Contactează-ne

Actualitate

Ambasadorul Coreei, la Biblioteca Judeţeană

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cea mai mare instituţie de cultură din judeţ a fost vizitată de Excelenţa Sa Domnul Kim Yong Ho, Ambasadorul Republicii Coreea în România ■ s-au marcat 31 de ani de relaţii bilaterale între România şi Coreea ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, sub patronajul Consiliul Judeţean Neamţ şi în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, a sărbătorit 31 de ani de relaţii bilaterale România-Coreea.

Evenimentul a avut loc pe 8 iunie, de la ora 12:00, în Sala Cupola, în prezenţa lui Kim Yong Ho, Ambasadorul Republicii Coreea în România şi a lui Valeriu Arteni, fost ambasador al României în Coreea. Cu acest prilej a avut loc vernisarea unei expoziţii de fotografii reprezentative pentru cei 31 de ani de relaţii bilaterale ale celor două state, precum şi o donaţie de carte din partea Ambasadei Republicii Coreea în România către bibliotecă.

În patrimoniul Bibliotecii Judeţene Neamţ au intrat 70 de fotografii înrămate şi 71 de cărţi, reviste şi DVD-uri. Prof.drd. Adrian Stroici, de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ a susţinut un moment muzical la pian, oferind oaspeţilor o mare surpriză, Arirang, cel mai cunoscut cîntec coreean.

„Sîntem deosebit de impresionaţi de existenţa în cadrul Universităţii de limbi străine din Hankuk a Facultăţii de limbă şi civilizaţie română, şi de aceea ne propunem să iniţiem un parteneriat durabil cu o bibliotecă din Republica Coreea, pentru susţinerea dialogului şi a schimburilor culturale.

Sîntem convinţi că, începutul acestei colaborări culturale cu Ambasada Republicii Coreea reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil cu Biblioteca Judeţeană“, a declarat Mihaela Mereuţă, directorul Bibliotecii.

„Vă mulţumesc mult că ne oferiţi ocazia să ne reamintim relaţia de cooperare dintre Republica Coreea şi România, dar şi să vă prezentăm multe cărţi şi fotografii care arată diverse aspecte din Republica Coreea. Aş vrea să transmit mulţumiri domnului ambasador Arteni pentru sprijinul oferit în organizarea acestei expoziţii.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Coreea şi România au împlinit 30 de ani de la înfiinţare anul trecut, în 2020. În 30 de ani, cele două ţări au dezvoltat o relaţie apropiată în diverse domenii, de exemplu în politică, economie, cultură etc.

În plus, din anul 2008, Republica Coreea este singura ţară la rang de partener strategic al României din zona Asiei. Exact după încheierea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, în prima jumătate a anilor ’90, firma reprezentativă coreeană Daewoo a construit şi a coordonat şantierul naval din Constanţa. Şi astăzi, multe firme coreene mari sau mici, doresc să investească şi să intre pe piaţa din România, considerată o bijuterie din Estul Europei.

În timp, relaţia economică dintre cele două ţări s-a dezvoltat mult în perioada recentă pe fondul pandemiei de COVID- 19. Deşi a existat o scădere economicăla nivel mondial, volumul comercial dintre cele două ţări chiar a crescut cu 1,9% anul trecut. Sînt de părere că prin vizita noastră de astăzi, împreună cu donaţia de cărţi şi expoziţia de fotografie, punem piatra de temelie pentru intensificarea schimburilor reciproce şi a cooperării.

În principal, fotografiile sînt împărţite în două, una arată momentele istorice din punctul de vedere al relaţiei diplomatice româno-coreene, iar cealaltă arată dinamismul şi frumuseţea Coreei. În plus, sînt cîteva poze făcute de Ambasadă la diverse evenimente culturale împreună cu cetăţenii români. Mai departe, sînt fotografii care sărbătoresc relaţia de înfrăţire dintre Cluj-Napoca şi oraşul Suwon din Coreea, sperînd să se organizeze o relaţie de cooperare între judeţul Neamă şi un guvern local din Republica Coreea în curînd, asemănătoare cu înfrăţirea dintre celor două oraşe.

Adevăratul parteneriat se realizează prin comunicare şi schimburi la nivel de oameni; în acest sens, sper ca această expoziţie să fie o bună ocazie pentru o mai bună înţelegere a nemţenilor în ceea ce priveşte Republica Coreea. În acelaşi timp, Ambasada a pregătit mai multe tipuri de cărţi, de la cultură, istorie, la ficţiune, poezii, literatură pentru copii etc.

Sper ca toţi vizitatorii bibliotecii, indiferent de vîrstă, să fie atraşi de Coreea în număr cît mai mare. Am convingerea că cetăţenii celor două ţări se vor apropia mai mult prin intermediul cărţilor, iar relaţiile bilaterale, de asemenea, se vor aprofunda astfel“, a spus Excelenţa Sa Domnul Kim Yong Ho, Ambasadorul Republicii Coreea în România. „Republica Coreea şi România au stabilit relaţii diplomatice în urmă cu 31 de ani. În ciuda cifrei mai puţin impresionante comparativ cu aniversările care depăşesc centenarul, cu alte state, relaţia cu Republica Coreea este una calitativă şi specială.

Republica Coreea este un partener de nădejde al României, este prima ţară importantă care, după Revoluţia din 1989, a venit într-o Românie încă neaşezată, încă expusă la numeroase riscuri, din perspectiva investitorilor străini. A venit cu o deschidere pe care nu o puteţi imagina. Noi, cei care trăim în laboratoarele politicii externe, le cunoaştem un pic mai bine.

O constantă a activităţii mele în Coreea a fost promovarea judeţului Neamţ, pe lîngă relaţiile diplomatice dintre cele două ţări – şi mă mîndresc cu realizarea parteneriatului strategic în timpul mandatului meu. Nu am uitat niciodată de unde am plecat şi lucrez în continuare la alte numeroase proiecte de colaborare şi înfrăţire“, a precizat Valeriu Arteni, fost ambasador al României în Republica Coreea.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending