Contactează-ne

Actualitate

Ajutor financiar de urgenţă pentru familia copiilor înecaţi în Bistriţa

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ propunerea a fost formulată de prefectul de Neamţ ■ la Prefectură a fost şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă ■ a fost elaborat un plan de măsuri ■

Familia copiilor înecaţi în Bistriţa, sâmbătă, 5 februarie, ar putea beneficia de un ajutor financiar de urgenţă.

Asta dacă iniţiativa prefectului de Neamţ, Adrian Niţă, va avea finalitatea dorită.

Conform unui comunicat al Prefecturii Neamţ, „reprezentantul Guvernului în teritoriu a dispus către AJPIS Neamt întocmirea, în cel mai scurt timp, a dosarului cu propunerea de acordare a unui ajutor financiar pentru familia aflată în situația deosebită cauzată de accidentul din data de 05.02.2021 de pe râul Bistrița.

 Astăzi, 07.02.2022, s-a luat legătura cu asistentul social al Primăriei Borca, în vederea întocmirii documentației necesare. Ulterior, dosarul cu propunerea de acordare va fi vizat de către Prefectura Neamț și transmis Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială; aceasta, în urma verificării documentației va transmite Ministerului Muncii și Solidarității Sociale propunerea, în vederea aprobării prin hotărâre a Guvernului a ajutorului de urgență.

Conform procedurilor de lucru suma maximă ce poate fi acordată este de 10.000 lei de copil”.

Urmare a tragediei petrecute sâmbătă, prefectul a convocat o şedinţă a Comitetului pentru Situații de Urgență. Scopul acestei întruniri a fost analiza situaţiei constatate la nivelul judeţului Neamţ cu privire la persoanele înecate în perioada 2019 – 2022, iar la final s-a aprobat Planul de măsuri şi acţiuni specifice pentru informarea populaţiei cu privire la pericolul de înec.

 „Regret nespus tragedia de la Borca și îmi doresc să găsim toate posibilitățile pentru a preveni repetarea unei astfel de drame. Tocmai de aceea am convocat întrunirea CJSU, pentru că în acest organism sunt cooptați oameni cu experiență vastă, care au un cuvânt de spus în cazul apariției și prevenirii situațiilor de urgență.

Împreună am convenit să realizăm un plan de măsuri, care să fie puse în aplicare încă din această săptămână pentru a nu se mai repeta cazuri cum a fost cel de la sfârșitul săptămânii trecute. Din nefericire, din 2019 și până în prezent, în apele județului Neamț și-au pierdut viața 48 de persoane – 19 în 2019, 20 în 2020, șapte în 2021 și două în 2022. Încă o dată îmi exprim regretul față de durerea de neînchipuit prin care trec părinții micuților din Borca“, a declarat Vasile-Adrian Niţă, prefectul județului Neamț.

Măsuri dispuse

Printre măsurile dispuse se numără întocmirea unor recomandări ce trebuie respectate de către cetățeni pentru reducerea pericolului de înec, multiplicarea mesajului preventiv în cadrul activităților desfășurate cu cetățenii, de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, dar şi implicarea șefilor Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență în multiplicarea recomandărilor privind reducerea riscului de înec precum și în prezentarea cazurilor de înec de pe raza județului, imediat după producerea acestora.

În acest scop, șefii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență vor prezenta aspectele menționate anterior în unitățile de învățământ de pe raza UAT precum și în cadrul controalelor executate la gospodăriile populației. În plus, se doreşte implicarea preoților parohi în diseminarea recomandărilor privind reducerea riscului de înec precum și în prezentarea cazurilor de înec de pe raza județului, imediat după producerea acestora, dar și a eventualelor alte campanii desfășurate în scopul educării și informării tinerilor și adulților. De asemenea, şi alte instituţii, IPJ, ISJ etc, vor fi implicate în acţiuni de informare.

Alte măsuri sunt legate de efectuarea lucrărilor de semnalizare prin amplasarea de panouri avertizoare a pericolelor de înec, în punctele adiacente zonei AHE Poiana Teiului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending