Contactează-ne

Actualitate

Alegerea viceprimarilor de Piatra, la loc comanda?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Prefectura a stabilit că Liviu Harbuz nu avea drept de vot, pentru că îşi dăduse demisia ■ pe cale de consecinţă alegerea lui Alin Lehăduş nu a respectat prevederile legale ■ “cartoful fierbinte” (re)ajunge în CL ■ nici “vicii” de la CJ nu prea au motive de bucurie ■

După “lupte seculare” care au durat luni bune după alegerile locale şi s-au finalizat într-un târziu cu alegerea unor viceprimari la Piatra Neamţ, municipiul ar putea rămâne din nou fără… viceprimari. Mai întâi fără primul viceprimar, ales într-o şedinţă din decembrie anul trecut. Cel puţin aşa spune Prefectura Neamţ care a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 24 februarie, că în opinia sa alegerea lui Alin Lehăduş s-a făcut cu nerespectarea prevederilor legale.

Aşa că a iniţiat o procedură prealabilă împotriva hotărârii de consiliu local şi, dacă nu fi revocată în prima şedinţă, o va ataca în instanţă, în Contencios Administrativ. Conform celor declarate de prefectul de Neamţ, George Lazăr, problema legală ţine de votul consilierului local Liviu Harbuz. Acesta îşi dăduse demisia, ea fusese înregistrată la secretarul primăriei şi, în şedinţa din decembrie, trebuia să se ia act de încetarea mandatului său, în acest sens fiind iniţiat şi un proiect de hotărâre.

Numai că în şedinţa cu pricina, Harbuz a anunţat că şi-a retras demisia, primarul a anunţat şi el că retrage proiectul de hotărâre de “vacantare”, Harbuz a rămas consilier şi a votat pentru ca Lehăduş să ajungă viceprimar. După care, evident, a urmat scandalul politic, şi nu numai scandalul ci şi o sesizare a Prefecturii de către consilierii PSD. Iar Prefectura a decis: demisia îşi produce efectul din momentul înregistrării la secretarul primăriei, nu se mai poate reveni asupra ei – nu se poate face referire decât la Codul Administrativ, nu şi la Codul Muncii, în cazul unui ales local, zice prefectul – aşadar Harbuz îşi pierduse calitatea de consilier local şi nu mai putea vota.

Ce se întâmplă… doctore?

Ce se va întâmpla în continuare, e întrebarea firească. Din cele spuse de prefectul George Lazăr, Primăria Piatra Neamţ va fi anunţată de cele decise de Prefectură şi are două variante: fie e de acord cu Prefectura şi revocă alegerea viceprimarului în prima şedinţă de consiliu local – deci alte alegeri -, fie nu e de acord cu Prefectura şi atunci ultima instituţie va apela la instanţă. Moment în care aşteptăm cu toţii, nu-i aşa, să vedem ce va zice instanţa. Cât timp aşteptăm? Greu de spus, probabil că nici chiar un mandat întreg de viceprimar, dar… ceva timp tot mai e de aşteptat. Mai ales că prefectul a menţionat că în cazul de faţă, în opinia sa, nu ar fi vorba de vreun abuz al consilierilor locali sau funcţionarilor din primărie – deci nu e “de penal”, zicem noi – ci e vorba despre o interpretare, care poate fi şi diferită, a Codului Administrativ şi a Codului Muncii.

Nici viceprimarul ales în februarie 2021, Marius Irimia, nu are motive să stea prea liniştit. Şi în cazul alegerii sale a fost depusă la Prefectură a sesizare. Deocamdată nu există un verdict, e în analiză, dar prefectul George Lazăr a opinat că există probabilitatea să fie un răspuns similar. Că doar şi situaţia e teribil de… similară, zicem iarăşi noi. Corectă şi legitimă întrebarea unui coleg jurnalist: Dar cu restul hotărârilor votate de Liviu Harbuz cum rămâne? Răspunsul… după o eventuală decizie a instanţei dacă se va ajunge până acolo şi dacă respectivele hotărâri vor fi cumva “reclamate” la Prefectură.

Dar cu “vicii” de CJ cum rămâne?

Prefectul de Neamţ a mai menţionat că a fost depusă şi înregistrată şi o sesizare a consilierilor judeţeni PNL şi USR PLUS privind modul în care au fost aleşi vicepreşedinţii CJ Neamţ. Miercuri, pe 24 februarie, a fost depusă, aşa că urmează a fi analizată de acum încolo. E acuzat faptul că votul, care trebuia să fie secret, n-ar fi fost aşa. Şi, dacă e să-l ascultăm pe prefectul de Neamţ care a opinat că vot secret înseamnă că nu ştie nimeni ce ai votat nici în cabină, nici când ieşi din cabină şi duci votul la urnă, atunci zicem noi că noii “vici” n-ar trebui să stea nici ei prea liniştiţi.

Că votul cu pricina numai secret n-a fost şi se pot trezi şi ei cu o “prealabilă” care să le clatine scaunele. Ceea ce ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns: după atâtea luni de la alegeri şi după atâtea ciolane cerute şi împărţite, după ce ne-am ales într-un final “apoteotic” cu vicepreşedinţi de CJ şi viceprimari de Piatra, chiar să rămânem din nou fără ei? Bine, şi ei fără noi sau, mai dureros, fără scaune. Curat politică, neicuşorule.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bugetul Târgului este supus la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectul de hotărîre privind veniturile, cheltuielile urbei şi obiectivele de investiţii ce vor primi finanţare va fi dezbătut în şedinţa din 12 aprilie ■ pe ordinea de zi sînt menţionate opt proiecte de hotărîre ■

Bugetul oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021 va fi supus luni, 12 aprilie, votului consilierilor locali, convocaţi într-o şedinţă extraordinară, cu opt puncte pe ordinea de zi.

