Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Alegeri parlamentare în Cecenia

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Moscova afirmã cã alegerile sînt o dovadã de revenire la normalitate • separatistii ceceni si organizatiile pentru drepturile omului au criticat alegerile, spunînd cã sînt o simplã farsã •

În Cecenia s-au desfãsurat, ieri, alegeri parlamentare pentru prima datã de cînd trupele ruse au reinstaurat controlul Moscovei asupra regiunii, în 1999. Sectiile de votare au fost deschise la orele diminetii sub pazã severã iar atoritãtile afirmã cã în primele ore a fost atins minimul de 25% de care e nevoie pentru validarea scrutinului. Moscova afirmã cã aceste alegeri sînt o dovadã cã situatia din Cecenia revine la normal dupã mai bine de 10 ani de conflict. Separatistii ceceni si organizatiile pentru drepturile omului au criticat alegerile, spunînd cã sînt o simplã farsã. Reprezentantii acestora au subliniat cã e imposibil sã ai un scrutin liber si corect în conditiile în care violentele continuã. În ajunul alegerilor, rebelii ceceni au lansat o serie de atacuri si corespondentul BBC în Cecenia transmite cã sînt putine semne de pace.

Scrutinul „nu va fi perfect“ Presedintele pro-moscovit al Ceceniei, Alu Alkhanov, a declarat în ajunul alegerilor cã scrutinul nu va fi „perfect dupã standardele europene, fiindcã încã au loc atacuri teroriste“. El sustine însã cã regiunea Caucazului de Nord este „suficient de maturã sã organizeze alegeri parlamentare“. În urma scrutinului vor fi alesi 58 de parlamentari din cei aproximativ 350 care s-au înscris în cursa parlamentarã. Sînt candidati ai opt partide rusesti dar si candidati independenti. Se crede însã cã majoritatea sînt oameni loiali Kremlinului. Scrutinul e monitorizat de observatori trimisi de Rusia, Liga Arabã si Organizatia Conferintei Islamice. În Cecenia au mai avut loc o serie de voturi controversate, între care si cel pentru adoptarea unei noi Constitutii, prin care a fost consfiintit statutul regiunii drept parte a Rusiei. Un alt vot asupra cãruia a planat îndoiala a fost cel pentru alegerea presedintelui Alu Alkhanov.

Conflictul cecen: repere esentiale Cecenia continuã sã fie afectatã de rãzboiul care a prefãcut multe din orasele sale în ruine. Cecenia si-a declarat independenta de Federatia Rusã în noiembrie 1991, însã presedintele Boris Eltîn a asteptat pînã în 1994, cînd a trimis în Cecenia armata ca sã restabilieascã autoritatea Moscovei. Primul rãzboi cecen s-a încheiat în 1996, prin înfrîngerea umilitoare a fortelor ruse. Pe 1 octombrie 1999, Vladimir Putin (pe atunci prim-ministru), a lansat o nouã ofensivã, pe care a calificat-o drept o operatiune anti-teroristã. Aparent, interventia a fost urmarea unor atacuri cu bombã la cîteva apartamente din Moscova si din alte orase, pe care autoritãtile ruse le-au pus pe seama separatistilor ceceni. În acelasi an, ceva mai devreme, rebelii ceceni au luat parte la încercarea de a înfiinta unui stat islamic în Dagestanul învecinat.

Ce doresc cecenii Marea majoritate a oamenilor de rînd sînt interesati în pace si stabilitatea republicii. Gherilele separatiste doresc însã independenta sau mãcar autonomia, pe care aproape cã au obtinut-o dupã 1996. Dupã pãrãsirea tãrii de cãtre fortele ruse, cecenii si-au ales, în 1997, propriul presedinte, în persoana lui Aslan Mashadov, fost ofiter rus de artilerie, principalul comandant militar cecen în perioada rãzboiului. Conform acordului de pace negociat cu Moscova, decizia privind statutul final al Ceceniei urma sã fie amînat cu cinci ani. Însã Mashadov a fost incapabil sã tinã sub control comandantii mai radicali decît el, asa cã Cecenia avea sã cadã rapid în anarhie. Unul din ei a fost Arbi Baraiev, care a contribuit la punerea la cale a numeroase rãpiri.

Situatia de acum din Cecenia În martie 2003, Kremlinul a organizat un referendum, la care a fost aprobatã noua Constitutie, care conferã Ceceniei un plus de autonomie, dar care stipuleazã în mod clar cã rãmîne parte a Federatiei Ruse. În octombrie, seful administratiei pro-moscovite, Ahmad Kadîrov, a fost ales presedinte. Si referendumul si scrutinul prezidential au avut loc pe fundalul prezentei a mii de soldati rusi, fãrã ca violentele sã înceteze vreun moment. Principalii rivali ai lui Kadîrov s-au retras de altfel din cursã înainte ca scrutinul sã aibã loc. În octombrie 2002, un grup de luptãtori ceceni au luat mai multe sute de ostatici la un teatru din Moscova, actiune înnãbusitã în sînge de fortele speciale rusesti. Separatistii ceceni au pus totodatã la cale mai multe atacuri sinucigase cu bombã împotriva unor obiective rusesti. Zilnic au loc atacuri împotriva soldatilor rusi. În acelasi timp, în urma operatiunilor militare rusesti dispar fãrã urmã civili ceceni. În august 2002 rebelii au reusit sã doboare un elicopter militar rusesc – cea mai mare pierdere de vieti omenesti înregistratã într-o singurã zi de armata rusã de la cel de-al doilea rãzboi mondial încoace.

Existã vreo perspectivã de pace? Din cînd în cînd apar relatãri cã guvernul de la Moscova ar fi dispus sã înceapã negocieri de pace. La un moment dat au fost initiate o serie de contacte între Moscova si reprezentantul rebelilor, Ahmed Zakaiev. Numai cã ulterior Rusia l-a calificat drept terorist si a cerut extrãdarea sa din Occident. Se pare cã în acest moment Moscova nu mai este dispusã sã stea de vorbã cu nici un reprezentant al separatistilor. Dupã atacurile de la 11 septembrie, de la New York si Washington, aproape cã nu au mai existat presiuni diplomatice asupra Rusiei în directia gãsirii unei solutii diplomatice la conflictul cecen. Cel putin Statele Unite par sã accepte acum acuzatia autoritãtilor ruse, cã Mashadov are legãturi cu terorismul international, spunînd cã nu mai poate fi recomandat ca partener de discutie.

Rebelii ceceni si al Qaida E mai mult ca probabil cã rebelii ceceni au legãturi cu al Qaida. Se stie de mai multi ani cã voluntari musulmani s-au dus sã lupte în Cecenia, dupã ce în prealabil fuseserã instruiti în Afganistan sau Pakistan. În octombrie 2002, un individ suspectat cã i-a ajutat pe atentatorii de la 11 septembrie a mãrturisit în fata unei instante din Germania cã seful grupului de atentatori, Mohamed Atta, dorea sã lupte în Cecenia. Unul din principalii comandanti militari de pe teren – pînã la uciderea sa, în aprilie, de cãtre fortele ruse – era un oarecare Hattab, un arab, veteran al rãzboiului din Afganistan, împotriva invaziei sovietice. S-a afirmat cã Hattab ar fi discutat de mai multe ori telefonic cu Osama Bin Laden. În urma interceptãrii unor convorbiri telefonice, de cãtre serviciile secrete americane, anul acesta, oficialii de la Washington au afirmat cã luptãtorii ceceni aflati în Valea Pankisi, din Georgia, se aflã în contact cu reteaua al Qaeda.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Premii de milioane la parada mascatilor de la Tîrgu Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• traditionala paradã are loc pe 2 ianuarie • trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei si 1.000 lei •

Nemtenii sînt asteptati în ziua de 2 ianuarie, la Tîrgu Neamt, la traditionala paradã a mascatilor – Festivalului obiceiurilor si traditiilor de Anul Nou, ajuns la editia a VI-a. Evenimentul este organizat de cãtre Primãria si CL Tîrgu Neamt, Casa Culturii si CJ, bugetul alocat depãsind 40.000 lei. Programul va începe cu parada formatiilor de mascati prin centrul urbei, care vor evolua apoi, de la ora 11, pe scena amenajatã în piata Adormirea Maicii Domnului. Premierea este planificatã sã aibã loc la ora 13.30. Pe lîngã diplome, vor fi acordate si recompense bãnesti. Astfel, trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei, respectiv 1.000 lei. Festivalul a început sã se desfãsoare în mod organizat în urma unei hotãrîri adoptate de CL în decembrie 2012. În urmã cu cîtiva ani nu se cheltuia mai nimic pentru organizare, mizîndu-se pe faptul cã mascatii aveau obiceiul sã se adune pe 2 ianuarie în oras. Autoritãtile au hotãrît sã se implice dupã ce s-a observat o scãdere a participantilor si a publicului spectator, constatîndu-se si cã poluarea culturalã si fenomenul de kitch luase amploare, degradînd obiceiurile si traditiile autentice. În formula actualã, festivalul îsi propune perpetuarea si promovarea traditiilor si obiceiurilor locale si nationale, cunoasterea valorilor fundamentale ale folclorului românesc, pãstrarea notei de autenticitate si originalitate a traditiilor si obiceiurilor românesti, descoperirea si culegerea de folclor autentic. Programul si bugetul celei de-a VI-a editii a festivalului mascatilor au fost aprobate de alesii de sub Cetate în sedinta din 22 decembrie. „Traditiile si obiceiurile ocazionate de Sãrbãtorile de iarnã sînt cele mai bogate si mai vesele dintre manifestãrile folclorice din Neamt si nu numai. De la Sãrbãtoarea Crãciunului la Anul Nou au loc o serie de manifestãri la care participã toatã colectivitatea, impresionînd prin costumatiile originale, muzicã traditionalã, mesaj si recuzitã. Cîntecele de Colind, Uratul cu plugusorul, jocurile cu mãsti, Capra, Ursul, Arnãutii, Dansul cãiutilor si Teatrul haiducesc sînt obiceiuri de un farmec si originalitate deosebite, care îmbogãtesc repertoriul national. În Tîrgu Neamt s-a împãmîntenit obiceiul sã se organizeze, în fiecare an, o Paradã a acestor obiceiuri si traditii, ca un adevãrat carnaval, fiind si o importantã atractie turisticã. (…) Mentionãm cã, în cele cinci editii care s-au desfãsurat pînã acum, au participat un numãr mare de formatii din Neamt si din zonele limitrofe judetului“, se mentioneazã în expunerea de motive semnatã de primarul Daniel Harpa.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Vreme anapoda! Iatã ce-o sã fie de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• sfîrsitul de an aduce valori termice pozitive • 2018 debuteazã tot cu vreme excelentã • va fi soare si timp bun cel putin pînã la Boboteazã •

Chiar dacã meteorologii au anuntat din vreme o iarnã de cosmar, cel putin pînã acum previziunile nu s-au adeverit, dar ce-i drept mai este timp. Conform prognozei publicatã pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, în Neamt vremea va fi bunã, ceva mai rece în noaptea dintre ani, însã 2018 debuteazã cu valori termice de aproape 10 grade. Va fi soare, dar regimul termic se mai decepreciazã nitel; în esentã putem sã ne asteptãm la vreme bunã cel putin pînã la Boboteazã. Ceva mai rece va fi în ultimele zile ale lui 2017, iar pe 30 decembrie va fi cer mai mult acoperit si valori termice modeste, cu o maximã care nu trece de 2 grade. Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognozã si aduce o minimã de -5 grade. Cam la fel va fi vremea si în ultima zi a anului. Duminicã va fi din nou cer acoperit si maxima rãmîne cantonatã la 2 grade. Cine va petrece Revelionul în stradã trebuie sã stie cã nu sînt anuntate precipitatii, în schimb va fi mai cald decît în intervalul precedent, fiind anuntatã o minimã pozitivã, 1 grad. 2018 debuteazã cu „dreptul“ iar luni, 1 ianuarie, va fi cea mai caldã zi din intervalul de prognozã. Soarele îsi face loc de dupã nori si aduce o maximã care ajunge la 9 grade. Din acest motiv si noaptea va fi mai plãcutã, cam 4 grade. Aproximativ la fel de bine va fi si pe parcursul zilei de marti, 2 ianuarie, cînd din nou va fi soare, însã ceva mai rece, pentru cã la amiazã termometrele nu vor indica mai mult de 5 grade. Noaptea rãmînem cu un regim termic bun pentru acest moment al anului, 1 grad. Meteorologii dau asigurãri cã la fel va fi vremea si pe 3 ianuarie, cînd va fi soare, cam 6 grade la amiazã si valori la limita înghetului peste noapte, 0 grade. Începînd de joi, 4 ianuarie, norii se adunã în zona noastrã dar nu aduc precipitatii, însã se mai pierd cîteva grade în termometre. Astfel, la miezul zilei termometrele vor indica numai 3 grade. Dupã lãsarea întunericului norii îsi vãd de drum, cerul se degajeazã motiv pentru care trecem la o minimã negativã, -1 grad. Cel mai probabil, în acest an vor lipsi crucile de gheatã pentru cã în Ajun de Boboteazã se anuntã vreme potrivnicã. Specialistii spun cã vineri, 5 ianuarie, va fi cer variabil cu soare si o maximã care atinge valoarea de 4 grade Celsius. Noaptea regimul termic va fi neschimbat, cu o minimã negativã de -1 grad. Cam la fel sînt conditiile si în ziua de Boboteazã, sîmbãtã 6 ianuarie 2018. Este prognozat cer degajat, soare, si cam 3 grade la amiazã. De soare avem parte si de Sfîntul Ion, iar duminicã 7 ianuarie, ne vom bucura din nou de soare si putin mai cald, 5 grade. Dupã lãsarea întunericului este anuntat cer senin si o minimã de 0 grade.

Citește știrea

Trending