Arhivă 2005-2017
„Smecherii“ în pregãtirea examenelor
• medicii igienisti si psihiatrii recomandã eliminarea „noptilor albe“ înaintea examenelor • consumul de energizante sau de calmante poate avea efecte secundare nedorite • pauzele pentru deconectare sînt obligatorii dupã o anumitã perioadã de învãtare, pe care fiecare o stabileste în functie de puterea sa de concentrare •
Peste 11.000 de absolventi nemteni vor intra în febra examenelor de capacitate si bacalaureat, pînã la sfîrsitul acestei luni. Sãptãmîna viitoare, începînd cu 19 iunie, absolventii de gimnaziu vor sustine cele trei probe ale examenului de capacitate, mai exact cele de limba si literatura românã, matematicã si istoria românilor sau geografia României. Începînd cu 26 iunie, cînd este programatã proba oralã de limba si literatura românã, va veni rîndul absolventilor de liceu sã sustinã probele bacalaureatului. Perioada examenelor este una dificilã, atît pentru candidati, dar mai ales pentru pãrinti, care trãiesc, la cote mai înalte decît copiii, emotiile inerente unor momente atît de importante din viatã. Din acest motiv, candidatii trebuie fie foarte atenti cum îsi planificã învãtarea, cum îsi organizeazã timpul înainte si în perioada examenelor sau cum abordeazã fiecare probã. Foarte important este si regimul de viatã al concurentilor înainte de examene, în sensul cã este important cît timp dorm, cum se alimenteazã, cînd si cît învatã. Planificarea învãtãrii este foarte importantã pentru ca elevul sã nu intre în crizã de timp, sã nu fie stresat si sã nu ajungã în situatia de a pierde noptile dinaintea probelor de examen. Perioadele de învãtat trebuie sã alterneze cu activitãti recreative. Învãtarea este mai eficientã atunci cînd se recapituleazã la douã sau trei discipline în cursul unei zile, iar materiile considerate mai grele alterneazã cu cele mai usoare. Perioada optimã de învãtare este în intervalele 8-13 si 16-21, iar dupã 50-60 de minute de învãtat este recomandatã o pauzã de cîteva minute, în care sã se abordeze activitãti de deconectare. Pentru ca elevul sã nu uite ceea ce a învãtat, trebuie sã repete materia parcursã la diverse intervale de timp. Pentru a fi odihnit si mereu în formã, candidatul trebuie sã doarmã noaptea minimum 8-9 ore. Medicii igienisti si psihiatri sustin cã nu este recomandat consumul de cofeinã purã sau de calmante în perioada examenelor, deoarece poate avea efecte secundare nedorite. Cofeina are doar pe termen scurt efectul de crestere a puterii de concentrare si a capacitãtii de memorare, dar poate induce stãri de nervozitate si chiar panicã. În acelasi timp, un calmant luat înainte de examen poate induce somnolentã sau o deconectare exageratã a candidatului.
Calmantele scad randamentul intelectual „În primul rînd, pregãtirea pentru un examen se face în timp îndelungat si nu într-o lunã sau douã sãptãmîni. Ceea ce nu s-a acumulat în timp îndelungat nu se poate asimila în scurt timp. Este foarte important ca elevul sã se bucure de o atmosferã de calm si de sustinere moralã, sã fie încurajat si sã simtã cã nu este singur în fata unui moment atît de important din viata sa. Fiecare copil îsi cunoaste puterea de concentrare si, ca atare, face cîte pauze doreste, la un anumit interval de timp, în care eficienta învãtãrii sale este maximã. Pentru a le fi sustinut efortul intelectual, copiilor care au de dat examene li se pot administra suplimente nutritive pe bazã de vitamine, oligoelemente, minerale, sau trofice cerebrale. Pe perioada sustinerii examenelor, sînt inerente emotiile, dar acestea sînt benefice. Nu se recomandã în nici un caz administrarea de medicamente care sã calmeze candidatul, deoarece acestea scad randamentuil intelectual“, a declarat doctor Paula Iliescu, sefa sectiei Psihiatrie Infantilã din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt. Este indicat ca pãrintii sã nu îi streseze sau sã îi tensioneze si mai mult pe copiii care învatã, ci sã-i lase sã-si aleagã propriul ritm de parcurgere si repetare a materiei. Cu o zi înainte de examen, candidatul trebuie sã-si repete materia dupã scheme care sã cuprindã idei cheie sau schite, sã-si programeze activitãti recreative pentru cel putin douã ore, sã se alimenteze bine si sã evite situatiile stresante. Specialistii recomandã învãtarea analiticã prin întelegerea lectiei, deoarece învãtarea „mecanicã“ poate sã dea gres din cauza blocajelor memoriei. Una dintre greselile frecvente ale candidatilor este aceea cã fac „noapte albã“ înaintea unei probe de examen, ajungînd ca, din cauza oboselii si stresului, sã nu mai facã fatã cerintelor. În plus, schimbul de informatii cu colegii privind stadiul parcurgerii materiei îi poate descuraja. De aceea, se recomandã candidatilor sã evite schimbul de impresii despre materia parcursã. În timpul examenului, candidatul trebuie sã citeascã cu atentie subiectele si sã înteleagã exact ce i se cere sã trateze în lucrare. În plus, foarte importantã este planificarea timpului necesar pentru rezolvarea fiecãrui subiect si pentru verificarea lucrãrii.
-
Actualitate17 ore,
MARSAT SA Roman
-
Prima pagină5 zile,
Trafic ilegal de câini care-s „exportați”? A fost declanșată o anchetă
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cel mai bun pădurar din țară a fost stabilit la Ocolul Silvic Târgu Neamț FOTO
-
Actualitateo săptămână,
GALERIE FOTO: Leii nemţeni, pe podium şi în “casa” olimpicilor
-
Editorial2 săptămâni,
Cu valiza la picior, primarul Andrei Carabelea iese la „Raport”, declarând misiune încheiată
-
Prima pagină2 săptămâni,
Informații extrem de utile: obligațiile angajatorilor la pensionarea unui angajat
-
Actualitate2 săptămâni,
În perioada 22-28 octombrie 2024 are loc constituirea noilor consilii locale
-
Actualitateo săptămână,
Expofashion 2024 la Roman