Contactează-ne

Prima pagină

Amatori de vaccinare anticovid nu prea mai sunt anul acesta, dar cine vrea o poate face

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cine dorește să se imunizeze trebuie să se adreseze medicului de familie ■ imunizarea se face cu noul tip de vaccin Comirnaty Original/Omicron BA ■ el se va distribui prin cabinetele medicilor de familie ■ doctorii spun că lumea nu mai vrea să se vaccineze ■

Un comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Neamț anunță faptul că Ministerul Sănătății a adus la cunoștința opiniei publice modul în care persoanele care doresc se pot imuniza, anul acesta, cu noul tip de vaccin Comirnaty  Original/Omicron BA.4-5. Vaccinarea se poate face prin cabinetele medicilor de familie, în funcție de numărul de solicitări de la cei înscriși pe listele lor.

Lucian Costin, medic de familie la Stănița, susține că nimeni nu mai vrea să se vaccineze: „Am primit săptămâna trecută de la DSP un e-mail  prin care ni se cerea ca până a doua zi, la ora 10.00,  să spunem câte doze de vaccin  Comirnaty  Original/Omicron BA avem nevoie. Din păcate, realitatea e că nimeni nu mai vrea să se vaccineze nici cu celelate tipuri de vaccin anticovid. Personal, ca medic aproape de pensionare, am încredere în Johnson&Johnson.

Este realizat după tipul vaccinului antigripal obișnuit. Acest vaccin a fost singurul la care nu s-au raportat reacții adverse. Poate sunt singurul din județ care mai am doze de  Johnson&Johnson, cu termen de valabilitate până în iunie 2023, pentru că mai există pacienți care pleacă la muncă în străinătate în țări care mai cer dovada de vaccinare. Vom vedea ce se va întâmpla în timp, pentru că deja au început să apară boli autoimune la oameni tineri, care s-au imunizat cu celelalte tipuri de vaccin.

Știu că în județ mai sunt două colege care mai au vaccin Pfizer/Bio Tech.În opinia mea, astăzi,  în România nu prea mai există personal calificat care să știe să lucreze în administrația sanitară. Înainte de Revoluție, inspectorii DSP, care veneau în teritoriu, știau tot ce mișcă și în ultima comună. Acum se face administrație sanitară stând în birouri, în fața unui calculator și cu telefonul în mână. În opinia mea, Ministerul Sănătății nu prea știe cu ce ne confruntăm noi, în teren”, a declarat medicul care are pe listă 1500 de pacienți.

Conform Ministerului Sănătății noul tip de vaccin este o versiune adaptată a vaccinului ARNM Covid 19 Comirnaty (Pfizer/Bio Tech), care determină sistemul imunitar al pacientului să producă anticorpi și celule sanguine, ce acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva bolii Covid 19. Vaccinul poate fi administrat persoanelor de la 12 ani în sus, care au mai primit anterior cel puțin o schemă primară de vaccinare împotriva virusului SARSC Cov.

Este vorba despre tipurile de vaccin Janssen – Johnson&Johnson, Comirnaty – Pfizer BioNTech sau Spikevax – Moderna. Cei care doresc să se imunizeze trebuie să se adreseze medicului de familie pentru a solicita vaccinarea. Ca și contraindicații, specialiștii susțin că această variantă de vaccin nu trebuie administrată persoanelor alergice la substanța activă sau la oricare dintre componentele medicamentului, înainte de administrare pacientul fiind sfătuit să se consulte cu medicul de familie, care-i cunoaște antecedentele medicale.

Specialiștii mai atrag atenția și la posibilele reacții, care pot apărea la unii pacienți:durere în locul injectării, umflare(înroșire) a locului injectării, oboseală, durere de cap, dureri musculare, frisoane, dureri articulare, greață, vărsături.  Pacienții imunizați sunt îndemnați să raporteze reacțiile adverse fie medicului de familie, fie direct Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România la adresa de e-mail adr@anm.ro.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending