Contactează-ne

Actualitate

Ajuns la Urgențe din cauza unei mușcături de viperă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Spitalul Roman nu avea ser antiviperin ■ pacientul a fost trimis la Bacău pentru tratament ■ o doză costă peste 10.000 lei și are termen de valabilitate foarte mic ■

Duminică, 19 mai 2024 la Centrul Primiri Urgențe (CPU) al Spitalului Municipal Roman a fost adus de către  ambulanța cu asistent medical,  un tânăr de 22 de ani, din Poienari cu o plagă mușcată de un șarpe, la al doilea deget de la mâna stângă. Deoarece SMU Roman nu este aprovizionat cu ser antiviperin pacientul a fost transportat la Spitalul Județean Bacău.

”S-a luat hotărârea de către medicii de la CPU Roman ca acesta să fie transferat la Spitalul de Urgență Bacău, ținând cont că de la Roman se ajunge mai repede la spitalul din județul vecin” a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Neamț, Ramona Roibu.

”Bărbatul era conștient, cooperant și stabil. După ce i s-a administrat ser antiviperin de colegii de la Bacău, a fost redirijat pentru a rămâne sub supraveghere medicală. Pacientul a plecat fără aviz medical la domiciliu”, au precizat reprezentanții SMU Roman.

Problema aprovizionării cu ser antiviperin a spitalelor este una foarte discutată mai ales în sezonul estival pentru că vaccinul antiviperin trebuie administrat în primele ore de la mușcătură.

Vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din mușcături, se întâmplă atunci când cineva încercă să prindă o viperă. Mușcătura cauzează reacții alergice, astfel că, alergicii și cardiacii mușcați de viperă, devin urgențe.

Vipera comună este întâlnită cel mai adesea la marginile pădurilor de foioase, în poieni însorite, dar și în interiorul pădurii unde se ascunde în covorul de frunze. Ea se mai poate ascunde și sub stâncile sau în crăpăturile acestora din pădure.

Purtătorul de cuvânt al DSP Neamț, Elena Sterpu, a declarat că situația a stârnit și curiozitatea reprezentanților instituției ținând cont de faptul că vipera nu este prea des întâlnită în zona Romanului, așa încât SMU Roman nu este aprovizionat cu ser antiviperin o doză costând peste 10.000 lei și având un termen de valabilitate foarte mic. ” E primul caz despre care auzim anul acesta.  Ne întrebam dacă trebuie făcute demersuri suplimentare de aprovizionare a SMU Roman cu ser antiviperin ținând cont de faptul că în zona Romanului viperele nu sunt des întâlnite. S-a luat măsura transferării pacientului la Bacău, pentru că se ajunge, probabil, mai ușor la spitalul din județul vecin și pentru faptul că doar spitalele în zona cărora trăiesc șerpi veninoși se aprovizonează cu ser antiviperin. În general antitoxinele sunt scumpe și au termen de valabilitate  mic, ceea ce determină unitățile sanitare să nu se aprovizioneze cu ser antiviperin”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending