Contactează-ne

Actualitate

Ambasadorul Coreei, la Biblioteca Judeţeană

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cea mai mare instituţie de cultură din judeţ a fost vizitată de Excelenţa Sa Domnul Kim Yong Ho, Ambasadorul Republicii Coreea în România ■ s-au marcat 31 de ani de relaţii bilaterale între România şi Coreea ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, sub patronajul Consiliul Judeţean Neamţ şi în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, a sărbătorit 31 de ani de relaţii bilaterale România-Coreea.

Evenimentul a avut loc pe 8 iunie, de la ora 12:00, în Sala Cupola, în prezenţa lui Kim Yong Ho, Ambasadorul Republicii Coreea în România şi a lui Valeriu Arteni, fost ambasador al României în Coreea. Cu acest prilej a avut loc vernisarea unei expoziţii de fotografii reprezentative pentru cei 31 de ani de relaţii bilaterale ale celor două state, precum şi o donaţie de carte din partea Ambasadei Republicii Coreea în România către bibliotecă.

În patrimoniul Bibliotecii Judeţene Neamţ au intrat 70 de fotografii înrămate şi 71 de cărţi, reviste şi DVD-uri. Prof.drd. Adrian Stroici, de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ a susţinut un moment muzical la pian, oferind oaspeţilor o mare surpriză, Arirang, cel mai cunoscut cîntec coreean.

„Sîntem deosebit de impresionaţi de existenţa în cadrul Universităţii de limbi străine din Hankuk a Facultăţii de limbă şi civilizaţie română, şi de aceea ne propunem să iniţiem un parteneriat durabil cu o bibliotecă din Republica Coreea, pentru susţinerea dialogului şi a schimburilor culturale.

Sîntem convinţi că, începutul acestei colaborări culturale cu Ambasada Republicii Coreea reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil cu Biblioteca Judeţeană“, a declarat Mihaela Mereuţă, directorul Bibliotecii.

„Vă mulţumesc mult că ne oferiţi ocazia să ne reamintim relaţia de cooperare dintre Republica Coreea şi România, dar şi să vă prezentăm multe cărţi şi fotografii care arată diverse aspecte din Republica Coreea. Aş vrea să transmit mulţumiri domnului ambasador Arteni pentru sprijinul oferit în organizarea acestei expoziţii.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Coreea şi România au împlinit 30 de ani de la înfiinţare anul trecut, în 2020. În 30 de ani, cele două ţări au dezvoltat o relaţie apropiată în diverse domenii, de exemplu în politică, economie, cultură etc.

În plus, din anul 2008, Republica Coreea este singura ţară la rang de partener strategic al României din zona Asiei. Exact după încheierea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, în prima jumătate a anilor ’90, firma reprezentativă coreeană Daewoo a construit şi a coordonat şantierul naval din Constanţa. Şi astăzi, multe firme coreene mari sau mici, doresc să investească şi să intre pe piaţa din România, considerată o bijuterie din Estul Europei.

În timp, relaţia economică dintre cele două ţări s-a dezvoltat mult în perioada recentă pe fondul pandemiei de COVID- 19. Deşi a existat o scădere economicăla nivel mondial, volumul comercial dintre cele două ţări chiar a crescut cu 1,9% anul trecut. Sînt de părere că prin vizita noastră de astăzi, împreună cu donaţia de cărţi şi expoziţia de fotografie, punem piatra de temelie pentru intensificarea schimburilor reciproce şi a cooperării.

În principal, fotografiile sînt împărţite în două, una arată momentele istorice din punctul de vedere al relaţiei diplomatice româno-coreene, iar cealaltă arată dinamismul şi frumuseţea Coreei. În plus, sînt cîteva poze făcute de Ambasadă la diverse evenimente culturale împreună cu cetăţenii români. Mai departe, sînt fotografii care sărbătoresc relaţia de înfrăţire dintre Cluj-Napoca şi oraşul Suwon din Coreea, sperînd să se organizeze o relaţie de cooperare între judeţul Neamă şi un guvern local din Republica Coreea în curînd, asemănătoare cu înfrăţirea dintre celor două oraşe.

Adevăratul parteneriat se realizează prin comunicare şi schimburi la nivel de oameni; în acest sens, sper ca această expoziţie să fie o bună ocazie pentru o mai bună înţelegere a nemţenilor în ceea ce priveşte Republica Coreea. În acelaşi timp, Ambasada a pregătit mai multe tipuri de cărţi, de la cultură, istorie, la ficţiune, poezii, literatură pentru copii etc.

Sper ca toţi vizitatorii bibliotecii, indiferent de vîrstă, să fie atraşi de Coreea în număr cît mai mare. Am convingerea că cetăţenii celor două ţări se vor apropia mai mult prin intermediul cărţilor, iar relaţiile bilaterale, de asemenea, se vor aprofunda astfel“, a spus Excelenţa Sa Domnul Kim Yong Ho, Ambasadorul Republicii Coreea în România. „Republica Coreea şi România au stabilit relaţii diplomatice în urmă cu 31 de ani. În ciuda cifrei mai puţin impresionante comparativ cu aniversările care depăşesc centenarul, cu alte state, relaţia cu Republica Coreea este una calitativă şi specială.

Republica Coreea este un partener de nădejde al României, este prima ţară importantă care, după Revoluţia din 1989, a venit într-o Românie încă neaşezată, încă expusă la numeroase riscuri, din perspectiva investitorilor străini. A venit cu o deschidere pe care nu o puteţi imagina. Noi, cei care trăim în laboratoarele politicii externe, le cunoaştem un pic mai bine.

O constantă a activităţii mele în Coreea a fost promovarea judeţului Neamţ, pe lîngă relaţiile diplomatice dintre cele două ţări – şi mă mîndresc cu realizarea parteneriatului strategic în timpul mandatului meu. Nu am uitat niciodată de unde am plecat şi lucrez în continuare la alte numeroase proiecte de colaborare şi înfrăţire“, a precizat Valeriu Arteni, fost ambasador al României în Republica Coreea.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending