Contactează-ne

Actualitate

Admiterea, în plină desfăşurare. Cîte locuri au fost alocate la liceu şi cîte la învăţămîntul profesional şi dual

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au loc probele de aptitudini la cele 11 licee vocaţionale din Neamţ ■ Inspectoratul pregăteşte o broşură pentru admitere ■ în judeţ vor absolvi clasa a VIII-a un număr de 4.229 elevi ■

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ a publicat şi a transmis în şcoli ordinele de ministru şi metodologia în baza căreia se realizează procesul de admitere în liceu, act normativ purtînd nr. 5150/2021. Astfel, conform documentului amintit la profilele: artistic, sportiv, teologic şi militar elevii susţin probe de aptitudini în perioada 18-20 mai, iar rezultatele finale vor fi afişate în 27 mai.

La profilul pedagogic aprecierea se va face prin calificativul admis/respins. În judeţul Neamţ funcţionează 11 licee vocaţionale, în municipiile Piatra Neamţ, Roman şi zona Tîrgu Neamţ. E vorba de: Liceul de Artă Victor Brauner Piatra Neamţ ( profil artistic: arte plastice/arte decorative şi profil artistic:muzică/ instrument). Colegiul Gheorghe Asachi Piatra Neamţ are profil pedagogic, cu specialitatea: învăţător/educatoare, educator/ puericultor.

Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ şcolarizează elevi pentru disciplinele fotbal, handbal, volei, atletism. Liceul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena Piatra Neamţ pregăteşte elevi în teologie ortodoxă. Cel de al doilea Liceu cu Program Sportiv, cel de la Roman primeşte absolvenţi de gimnaziu ce doresc să se specilizeze în atletism, judo, fotbal, handbal.

Liceul Sfîntul Francisc de Assisi are profil teologic (teologie romano-catolică) şi profil pedagogic: învăţător/educatoare. Liceul Teologic Melchisedec Ştefănescu pregăteşte absolvenţi în două profile: teologie ortodoxă şi ghid turistic religios. La Liceul Vasile Conta Tîrgu Neamţ absolvenţii de gimnaziu pot opta pentru profilul pedagogie/educator/puericultor. Seminarul Teologic Veniamin Costache de la Mănăstirea Neamţ are profil teologie ortodoxă şi un al doilea profil în care pregăteşte specialişti în patrimoniu cultural.

Liceul Cuvioasa Parascheva Agapia are profil teologic şi pregăteşte şi ghizi turism religios ortodox. Admiterea în colegiile militare se face în baza recrutării de tinerei dornici să îmbrăţişeze o carieră cazonă în baza recrutării realizate de Centrul Militar Neamţ. Înscrierile în clasa a IX-a se vor face în perioada 4-11 iulie, iar repartizarea computerizată ca avea loc pe 14 iulie 2022.

În judeţul Neamţ, vor absolvi clasa a VIII-a 4.229 elevi, care vor putea opta pentru un număr de 2.979 locuri în învăţămîntul liceal, repartizate în 120 de clase. Cei care vor dori să se specializeze într-o meserie se vor putea înscrie pe cele 1.239 de locuri (53 de clase) de învăţămînt profesional şi dual. Pentru candidaţii neadmişi se va organiza o a doua etapă de admitere, în perioada 25 iulie-6 august 2022.

În calendar există şi o etapă de admitere pentru învăţămîntul seral şi cu frecvenţă redusă care se desfăşoară în perioada 4 -25 iulie. Media de admitere în liceu pentru anul şcolar 2022 – 2023 se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (care are o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20%. Evaluarea Naţională se va desfăşura în perioada 14-16 iunie, cu afişarea rezultatelor finale în 30 iunie

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending