Contactează-ne

Actualitate

Alpinist din Piatra, succes în Himalaya

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Adrian Laza, ţinut „prizonier“ în Himalaya de epidemia de coronavirus, a reuşit încă o performanţă ■ a urcat pe un alt optmiar, Lhotse, care are 8.516 metri ■ „Parcă e iepuraşul Duracell. Mă năuceşte“, a spus soţia ■

Adrian Laza, pietreanul care-i trecut de prima tinereţe, având 57 de ani, pare că se plictiseşte prin Himalaya, fiind acum „prizonier“, alături de alţi împătimiţi ai ascensiunilor din întreaga lume, pe înălţimile masivului din Nepal, din cauza pandemiei de coronavirus, care face ravagii în statul menţionat şi în India.

Îşi propusese ca în această primăvară să-şi treacă în palmares încă două vârfuri din Himalaya. Una din încercări a fost încununată de succes, escaladând Annapurna 1, 8.091 metri şi ar fi urmat Dhaulagiri, 8.167 metri, dar a trebuit să renunţe deoarece colegi alpinişti şi mare parte dintre şerpaşi s-au îmbolnăvit de Covid. Şi dacă testele arătau că Laza era sănătos, românul a decis că-i păcat să stea într- o tabără de pe munte, punând la cale un plan ce nu-i la îndemâna oricui.

Ţinta a fost un alt vârf himalayan, Lhotse, tot de peste 8.000 de metri, care-i lipsea de pe lista cu reuşite şi-n care erau alte patru.

„Adrian, fiind sănătos (şi blocat în Nepal), continuă să ne surprindă cu realizari extraordinare! După un efort teribil, plecând din Camp 2, de la 6.482 m ieri dimineaţă (sâmbătă, 22 mai – n.red.) cu o oprire de câteva ore în Camp 3 la 7.055 m şi apoi direct până sus, a păşit pe vârful Lhotse – 8.516 m astăzi dimineaţă, la 08:30. Incredibil efort, incredibilă realizare!

Acum se afla înapoi în Camp 2, unde se odihneşte. Sau, ca să-l citez pe Peme Sherpa (un prieten nepalez al alpinistului din Piatra Neamţ – n.red.): «Unii sunt în stare să urce pe vârf, alţii, nu. Dar Adrian a facut-o. Este de necrezut!».

Suntem atât de mândri de el!! Avem acum «o mână» de optmiari. Sperăm să coboare cu bine şi să se întoarcă sănătos acasă“, a postat pe Facebook, Ana Laza, care oferă detalii pe Facebook despre expediţiile soţului.

Tot aceasta, la o întrebare a unei prietene, care se interesa când ajunge acasă alpinistul, răspundea hâtru, comparându-şi partenerul de viaţă cu iepuraşul Duracell: „Noroc că se închide sezonul pe 31 mai că altfel cine ştie ce i-ar mai fi dat prin cap?! Parcă e iepuraşul Duracell în primăvara asta; până şi pe mine reuşeşte să mă uimească (şi năucească)“.

Peme Sherpa: „Noroc Adrian şi multe alte expediţii de 8. 000 de metri!“

Peme Sherpa a postat şi el despre ascensiunea recentă a lui Adrian Laza:

„Prietenul meu, Adrian Laza, a reuşit cu succes Lhotse (8516 m), cât şi Annapurna 1 (8091 m) în primăvara anului 2021, deţinând recorduri uimitoare ca membru al «Mountaincapetreksandexpedition». Mă bucur foarte mult pentru tine şi felicitări Adrian Laza, pentru că ai venit direct de la Camp3 la Lhotse în summit azi dimineaţă! Şi urcând Annapurna1 de la campul de bază (4130 m) la vârf în mai puţin de 48 de ore! De asemenea, noroc Adrian pentru toamnă şi multe alte expediţii de 8000 de metri!“.

Adrian Laza a plecat spre Nepal în martie 2021, pentru că până la sfârşit de mai era perioada cea mai propice pentru expediţii în Himalaya. Planul era cucerirea piscului Annapurna 1 şi apoi Dhaulagiri, care trebuiau să se alăture reuşitelor din anii trecuţi: Everest – 8.848 metri (16 mai 2019), Makalu – 8.481 metri (14 mai 2018) şi Cho Oyu 8.201 metri (30 septembrie 2016).

Prima „misiune“ a fost îndeplinită cu succes, pe data de 16 aprilie, Adrian fluturând steagul românesc pe Annapurna 1. Iată ce posta despre acest moment Ina Laza: „16 aprilie, ora 16.59. Cu o imensă recunoştinţă şi, dincolo de cuvinte, mândrie împărtăşesc cu voi că astăzi 16 aprilie 2021, la ora 11:30, Adrian a fost îngăduit a sta şi pe vârful Annapurna 1 (8091 m). Cu atât mai remarcabilă este reuşita lui cu cât din tabara de bază (4.130 m) şi până în vârf a urcat în mai puţin de 48 de ore, profitând de îngusta fereastră de vreme bună.

Odată „bifat“ Annapurna 1, Adrian Laza a început pregătirile pentru al doilea obiectiv din această primăvară, fără să bănuiască ce-i rezervă viitorul apropiat. În India şi Nepal, pandemia de coronavirus începuse să facă ravagii şi-n scurt timp avea să se „instaleze“ şi în taberele alpiniştilor din Himalaya, adică în nişte locuri considerate a fi sigure.

Ascensiunea spre Dhaulagiri a început, s-a ajuns la o bază de campare de la cota 4.750 de metri, dar alţi alpinişti şi peste jumătate dintre cei 25 de şerpaşi s-au infectat, planul fiind abandonat. Iar pentru Adrian Laza, Dhaulagiri rămâne un vis în aşteptare. Poate la toamnă, sau la anul ce vine.

Acum, familia şi prietenii îl aşteaptă să vină acasă, pentru a povesti despre noua experienţă avută în Himalaya, dar totul depinde de cum evoluează epidemia de cvoronavirus în ţara asiatică în care se află.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending