, cu siguranță!

  9. Cel mai eficient remediu împotriva malariei și scorbutului Înainte ca medicina să fi avansat la nivelul de astăzi, resursele pentru combaterea anumitor boli erau foarte puține. Cu toate acestea, ginul tonic a devenit cel mai eficient împotriva malariei și scorbutului, salvând mii de vieți în război și pe mare. Scorbutul este cauzat de un deficit de vitamina C și, prin urmare, englezii au adăugat întotdeauna puțină lămâie în băutura lor.

  10. Îmbunătățește dispoziția Evident, ieșirea la o băutură cu prietenii ajută întotdeauna să ne deconectăm de rutină, dar dacă avem și gin-tonic, cu atât mai mult. Pe lângă îmbunătățirea dispoziției, ne ajută să uităm de griji pentru o vreme.

Citește știrea

Actualitate

Maratonul vaccinării la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând din acest weekend pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț va fi organizat un centru mobil de vaccinare. Acesta va funcționa sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00-21:00. Vaccinarea se face fără programare, doar pe baza cărții de identitate sau a certificatului de naștere, în cazul minorilor.

Sunt disponibile în acest centru serurile Phizer și Johnson&Johnson. Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză pot opta între cele două seruri, iar copiii și tinerii care nu au împlinit 18 ani se pot vaccina doar cu serul Phizer. Totodată, în cazul minorilor este necesară prezența unuia dintre părinți care să își dea consimțământul pentru vaccinare.

Centrul va fi organizat pe 3 zone: triaj, vaccinare și supraveghere după administrarea serului. Activitatea se va organiza cu respectarea distanțării, iar în cazul unor reacții adverse se va acorda ajutor medical specializat în condiții de siguranță.

Centrul mobil de vaccinare va fi prezent la Curtea Domnească și în următoarele 2 weekenduri (19- 20 iunie și 26-27 iunie)

Vă informăm că și la centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț este disponibil acum serul Phizer, vaccinarea fiind posibilă fără programare, în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 08:00– 20:00.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu cinci victime s-a produs vineri, 11 iunie, pe DN 15, în comuna Grinţieş. Din primele informaţii a fost vorba despre o coliziune între un autoturism şi o autoutilitară, două persoane fiind transportate la Spitalul Târgu-Neamţ.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre un accident rutier produs pe DN 15,  pe raza comunei Grințieș.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară,  în care se aflau cinci persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului și un echipaj cu ambulanță de la SAJ Ceahlău.

În urma accidentului rutier produs au rezultat cinci victime, neîncarcerate. Două victime, doi bărbați de 30 și 36 de ani, ce se aflau în autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la CPU Târgu Neamț.

Celelalte trei persoane aflate în autoutilitară, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens de deplasare”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending