Contactează-ne

Actualitate

“Afacerea spitalul mobil”, mari semne de întrebare: 3,6 milioane de euro din banii nemţenilor, riscaţi într-un proiect controversat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectul privind realizarea unui spital mobil la Leţcani este extrem de controversat ■ presa din Iaşi afirmă sînt mari semne de întrebare legate de contractul încheiat cu o firmă din Turcia ■ contribuţia judeţului Neamţ este de 3,6 milioane de euro ■

Proiectul pentru realizarea unui spital mobil pentru tratarea pacienţilor de Covid – 19, la Leţcani, la care judeţul Neamţ ar trebui să contribuie cu 3,6 milioane de euro, este unul extrem de controversat. Presa din judeţul vecin a scris de mai multe ori despre semnele de întrebare pe care le ridică acest proiect, iar, recent, pe www.bzi.ro, a fost publicat un articol în care spune întrebarea: “Toată licitaţia pentru spitalul mobil de la Leţcani a fost o mare fraudă?”.

“Acuzaţii fără precedent lansate de unul dintre competitorii licitaţiei de furnizare a spitalului mobil pentru tratarea pacienţilor de COVID-19 de la Lecţani. Contractul de peste 13 milioane de euro derulat de Asociaţia Euronest cu banii judeţelor Iaşi şi Neamţ ridică mari semne de întrebare. Compania turcă SDI Global LLC ascunde o serie de secrete murdare, în vreme ce principalul competitor al acesteia acuză că Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, i-a luat toate schiţele unităţii medicale. Compania indiană Rhymer LTD vrea să dea în judecată autorităţile ieşene pentru nerespectarea termenelor”, scriu colegii jurnalişti din judeţul vecin.Articolul integral aici: https://www.bzi.ro/exclusiv-toata-licitatia-pentru-spitalul-mobil-de-la-letcani-a-fost-o-mare-frauda-o-persoana-cheie-implicata-in-achizitie-a-detonat-bomba-anului-dovezile-sunt-incalificabile-iar-secretul-lor-a-fos-3951221?utm_source=website&utm_medium=Titlurile%20zilei

Proiectul privind spitalul mobil a fost anunţat de preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, ca o mare realizare. Însă din start au existat şi contestatari, unul dintre cei mai vehemenţi fiind prefectul de Neamţ, George Lazăr:

“Vă solicit, în mod ferm, domnule Arsene nu luaţi banii nemţenilor şi nu îi cheltuiţi iresponsabil pentru achiziţii la suprapreţ în alte judeţe. Investiţi aceşti bani acasă, în sistemul sanitar nemţean, pe care tot dumneavoastră l-aţi neglijat ani de zile. Responsabilitatea managementului spitalului judeţean Neamt vă apartine în totalitate domnule Arsene, de 4 ani de când sunteţi preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, iar lipsa dotărilor, a echipamentelor medicale demonstrează “interesul” pe care l-aţi manifestat. Aveţi domnule Arsene, peste un an de când vă chinuiţi să faceţi proiectarea pentru noul spital şi aveţi la dispoziţie o sumă considerabilă, de aproximativ 5 milioane de euro, şi nici măcar acest lucru simplu nu aţi reuşit să îl duceţi la bun sfîrşit”, îi transmitea prefectul Lazăr preşedintelui CJ.

Între timp, semnele de întrebare s-au înmulţit şi se naşte firesc întrebarea dacă milioanele de euro nu puteau fi cheltuite în această perioadă mult mai cu folos decît să fie “riscate” într-un proiect atît de controversat şi care nu poate spune nimeni acum dacă şi cînd va fi finalizat.

De altfel, nu e singurul proiect anunţat de preşedintele CJ Neamţ şi care a suscitat controverse: Ionel Arsene a anunţat cu surle şi trîmbiţe achiziţionarea unui aparat de testare pentru Spital, dar acesta a devenit funcţional după multe săptămîni de la anunţul triumfalist şi a mai apărut şi informaţia că a costat de două ori cît unul donat la Spitalul Roman şi ar putea face teste la jumătate din cît poate cel de la unitatea sanitară romaşcană.

Tot Ionel Arsene a anunţat că va lupta împotriva răspîndirii coronavirusului dezinfectînd şoselele judeţului, dar, după ce s-au efectuat controale la firma ce trebuia să facă acest lucru, s-a lăsat cu identificarea unor nereguli, cu stoparea activităţii de dezinfecţiei şi au apărut mari semne de întrebare legate de substanţa folosită. Acelaşi prefect de Neamţ a afirmat, de altfel, că n-ar fi fost decît apă cu săpun. Nu ştim cum se va finaliza discuţia legată de proiectul de la Leţcani, dar un lucru este cert: oamenii politici ar trebui să o lase mai uşor cu declaraţiile triumfaliste pînă cînd nu rezolvă într-adevăr o serie de probleme. Altfel, rămînem doar cu vorbele şi promisiunile, iar proiectele vedem că… aduc doar mari semne de întrebare.

Advertisement
Trending