Contactează-ne

Actualitate

Alte problene la spitalul unde zece oameni au ars de vii. Ce a descoperit Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ controalele efectuate de ISU în spitalele din judeţ au scos la iveală destule neregului ■ cea mai mare amendă a fost aplicată Spitalului Judeţean ■

Cadrele Inspectoratulului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au efectuat, în acest an, controale pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă la unităţile sanitare din judeţ, o multitudine de abateri fiind constatate. Verificări au fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJN) Piatra Neamţ, Spitalul de Urgenţă Roman, la spitalele din Bicaz, Târgu Neamţ, Sanatoriul Pneumoftiziologie Bisericani şi Spitalul de Psihiatrie Roman.

„Aspectele negative care au reieşit din aceste controale au fost analizate cu persoanele din conducerea unităţilor sanitare, urmând ca iniţiativa acestora de a se conforma legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor să se concretizeze în planuri de măsuri cu termene clare“, se mai arată în raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“.

Controalele au inclus şi instruirea personalului privind modul de acţiune în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, respectiv prima intervenţie şi evacuarea pacienţilor. Au fost constatate 65 de nereguli, cinci dintre acestea fiind soluţionate în timpul verificărilor. Au fost aplicate patru amenzi, valoarea acestora fiind de 62.500 de lei.

Cea mai mare contravenţie a fost dată Spitalului Judeţean, 50.000 de lei, pentru punerea parţială în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a Secţiei Pediatrie. Amenzi de 5.000 de lei au fost dispuse la SJN şi unitatea din Târgu Neamţ, pentru unităţile utilizarea instalaţiilor electrice interioare în mod necorespunzător.

Cu 2.500 de lei a fost sancţionat Spitalul Roman, pentru utilizarea instalaţiilor electrice interioare care prezintă extinderi necorespunzătoare, folosindu-se echipamente care prezintă uzură. O deficienţă majoră, funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a fost constată la corpori de clădiri şi secţiile unor unităţi, între care Spitalul Judeţean, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman şi Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani.

O altă abatere la SJN constă în faptul că o parte din căile de evacuare nu sunt echipate cu indicatoare standardizate şi iluminat de securitate pentru evacuare astfel încât traseele să fie recunoscute cu uşurinţă noaptea de către persoanele care le utilizează în caz de incendiu.

„Instalaţiile cu rol în securitatea la incendiu (hidranţi interiori, detectare şi semnalizare, evacuare fum şi gaze fierbinţi rezultate în urma procesului de ardere, iluminat de siguranţă), nu sunt în stare de funcţionare la parametri necesari proiectaţi; (Spitalul Judeţean, Spitalul de Psihiatrie Sfântul Nicolae Roman, Spitalul Orăşenesc Bicaz, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, Spitalul Orăşenesc Sfântul Dimitrie Târgu Neamţ“, se arată în raportul ISU.

Pompierii au mai constatat că nu a fost realizată echiparea cu instalaţii de detectare şi semnalizare a incendiilor la construcţiile de sănătate care adăpostesc peste 100 de persoane şi având paturi de spitalizare staţionare, având în vedere şi evaluarea riscului de incendiu prin care a fost stabilită obligativitatea echipării cu aceste instalaţii pentru a se atinge pragul de acceptabilitate.

Un factor de risc derivă din faptul că instalaţiile electrice nu sunt verificate periodic de firme specializate, unele circuite electrice sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de consumatori, iar parte din tablourile electrice sunt uzate fizic şi moral, siguranţele utilizate fiind în mare parte nestandardizate, decalibrate sau supradimensionate.

Controalele au mai reliefat că s-au redus căile de evacuare prin încuierea unor uşi, blocarea, îngustarea cu mobilier şi amenajarea unor spaţii ca magazii sau vestiare, plus că nu există sisteme de alarmare acustică eficiente, pentru evacuarea pacienţilor şi a personalului, pentru fiecare construcţie, secţie sau nivel.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending