Contactează-ne

Prima pagină

Altă expertiză a fost cerută în cadrul anchetei incendiului de la Spitalul Județean Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au dispus o ordonanță prin care se solicită o nouă expertiză ■ urmează să se stabilească dacă decesul unui alt pacient dintr-un salon vecin cu cel în care au murit 10 persoane este tot intoxicația cu monoxid de carbon ■ în noile condiții, avocatul Alexandru Iștoc crede ca procesul va intra pe rol în următoarele 6 luni ■

Deși avocații victimelor din incendiul devastator de la Secția ATI a Spitalului Județean Neamț, din 14 noiembrie 2020, sperau ca dosarul să intre pe rolul instanței de judecată, cel târziu, în luna decembrie 2022, lucrurile nu stau chiar așa, rechizitoriul nefiind finalizat. Avocatul Alexandru Iștoc reprezintă interesele familiei defunctului Mihai Militaru, socrul consilierului județean Sorin Dumitru Cazan.

La  83 de ani Mihai Militaru s-a numărat printre cei 10 pacienți cau au ars de vii, în salonul 240 al Secției Anestezie și terapie Intensivă de la unitatea sanitară menționată. „Săptămâna trecută, pe 2 noiembrie, ni s-a remis o nouă ordonanță a Secției Penale a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii de caz au dispus o nouă expertiză judiciară, dupâ solicitarea avocatului angajat de rudele unui alt pacient decedat, care era internat într-un salon alăturat celui în care a izbucnit incendiul. Expertiza are menirea de a corobora datele  din dosarul medical al pacientului, pentru a se stabili dacă acesta a murit din cauza intoxicării cu fumul din secție sau a fost din motive medicale.

În condițiile apariției acestei noi solicitări de expertiză, cred că dosarul va putea intra pe rolul instanței de judecată, cel târziu în următoarele 6 luni, adică undeva prin luna mai  2023”, a declarat Alexandru Iștoc. Acesta spune că în cazul Militaru s-au constituit părți vătămate soția acestuia, fiicele și două nepoate. De întocmirea rechizitoriului se ocupă  procurorii Mihai Ilie și Marius Iacob de la Parchetul Înaltei Curți.

În acest caz, urmărirea penală vizează mai multe persoane de la Spitalul Județean, printre acestea fiind și șase foști manageri. Incendiul ar fi fost cauzat de o candelă lăsată nesupravegheată. Consecințele au fost deosebit de grave: moartea a 10 pacienți cu vârste cuprinse între 67 și 86 de ani, vătămarea corporală a unui medic  și a unei asistente, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor medicale, distrugerea instalației electrice și a echipamentelor de ventilație pentru pacienți.

Cercetarea penală se face pentru comiterea infracîiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, în formă calificată, etc. S-a mai vorbit și de faptul că, în condițiile generate de pandemia de coronavirus, s-ar fi modificat circuitele medicale din Secția ATI, în vederea măririi capacității de tratare, prin amenajarea a încă două saloane.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending