Actualitate
ANAF te ia la bani mărunți dacă închiriezi! Ce trebuie să declari în 30 de zile sau riști sancțiuni

Proprietarii care închiriază bunuri în 2025 sunt vizați de noile măsuri fiscale ale ANAF, cu obligații clare și termene stricte.
Într-un context economic dificil, ANAF impune măsuri mai stricte pentru încasarea impozitelor din veniturile obținute din chirii în 2025. Proprietarii trebuie să declare contractele și eventualele modificări în cel mult 30 de zile de la semnare, iar nerespectarea acestor reguli poate atrage sancțiuni severe.
ANAF pune lupa pe veniturile din chirii în 2025
ANAF îi obligă pe proprietarii din România care închiriază locuințe sau alte bunuri să respecte reguli explicite privind declararea contractelor și plata impozitelor, indiferend dacă închiriază către persoane fizice sau firme.
Contribuabilii care obțin venituri din închirierea bunurilor personale vor trebui să respecte reguli stricte privind declararea contractelor și plata impozitelor aferente.
Legislația impune obligații clare pentru înregistrarea și impozitarea veniturilor care sunt obținute din chirii, chiar dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice. Conform legislației în vigoare, contractele de închiriere încheiate între părți, precum și orice modificare a acestora, vor trebui declarate la organul fiscal competent. De reținut că termenul de declarare este de maximum 30 de zile de la semnarea contractului sau de la data intervenției modificării respective.
Pe de altă parte, dacă bunul este deținut în coproprietate, va trebui să se menționeze în contract cine dintre coproprietari va fi responsabil de depunerea declarației la ANAF.
Cum se calculează venitul brut anual obținut din cedarea folosinței bunurilor
Venitul brut anual obținut din cedarea folosinței bunurilor indică totalitatea sumelor încasate conform contractului de închiriere, indiferent de momentul plății chiriei. Dacă suma încasată este exprimată într-o valută străină, venitul brut anual se calculează pe baza cursului mediu anual comunicat de Banca Națională a României pentru anul respectiv. La acest venit brut se adaugă, dacă este cazul, valoarea cheltuielilor care ar trebui suportate de proprietar, care în realitate sunt plătite de chiriaș. La rândul lor, persoanele juridice au obligația de a reține la sursă impozitul pe venit de 10%, aplicat asupra venitului net rezultat după deducerea cotei forfetare de 20%. Impozitul reținut trebuie virat la bugetul de stat până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost efectuată plata chiriei. Caz în care, contribuabilii nu mai depun Declarația Unică și nu trebuie să țină Registrul de evidență fiscală Declarația Unică este obligatorie pentru persoanele fizice care închiriază către alte persoane fizice și trebuie depusă până la termenul stabilit explicit de lege. În cazul chiriei exprimate în valută, suma se convertește la cursul mediu anual al BNR pentru anul respectiv. De notat că proprietarii nu au obligația ținerii evidenței contabile și nu trebuie să întocmească registre speciale pentru aceste venituri, potrivit romaniatv.net.

-
Actualitate2 săptămâni,
AVERI DE ALEŞI: Consiliera cu declaraţia de avere… scurtă
-
Actualitate2 săptămâni,
PSD la Guvernare, ce nemţeni sunt în cărţi şi pentru ce funcţii?
-
Actualitate2 săptămâni,
PSD intră la guvernare. Pronostic confirmat
-
Actualitateo săptămână,
Un deputat de Neamţ e la un pas să fie dat afară din partid. Ce replică dă acesta. Cine a pierdut controlul
-
Actualitateo săptămână,
Deversare controlată la barajul Izvoru Muntelui
-
Actualitate2 săptămâni,
Titluri de stat Fidelis în iunie 2025. Câștigă până la 8,35% pe an, fără impozit! Uite ce condiții trebuie să îndeplinești
-
Actualitateo săptămână,
CSM Ceahlăul are o misiune aproape imposibilă. Cu cine se va duela în Liga 2
-
Actualitate2 săptămâni,
Descoperă o „Călătorie subacvatică”: perle, corali și viețuitoare fascinante, într-o expoziție spectaculoasă la Roman