Contactează-ne

Actualitate

Alpinist din Piatra, succes în Himalaya

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Adrian Laza, ţinut „prizonier“ în Himalaya de epidemia de coronavirus, a reuşit încă o performanţă ■ a urcat pe un alt optmiar, Lhotse, care are 8.516 metri ■ „Parcă e iepuraşul Duracell. Mă năuceşte“, a spus soţia ■

Adrian Laza, pietreanul care-i trecut de prima tinereţe, având 57 de ani, pare că se plictiseşte prin Himalaya, fiind acum „prizonier“, alături de alţi împătimiţi ai ascensiunilor din întreaga lume, pe înălţimile masivului din Nepal, din cauza pandemiei de coronavirus, care face ravagii în statul menţionat şi în India.

Îşi propusese ca în această primăvară să-şi treacă în palmares încă două vârfuri din Himalaya. Una din încercări a fost încununată de succes, escaladând Annapurna 1, 8.091 metri şi ar fi urmat Dhaulagiri, 8.167 metri, dar a trebuit să renunţe deoarece colegi alpinişti şi mare parte dintre şerpaşi s-au îmbolnăvit de Covid. Şi dacă testele arătau că Laza era sănătos, românul a decis că-i păcat să stea într- o tabără de pe munte, punând la cale un plan ce nu-i la îndemâna oricui.

Ţinta a fost un alt vârf himalayan, Lhotse, tot de peste 8.000 de metri, care-i lipsea de pe lista cu reuşite şi-n care erau alte patru.

„Adrian, fiind sănătos (şi blocat în Nepal), continuă să ne surprindă cu realizari extraordinare! După un efort teribil, plecând din Camp 2, de la 6.482 m ieri dimineaţă (sâmbătă, 22 mai – n.red.) cu o oprire de câteva ore în Camp 3 la 7.055 m şi apoi direct până sus, a păşit pe vârful Lhotse – 8.516 m astăzi dimineaţă, la 08:30. Incredibil efort, incredibilă realizare!

Acum se afla înapoi în Camp 2, unde se odihneşte. Sau, ca să-l citez pe Peme Sherpa (un prieten nepalez al alpinistului din Piatra Neamţ – n.red.): «Unii sunt în stare să urce pe vârf, alţii, nu. Dar Adrian a facut-o. Este de necrezut!».

Suntem atât de mândri de el!! Avem acum «o mână» de optmiari. Sperăm să coboare cu bine şi să se întoarcă sănătos acasă“, a postat pe Facebook, Ana Laza, care oferă detalii pe Facebook despre expediţiile soţului.

Tot aceasta, la o întrebare a unei prietene, care se interesa când ajunge acasă alpinistul, răspundea hâtru, comparându-şi partenerul de viaţă cu iepuraşul Duracell: „Noroc că se închide sezonul pe 31 mai că altfel cine ştie ce i-ar mai fi dat prin cap?! Parcă e iepuraşul Duracell în primăvara asta; până şi pe mine reuşeşte să mă uimească (şi năucească)“.

Peme Sherpa: „Noroc Adrian şi multe alte expediţii de 8. 000 de metri!“

Peme Sherpa a postat şi el despre ascensiunea recentă a lui Adrian Laza:

„Prietenul meu, Adrian Laza, a reuşit cu succes Lhotse (8516 m), cât şi Annapurna 1 (8091 m) în primăvara anului 2021, deţinând recorduri uimitoare ca membru al «Mountaincapetreksandexpedition». Mă bucur foarte mult pentru tine şi felicitări Adrian Laza, pentru că ai venit direct de la Camp3 la Lhotse în summit azi dimineaţă! Şi urcând Annapurna1 de la campul de bază (4130 m) la vârf în mai puţin de 48 de ore! De asemenea, noroc Adrian pentru toamnă şi multe alte expediţii de 8000 de metri!“.

Adrian Laza a plecat spre Nepal în martie 2021, pentru că până la sfârşit de mai era perioada cea mai propice pentru expediţii în Himalaya. Planul era cucerirea piscului Annapurna 1 şi apoi Dhaulagiri, care trebuiau să se alăture reuşitelor din anii trecuţi: Everest – 8.848 metri (16 mai 2019), Makalu – 8.481 metri (14 mai 2018) şi Cho Oyu 8.201 metri (30 septembrie 2016).

Prima „misiune“ a fost îndeplinită cu succes, pe data de 16 aprilie, Adrian fluturând steagul românesc pe Annapurna 1. Iată ce posta despre acest moment Ina Laza: „16 aprilie, ora 16.59. Cu o imensă recunoştinţă şi, dincolo de cuvinte, mândrie împărtăşesc cu voi că astăzi 16 aprilie 2021, la ora 11:30, Adrian a fost îngăduit a sta şi pe vârful Annapurna 1 (8091 m). Cu atât mai remarcabilă este reuşita lui cu cât din tabara de bază (4.130 m) şi până în vârf a urcat în mai puţin de 48 de ore, profitând de îngusta fereastră de vreme bună.

Odată „bifat“ Annapurna 1, Adrian Laza a început pregătirile pentru al doilea obiectiv din această primăvară, fără să bănuiască ce-i rezervă viitorul apropiat. În India şi Nepal, pandemia de coronavirus începuse să facă ravagii şi-n scurt timp avea să se „instaleze“ şi în taberele alpiniştilor din Himalaya, adică în nişte locuri considerate a fi sigure.

Ascensiunea spre Dhaulagiri a început, s-a ajuns la o bază de campare de la cota 4.750 de metri, dar alţi alpinişti şi peste jumătate dintre cei 25 de şerpaşi s-au infectat, planul fiind abandonat. Iar pentru Adrian Laza, Dhaulagiri rămâne un vis în aşteptare. Poate la toamnă, sau la anul ce vine.

Acum, familia şi prietenii îl aşteaptă să vină acasă, pentru a povesti despre noua experienţă avută în Himalaya, dar totul depinde de cum evoluează epidemia de cvoronavirus în ţara asiatică în care se află.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending