Contactează-ne

Actualitate

Alegerea viceprimarilor de Piatra, la loc comanda?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Prefectura a stabilit că Liviu Harbuz nu avea drept de vot, pentru că îşi dăduse demisia ■ pe cale de consecinţă alegerea lui Alin Lehăduş nu a respectat prevederile legale ■ “cartoful fierbinte” (re)ajunge în CL ■ nici “vicii” de la CJ nu prea au motive de bucurie ■

După “lupte seculare” care au durat luni bune după alegerile locale şi s-au finalizat într-un târziu cu alegerea unor viceprimari la Piatra Neamţ, municipiul ar putea rămâne din nou fără… viceprimari. Mai întâi fără primul viceprimar, ales într-o şedinţă din decembrie anul trecut. Cel puţin aşa spune Prefectura Neamţ care a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 24 februarie, că în opinia sa alegerea lui Alin Lehăduş s-a făcut cu nerespectarea prevederilor legale.

Aşa că a iniţiat o procedură prealabilă împotriva hotărârii de consiliu local şi, dacă nu fi revocată în prima şedinţă, o va ataca în instanţă, în Contencios Administrativ. Conform celor declarate de prefectul de Neamţ, George Lazăr, problema legală ţine de votul consilierului local Liviu Harbuz. Acesta îşi dăduse demisia, ea fusese înregistrată la secretarul primăriei şi, în şedinţa din decembrie, trebuia să se ia act de încetarea mandatului său, în acest sens fiind iniţiat şi un proiect de hotărâre.

Numai că în şedinţa cu pricina, Harbuz a anunţat că şi-a retras demisia, primarul a anunţat şi el că retrage proiectul de hotărâre de “vacantare”, Harbuz a rămas consilier şi a votat pentru ca Lehăduş să ajungă viceprimar. După care, evident, a urmat scandalul politic, şi nu numai scandalul ci şi o sesizare a Prefecturii de către consilierii PSD. Iar Prefectura a decis: demisia îşi produce efectul din momentul înregistrării la secretarul primăriei, nu se mai poate reveni asupra ei – nu se poate face referire decât la Codul Administrativ, nu şi la Codul Muncii, în cazul unui ales local, zice prefectul – aşadar Harbuz îşi pierduse calitatea de consilier local şi nu mai putea vota.

Ce se întâmplă… doctore?

Ce se va întâmpla în continuare, e întrebarea firească. Din cele spuse de prefectul George Lazăr, Primăria Piatra Neamţ va fi anunţată de cele decise de Prefectură şi are două variante: fie e de acord cu Prefectura şi revocă alegerea viceprimarului în prima şedinţă de consiliu local – deci alte alegeri -, fie nu e de acord cu Prefectura şi atunci ultima instituţie va apela la instanţă. Moment în care aşteptăm cu toţii, nu-i aşa, să vedem ce va zice instanţa. Cât timp aşteptăm? Greu de spus, probabil că nici chiar un mandat întreg de viceprimar, dar… ceva timp tot mai e de aşteptat. Mai ales că prefectul a menţionat că în cazul de faţă, în opinia sa, nu ar fi vorba de vreun abuz al consilierilor locali sau funcţionarilor din primărie – deci nu e “de penal”, zicem noi – ci e vorba despre o interpretare, care poate fi şi diferită, a Codului Administrativ şi a Codului Muncii.

Nici viceprimarul ales în februarie 2021, Marius Irimia, nu are motive să stea prea liniştit. Şi în cazul alegerii sale a fost depusă la Prefectură a sesizare. Deocamdată nu există un verdict, e în analiză, dar prefectul George Lazăr a opinat că există probabilitatea să fie un răspuns similar. Că doar şi situaţia e teribil de… similară, zicem iarăşi noi. Corectă şi legitimă întrebarea unui coleg jurnalist: Dar cu restul hotărârilor votate de Liviu Harbuz cum rămâne? Răspunsul… după o eventuală decizie a instanţei dacă se va ajunge până acolo şi dacă respectivele hotărâri vor fi cumva “reclamate” la Prefectură.

Dar cu “vicii” de CJ cum rămâne?

Prefectul de Neamţ a mai menţionat că a fost depusă şi înregistrată şi o sesizare a consilierilor judeţeni PNL şi USR PLUS privind modul în care au fost aleşi vicepreşedinţii CJ Neamţ. Miercuri, pe 24 februarie, a fost depusă, aşa că urmează a fi analizată de acum încolo. E acuzat faptul că votul, care trebuia să fie secret, n-ar fi fost aşa. Şi, dacă e să-l ascultăm pe prefectul de Neamţ care a opinat că vot secret înseamnă că nu ştie nimeni ce ai votat nici în cabină, nici când ieşi din cabină şi duci votul la urnă, atunci zicem noi că noii “vici” n-ar trebui să stea nici ei prea liniştiţi.

Că votul cu pricina numai secret n-a fost şi se pot trezi şi ei cu o “prealabilă” care să le clatine scaunele. Ceea ce ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns: după atâtea luni de la alegeri şi după atâtea ciolane cerute şi împărţite, după ce ne-am ales într-un final “apoteotic” cu vicepreşedinţi de CJ şi viceprimari de Piatra, chiar să rămânem din nou fără ei? Bine, şi ei fără noi sau, mai dureros, fără scaune. Curat politică, neicuşorule.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending