Contactează-ne

Actualitate

Adolescente cu copii. Campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ programul este promovat de Ministerul Sănătății și în județul Neamț ■ sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt ■

Direcţia de Sănătate Publică Neamț prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății  organizează în cadrul „Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate” al ministerului, pe toată durata lunii februarie 2023, campania cu tema sănătatea reproducerii, sub sloganul „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

Într-un comunicat de presă al DSP Neamț se atrage atenția tinerilor că, pentru a avea șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă, este nevoie ca deciziile pe care le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte. Campania urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive.

Asta pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală. Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată.

În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România. În județul Neamț, în cabinetele medicilor de familie, în anul 2021 au fost luate în evidență 10 gravide cu vârsta sub 15 ani.

Patru dintre ele erau din mediul urban și restul din rural, în creștere față de anul 2020, când au fost luate în evidență șapte gravide sub 15 ani. La Maternitatea din Roman au fost înregistrate, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență, Andreea Trifan, 60 de mame minore în 2022 și 17 de la începutul anului 2023 și până în prezent.

„Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. În plus, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari.

Este vorba de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură. A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice, etc”, se precizează în comunicatul de presă al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending