Contactează-ne

Actualitate

ALERTĂ! Bacterie periculoasă descoperită într-un aliment popular! ANSVSA a dispus retragerea de pe piață

Știre publicată în urmă cu

în data de

Este vorba despre un lot de slănină cu boia, care era comercializat în magazinele Penny

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă retragerea din magazine Penny a unui lot de slănină cu boia, în care a fost detectată prezenţa bacteriei Listeria Monocytogenes.

„Producătorul Agro Ardeal a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului, ca urmare a detecţiei prezenţei Listeria Monocytogenes”, transmite ANSVSA.

Din motive ce ţin de siguranţa consumatorilor, Rewe România retrage de la comercializare şi recheamă produsul Casa Gustului Slanină cu boia, 250G, lot 183025, termen de valabilitate 13.06.2025. Retailerul recomandă clienţilor să NU îl consume, ci să îl distrugă sau să il aducă înapoi în oricare magazin Penny.

Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Lista magazinelor în care a fost vândut produsul poate fi consultată AICI.

Ce este Listerioza

Listerioza este o boală cauzată de bacteriile din genul Listeria, în special Listeria monocytogenes (un cocobacil Gram pozitiv). Această bacterie poate fi găsită în sol, apă, vegetale crude, carne, produse lactate nepasteurizate și alte alimente contaminate. Bacteria Listeria monocytogenes are o rezistenţă extrem de mare la condiții adverse, cum ar fi temperaturi scăzute.

Poate supraviețui într-o gamă variată de medii.

Infecția cu Listeria monocytogenes se poate produce, în principal, pe cale digestivă, prin consumul de alimente contaminate. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, nou-născuții și persoanele în vârstă sunt mai susceptibile la infecția cu Listeria și la dezvoltarea formelor severe de listerioză. Perioada de incubație a listeriozei poate varia dar, în general, este între 3 și 70 de zile.

Cauze

Principalele cauze ale listeriozei sunt legate de consumul de alimente contaminate cu Listeria monocytogenes. Poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi produsele lactate nepasteurizate, brânză, carne crudă sau insuficient preparată, precum și legume și fructe crude.

Lipsa igienei în timpul manipulării alimentelor, utilizarea unor suprafețe sau ustensile nespălate corespunzător după contactul cu alimente crude sau neprocesate poate contribui la contaminarea acestora cu Listeria monocytogenes.

Procesarea alimentelor în condiții necorespunzătoare – producția, procesarea și ambalarea alimentelor în condiții igienice precare pot contribui la contaminarea cu Listeria monocytogenes. Omul bolnav poate fi o sursă de infecţie iar femeile pot fi purtătoare de listerii în tractul genital.

Nou-născutul se poate infecta de la mamă, pe cale hematogenă (intrauterină) sau în cursul travaliului.

Perioada de incubaţie a listeriozei poate varia dar, în general, este între 3 şi 70 de zile. Printre simptomele infectării cu această bacterie sa află febră, dureri musculare şi dureri de cap.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement

Trending