Contactează-ne

Actualitate

Alcoolul nu creşte rezistenţa la COVID 19

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sloganul campaniei de combatere a consumului de alcool din 2020 este Covid 19 - Eliminaţi riscurile asociate consumului de alcool! ■ îngrijorător e faptul că peste 60% din tineri au început să consume înainte de vîrsta de 13 ani ■ alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură ■

Una din campanile anuale de sănătate este cea legată de combaterea riscurilor asociate consumului de alcool, în 2020 sloganul acesteia fiind legat, evident, de virusul care a băgat spaima în omenire: Covid 19 – Eliminaţi riscurile asociate consumului de alcool!.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură. Din punct de vedere al consumului total de alcool, România ocupă locul III între ţările Uniunii Europene şi locul II din punct de vedere al cantităţii îngurgitate de o persoană la o anumită ocazie.

Statisticile sînt îngrijorătoare şi din alt punct de vedere şi anume acela că peste 60% din tineri au început să consume alcool înainte de 13 ani. La nivel european, aproximativ 58 milioane de indivizi sînt mari băutori, iar 23 milioane sînt dependenţi de alcool, din care 5,4% dintre bărbaţii de 18-64 ani şi 1,5% din femei.

Nouă din 10 persoane dependente de consumul de alcool nu primesc tratament. Ultimii 20 de ani au adus schimbări semnificative în comportamentul europenilor faţă de alcool, avînd un impact decisiv asupra morbidităţii şi mortalităţii.

În Europa, tendinţa descrescătoare a consumului a început din 1990, nivelul înregistrînd o reducere cu mai mult de o treime în ţările mediteraneene şi cu un sfert în ţările central şi vest-europene.

În estul şi sud-estul Europei, consumul s-a menţinut la un nivel constant. „Conform ultimului Raport al OMS, din 2018, în România, consumul de alcool raportat la efectivul populaţiei în vîrstă de 15 ani şi peste, consumatoare şi neconsumatoare de alcool, a fost de 12,6 litri pe cap de locuitor în 2016. Consumul raportat exclusiv la populaţia băutoare a fost de 26,6 litri la bărbaţi şi 9 litri la femei.

Aproape 70% din populaţia în vîrstă de 15 ani şi peste a consumat alcool în ultimele 12 luni, ceea ce reprezintă 80% din bărbaţi şi 54,5% din femei. Doar 6,5% din bărbaţi şi 19% din femei nu au au fost abstinenţi pe toată durata vieţii. Mai puţin de unul din 10 foşti băutori renunţă la alcool. Deşi nivelul consumului de alcool a scăzut progresiv, de la 15 litri în anul 2010 la 12,6 litri în 2016, România depăşeşte cu peste 3 procente mediile europene ale consumului pentru toţi anii de studiu. În ultimul deceniu, consumul de alcool neînregistrat a scăzut de la 7 litri în 2010 la 2,2 litri în 2016.

Grav este faptul că adolescenţii care încep să consume alcool înaintea vîrstei de 15 ani au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool, iar cei care consumă alcool înaintea vîrstei de 13 ani au risc de şapte ori mai mare de a deveni mari băutori şi de a consuma cantităţi mari de alcool la fiecare ocazie.

Tinerii care obişnuiesc să bea de la o vîrstă timpurie sînt mai predispuşi să consume şi alte substanţe de abuz cum sînt tutunul sau drogurile ilegale, sporind riscul consecinţelor negative“, a precizat psihologul Vasile Baghiu, de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Alcoolul este un factor de risc pentru mai mult de 200 boli, între care de ficat şi pancreas, unele tipuri de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, tulburări psihice. Scopul campaniei derulată şi anul acesta este de a promova un comportament responsabil faţă de consumul de alcool prin informarea populaţiei cu privire la efectele consumului dăunător de alcool asupra sănătăţii, vieţii sociale şi profesionale.

„În legătură cu relaţia dintre consumul de alcool şi COVID-19, populaţia trebuie să ştie că indiferent de tipul de băutură, concentraţie sau cantitatea consumată, alcoolul:nu distruge virusul SARS-CoV-2, nu creşte rezistenţa organismului faţă de virus, nu ucide virusul din aerul inhalat, nu dezinfectează gura şi gîtul şi nu oferă niciun fel de protecţie împotriva COVID-19 cum încearcă să justifice consumul de băuturi alcoolice o parte din consumatori“, a mai spus psihologul Baghiu.

Advertisement








Trending