Potrivit proiectului iniţiat de conducerea primăriei, totalul sumelor preconizate a intra în alcătuirea bugetului urbei s-ar cifra la 74.013.578 lei, în care sunt incluse veniturile proprii estimate a fi obţinute din impozite şi taxe locale în valoare de 8.687.000 lei, la care s-ar adăuga 12.022.000 lei, din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 12.585.000 lei, cu titlu de sume defalcate din tva, subvenţii aşteptate de la bugetul de stat în valoare de 7.562.000 lei, subvenţii de la alte administraţii în valoare de 160.000 lei, finanţare Delgaz pentru extindere reţea gaze naturale în cartierul Blebea ce ajunge la 680.000 lei etc. De asemenea, sînt cuprinse în bugetul estimat pentru anul 2021 şi fonduri de 30.461.000 lei aşteptate de la Uniunea Europeană pentru proiecte derulate la nivel local.

Proiectul de hotărîre aflat în mapele consilierilor locali cuprinde şi cheltuileile programate pentru anul în curs, defalcate pe secţiunea de funcţionare şi cea de dezvoltare, precum şi obiectivele din lista de investiţii pentru anul 2021. Un alt proiect de hotărîre ce va fi supus dezbaterii consilierilor se referă la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli estimat al Spitalului Orăşenesc Sf.Dimitrie Târgu Neamţ, urmînd să fie luată în discuţie şi modificarea statului de funcţii al unităţii sanitare. Participanţii vor mai avea de luat hotărîri în privinţa Bugetului de venituri şi cheltuieli al Direcţiei de Asistenţă Socială a oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021, precum şi a listei de investiţii aacestei instituţii.

Discuţiile vor continua tot pe tema banilor, pentru că va fi cerută aprobarea consilierilor locali pentru condiţiile contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 6.000.000 lei de la Banca Comercială Română, pentru care s-ar lua în calcul o perioadă de rambursare de 96 luni, după care se va supune la vot şi proiectul privind creditul menţionat. În cadrul şedinţei vor mai fi luate decizii în privinţa casării unor active fixe din domeniul privat al urbei şi a lotizării unui teren.

Citește știrea

Actualitate

Cînd evaziunea nu mai duce la puşcărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evazioniştii scapă de detenţie în anumite condiţii ■ prejudiciul nu trebuie să depăşească 100.000 de euro şi trebuie achitat integral ■ legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis ■

Liber la evaziune fiscală, dacă ai ceva bănuţi prin conturi. Cei care săvîrşesc de acum înainte astfel de infracţiuni scapă de detenţie. Totul în anumite condiţii, respectiv prejudiciul nu trebuie să depăşească suma de 100.000 de euro, iar paguba în dauna statului trebuie achitată pînă la ultimul bănuţ. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, avînd ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvîrşirii acestor fapte. De asemenea, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvîrşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operatiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble; sustragerea de la verificări financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; substituirea, degradarea sau înstrăinarea de debitor ori de terţe persoane a bunurilor sechestrate.

În cazul unor astfel de fapte, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu trece de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de pînă la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplica amendă.

În cazul săvîrşirii uneia dintre infracţiunile menţionate anterior, „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, pînă la pronunţarea unei hotărîri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobînzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcîndu-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare“. Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor.

Citește știrea

Actualitate

Urmărit naţional depistat în Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ el avea la activ două condamnări care însumează peste 5 ani de detenţie ■ în ambele cauze a condus fără permis, dar a mai făcut alte fapte ■

Un botoşănean în vîrstă de 53 de ani, cu două condamnări la activ, ce ar fi trebuit să se afle în penitenciar pentru executarea pedepselor privative de libertate, a fost depistat pe meleaguri nemţene.

S-a întîmplat pe 10 aprilie 2021, cînd în baza activităţilor informativ – operative, bărbatul care fusese dat în urmărire la nivel naţional a fost depistat pe o stradă din Piatra Neamţ. Pe numele lui existau două mandate de executare a închisorii ce cumulau peste 5 ani de detenţie, respectiv una de 2 ani şi 3 luni, iar cealaltă de 2 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare.

În principiu, a fost vorba de conducere fără permis, dar şi alte fapte. Pe 2 noiembrie 2020, Judecătoria Rîmnicu Vîlcea, a emis primul mandat, unul de 2 ani şi 3 luni de detenţie, pentru săvîrşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis, fals privind identitatea, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea oamenilor legii.

Ulterior, pe 23 martie 2021, Judecătoria Suceava l- a condamnat în alt dosar, a doua sancţiune fiind pentru fals intelectual şi conducere fără permis. Pe 1 noiembrie 2017, fără permis, individul a ieşit cu maşina în trafic, la Rîmnicu Vîlcea, moment în care a surprins şi accidentat un pieton care traversa regulamentar.

În urma impactului, victima a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 10-12 zile de îngrijiri medicale. După accident, şoferul şi-a văzut de drum, fiind identificat a doua zi, pe raza judeţului Vîlcea, ocazie cu care a prezentat pentru identificare un act de identitate ce aparţinea unui alt bărbat. Faptele din al doilea dosar au avut loc pe 24 octombrie 2014, cînd a şofat prin Suceava fără permis, fiind tras pe dreapta de poliţiştii rutieri.

Atunci s-a legitimate doar verbal, fără a prezenta o carte e identitate, determinîndu-l astfel pe agentul constatator să întocmească proces verbal de contravenţie în care au fost consemnate date nereale. Pentru toate acestea, pe 10 aprilie 2021 a fost condus la Penitenciarul Bacău pentru executarea pedepselor privative de libertate.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending