Contactează-ne

Prima pagină

Alte două bombe au fost găsite la fabrica de zahăr

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acestea au fost descoperite tot în timpul curățirii instalațiilor tehnologice, fiind vorba despre o bombă de aruncător de calibru 82 mm și un proiectil exploziv de calibru 75 mm ■ istoricul militar Sorin Grumuș emite ipoteza că, după 23 August 1944, rușii au concentrat tragerile încercând să distrugă cazărmile militare din strada Dumitru Mărtinaș ■

Marți, 17 septembrie, din nou zi cu emoții pentru angajații de la fabrica de zahăr Agrana Roman,  care au găsit alte două elemente de muniție, neexplodate, atunci când efectuau lucrări de curățare a instalațiilor tehnologice. Conform unui comunicat de presă al ISU Neamț, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică a intervenit pentru asanarea unor elemente de muniție.

A fost vorba despre o bombă de aruncător de calibru 82 milimetri și un proiectil exploziv de calibru 75 milimetri. Pirotehnicienii au verificat zona în care au fost descoperite cele două muniţii și nu au mai găsit altele. Proiectilele provin din al Al Doilea Război Mondial și au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță pentru a fi distruse ulterior.

Întrebat fiind despre frecvența cu care sunt descoperite, la 80 de ani după încheierea celei de a doua conflagrații mondiale, astfel de elemente de muniție, istoricul militar Sorin Grumuș a găsit o posibilă explicație în perimetrul fabricii de prelucrare a sfeclei de zahăr. „Singura explicație plauzibilă a găsirii acestora este faptul că după 23 August 1944, când au fost întoarse armele împotriva nemților, rușii aveau comasate unități de luptă la intrarea în Roman, în zona Castelului de apă.

Este posibil ca rușii să fi concentrat tragerile pentru a distruge cazărmile militare din strada Dumitru Mărtinaș. Cum aceste dispozitive nu aveau precizie prea mare, ele au putut ajunge și în perimetrul fabricii, lucru care explică frecvența descoperirii lor în această zonă. În acele zile armata sovietică punea presiune asupra orașului Roman în interiorul căruia se găseau trupe nemțești.

După 80 de ani, muniția neexplodată continuă să aibă o putere distructivă destul de mare. Aceste bombe conțin explozibil încapsulat și chiar dacă nu au explodat atunci, în urma unui șoc puternic pot provoca pagube materiale pe o distanță de aproximativ 15-25 de metri, de jur-împrejur. Este destul de dificil de stabilit unde se găsește acest tip de muniție neexplodată”, a explicat Sorin Grumuș.

Acesta spune că în toate zonele de conflict militar din lume există astfel de probleme, exemplificând faptul că jumătate din terenurile agricole din Vietnam sau Cambogia sunt încă nefolosite, din cauza faptului că s-au aflat pe linia frontului, unde combatanții au bombardat cu intensitate.

Atunci când începe sezonul de prelucare a sfeclei de zahăr, la fabrica Agrana au mai fost situații asemănătoare în anii din urmă, descoperirea unor elemente de muniție, care ajung aici întâmplător, fiind încărcate în camioane odată cu materia primă necesară firmei. Un ultim astfel de caz a avut loc pe 4 septembrie 2024, când a fost găsită o bombă de aruncător de calibru 82 mm.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending