Prima pagină
Admitere computerizată, etapa a II-a

■ în perioada 10 -11 august va avea loc cea de a doua etapă a admiterii computerizate ■ listele cu elevii admiși sau respinși vor fi afișate la sediul ISJ și pe site-ul instituției ■ în județul Neamț au absolvit clasa a VIII-a 4458 elevi, din care 726 nu sunt incluși, după prima etapă, în nici o formă de învățământ ■ 214 elevi nu au susținut Evaluarea Națională și 512 n-au prins nici un loc în învățământul liceal sau profesional ■ conform BRIO, 42% dintre elevii români între 6-14 ani se plasează în zona „nefuncțională”n
Conform calendarului de desfășurare a procedurii de admitere computerizată, în perioada 7-9 august, absolvenții de gimnaziu care nu au reușit să fie admiși pe un loc liber, în urma repartizării computerizate din prima etapă, ori elevii care nu au promovat Evaluarea Națională au posibilitatea de a se înscrie în etapa a II-a pe unul din locurile libere publicate de ISJ la liceele din județul Neamț. Procedura de admitere presupune ca elevii care nu au fost admiși în prima etapă să depună la școala gimnazială absolvită o cerere de înscriere. Cererile centralizate de comisiile de admitere din școli vor fi depuse joi, 10 august, la Inspectroratul Școlar Neamț, împreună cu celelalte documente necesare.
Comisia județeană de admitere va proceda la repartizarea computerizată în perioada 10-11 august. Vineri, 11 august se va afișa situația celor admiși sau respinși în etapa a II-a. Listele cu elevii admiși sau respinși vor fi afișate la sediul ISJ și pe site-ul instituției.
Anexa-2_invatamant-profesional-si-dual-1
Statistica admiterii în clasa a IX a la nivel de județ, după etapa I
În județul Neamț, în urma desfășurării Etapei I de admitere la învățământul liceal, 11 candidați au fost respinși prin admiterea computerizată, întrucât au completat un număr insuficient de opțiuni sau au completat opțiuni nerealiste față de media lor de admitere. De asemenea, 115 elevi de clasa a VIII-a nu și-au finalizat situația școlară la sfârșitul anului școlar, fiind corigenți sau amânați. Aceștia și-au putut încheia situația pe perioada vacanței, conform calendarelor aprobate de Ministerul Educației.
Elevii care nu au fost cuprinși până la această dată în clasa a IX-a, pot participa la Etapa a II-a a admiterii la învățământul liceal, în perioada 31 iulie – 11 august.
La învățământul vocațional, după etapa I s-au înregistrat 60 de locuri libere. Conform calendarului admiterii, pe 1-2 august s-au desfășurat probele de aptitudini și a avut loc admiterea la specializările cu locuri libere, în urma căreia s-au ocupat 16 locuri.
La învățământul teoretic și tehnologic, s-au înregistrat 117 locuri libere în urma încheierii etapelor de depunere a dosarelor de înscriere. În perioada 7-9 august, candidații pot depune cereri de înscriere în Etapa a II-a de admitere în învățământul liceal, urmând ca acestea să fie soluționate de comisia județeană de admitere în perioada 10-11 august.
La învățământul profesional, după etapa I, din cele 1176 de locuri oferite în învățământul de masă au rămas libere pentru a II-a etapă de admitere 180 de locuri. Pentru etapa a III-a de admitere în învățământul profesional au rămas libere 98 de locuri.
42% din elevii români sunt practic analfabeți, zice BRIO
Întrebarea este ce se va întâmpla cu elevii neintegrați pe mai departe, deoarece o eventuală ieșire din sistemul școlar riscă să îi arunce către grupul adulților lipsiți de perspective profesionale.
Conform Raportului privind nivelul de literație al elevilor din România, publicat în aprilie 2023 de BRIO, platforma națională de testare standardizată dedicată elevilor români din clasele I-XII ”cel mai mare grad de nefuncționalitate îl întâlnim în cadrul elevilor din regiunea Vest (Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timiș) – 44,73% – aceasta fiind regiunea și cu cea mai mică reprezentare”. A fost utilizat un eșantion național de 14796 aplicări ale testului de către elevii claselor I-VIII .
Cel mai mic grad de nefuncționalitate a fost înregistrat în regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui) – 39,28% – aceasta fiind și regiunea cu cea mai mare reprezentare.
Concluzia raportului este că ”gradul de alfabetizare pentru elevii români de vârsta 6-14 ani este scăzut: 42% dintre elevi se plasează în zona „nefuncțional”, 47% în zona „minim funcțional” și doar 11% în zona „funcțional”. Rezultă că, din 3 milioane de copii, doar 330.000 de copii reuşesc să citească şi să înţeleagă corect și complet ceea ce citesc.

-
Prima pagină4 zile,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima paginăo săptămână,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Actualitate2 săptămâni,
Podul de la Girov sau “podul cumătrului”? “Prietenii” de la DRDP Iaşi ştiu de ce întrebăm?
-
Prima paginăo săptămână,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitateo săptămână,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima paginăo săptămână,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică
-
Prima pagină2 săptămâni,
Despre podul reabilitat și prăbușit în „era” Arsene. Cică-i ritm alert pe noul șantier FOTO
-
Actualitate3 zile,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu