Contactează-ne

Prima pagină

Altă naștere la domiciliu în Neamț. Mama a ajuns la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ambulanța a transportat la Spitalul Orășenesc din Târgu Neamț o pacientă, care a adus pe lumea un copil în greutate de 4,7 kg ■ este la a cincea naștere ■ femeia a fost asistată la domiciliu de soț, care a lucrat ca asistent medical în străinătate ■ familia comandase instrumentar pentru naștere de pe Internet ■

Al doilea caz în județul Neamț, la un interval de doar două zile față de primul, este acela în care încă o femeie naște la domiciliu. De data aceasta este vorba despre o pacientă din Târgu Neamț, care a născut la domiciliu, luni, 15 mai, asistată de soțul acesteia și de o vecină. Bărbatul, după naștere, a solicitat o autosanitară.

Conform precizărilor purtătorului de cuvânt al SAJ Neamț, Radu Roibu, soțul pacientei a cerut serviciile Ambulanței, din cauza faptului că mama, la câteva ore după naștere, prezenta o stare de lipotimie (leșin). Echipajul a preluat atât copilul, aflat în satre bună, cât și mama.

„Fătul are o greutate de 4,7 kilograme și avea cordonul ombilicat corect tăiat. Probabil că nașterea s-a produs mai repede pentru că mama se afla la a cincea aducere pe lume a unui copil”, a precizat Radu Roibu. Managerul Spitalului Orășenesc Târgu Neamț, Alexandru Pătrașcu, a declarat pentru „Monitorul”:

„Pacienta în vârstă de 34 de ani a fost adusă la noi, în urma unui apel la 112, dat de soțul acesteia, în data de 15 mai. Lehuza a fost consultată de medicul ginecolog de gardă, care a constat că are o plagă perienală, care se produce din cauza traumatismului pe care-l suferă femeia la naștere. Îngrijirile i-au fost acordate pacientei în sala de operații, tocmai din cauzele de care v-am pomenit, respectiv poziția plăgii.

În momentul în care discutăm, pacienta și copilul se află în afara oricărui pericol și urmează a fi externați în următoarele zile, în funcție de evoluția stării de sănătate a celor doi. Fiind vorba de încă un caz de naștere la domiciliu, petrecut la un interval atât de scurt, pe raza județului Neamț, recomandarea noastră, a medicilor, este ca actul medical de aducere pe lume a unui nou-născut să se facă într-o unitate spitalicească, unde se pot acorda servicii medicale adecvate și de calitate”.

Medicul Alexandru Pătrașcu a mai adăugat și faptul că femeia se află la a V-a naștere și din declarațiile ambilor părinți, care au lucrat ca asistenți medicali în Irlanda, aveau în casă o trusă medicală cumpărată de pe Internet, instrumentar care se folosește la operațiile cezariene. De la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, subinspector Ramona Ciofu, am aflat că polițiștii nemțeni, care au văzut știrea în presă, s-au interesat de caz, dar nu au avut de ce să intervină pentru că nașterea femeii a fost una normală și legală, în condițiile în care legislația din România nu interzice aducerea pe lume a unui copil la domiciliu.

„Nu au fost identificate, în urma cercetărilor privind nașterea la domiciliu a unui copil la Târgu Neamț, elementele constitutive ale vreunei fapte de natură penală”, a spus purtătorul de cuvânt. Reamintim faptul că, în cursul zilei de sâmbătă, 13 mai, Serviciul de Ambulanță a fost solicitat tardiv, să intervină la un caz similat, dat care s-a sfârșit tragic.

O gravidă de 42 de ani, din Piatra Neamț, a născut la domiciliu un copil sănătos, fiind asistată, probil, de o moașă și de soțul acesteia. Din păcate, în cazul de la Piatra Neamț, apelul la 112 a fost făcut după ce femeia pierduse o mare cantitate de sânge și intrase în stop cardio-respirator. Eforturilor medicilor de a resuscita lehuza au avut success.

Apoi, starea acesteia s-a deteriorat, a fost internată la Terapie Intensivă, dar nu a mai putut fi salvată, decedând pe data de 15 mai. În acest prim caz, polițiștii nemțeni s-au autosesizat și, sub supraveghearea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, se fac  cercetări in rem (pentru faptă), pentru infracțiunea de ucidere din culpă, anchetatorii încercând să descâlcească împrejurările care au condus la moartea mamei, care adusese pe lume o fetiță perfect sănătoasă.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending