Contactează-ne

Educatie

Adio, mama Nata!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măcinată de boli chinuitoare, profesoara Natalia Rusu a plecat dintre cei vii la sfîrşitul săptămînii ■ născută în Basarabia, în urmă cu 86 de ani, mama Nata a lăsat în urmă o operă literară de valoare ■

Natalia Rusu, una dintre cele mai îndrăgite profesoare şi scriitoare din Roman a trecut fulgerător în nefiinţă la sfîrşitul săptămînii trecute. Trupul neînsufleţit este depus la Capela Armenească din Cimitirul Eternitatea, iar înmormîntarea va avea loc miercuri, 25 iulie, la ora 10.30. Semnatarul acestor rînduri, căreia mama Nata i-a fost profesoară şi ulterior colegă de breaslă dăscălicească se alătură tuturor celor care regretă dispariţia uneia din cele mai frumoase şi emblematice figuri de dascăl şi patriot. Natalia Rusu s-a născut la Tighina, în Basarabia, la 16 noiembrie 1931, ţinut după care a tînjit toată viaţa, iar în anii grei ai războiului s-a refugiat, împreună cu familia, în Regat. A absolvit Liceul de Fete Sturza Cantacuzino în Roman, în anul 1950 şi cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Univesităţii Al. I. Cuza din Iaşi. A fost profesor, timp de 37 de ani, la cel mai prestigios liceu din oraş, Roman-Vodă, dar a predat şi la Şcoala Nr. 7 şi la Liceul Nr. 5 din Roman. A fost căsătorită cu profesorul Ovidiu Rusu, alt „monstru sacru“ al Colegiului Naţional Roman-Vodă, cu care au avut două fiice. În timpul vieţii a fost una dintre cele mai îndrăgite figuri de cadru didactic, foarte apropiată de elevii săi, aşa cum puţini dascăli erau în vremea comunismului. A împărtăşit împreună cu soţul ei pasiunea pentru teatru, făcînd parte din trupa Sindicatului din învăţămînt. Deşi pasionată de scris prin menirea profesiei, Natalia Rusu a început să publice la îndemnul fiicelor sale, abia la vîrsta de 70 de ani, sub pseudonimul Mama Nata. A publicat o culgere de folclor din zona Roman (Plaiuri muşatine), un volum de poezii dedicate Basarbiei natale (Basarabie, raza mea de soare), precum şi lucrările: Poiana cu flori, Bucurie, Cartea bucuriei mele, Comorile copilăriei, Caruselul vesel, Tu, iubirea mea cea mare, Inima regelui Saian, Amintirile unei octogenare, Însemnări despre comunitatea armeană din Roman. În 2017 a fost răsplătită de comunitatea locală cu un premiu la Gala Excelenţei Romaşcane fiind apreciată în tradiţionalul laudatio ca întruchipînd Tinereţe fără bătrîneţe. Din păcate, în viaţa reală nu există şi Viaţă fără de moarte şi ne părăseşte una dintre figurile de intelectuali rasaţi ai urbei muşatine, lăsînd în urmă o operă importantă şi zeci de generaţii de elevi instruiţi şi educaţi. În ultimii ani, viaţa profesoarei Natalia Rusu a fost chinuită de boli care au măcinat-o încetul cu încetul: o operaţie grea de artroză, fractură la un picior şi inerentele slăbiciuni ale bătrîneţii, motiv pentru care a făcut o mărturisire testament: „Vîrsta înaintată mă face să mă grăbesc, mi se pare că sînt într-o cursă continuă cu timpul“. O cursă, pe care, din păcate, a pierdut-o, aşa cum o pierdem fiecare dintre noi, mai devreme sau mai tîrziu. Important este însă ce lăsăm în urmă. Şi Mama Nata a lăsat un dor nesfîrşit de o ţară sfîşiată de la trupul maicii sale şi o operă literară importantă. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Sînt căutaţi 52 de directori de şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ au rămas neocupate 52 de posturi de directori sau directori adjuncţi în diverse şcoli din judeţ ■ au intervenit modificări în componenţa comisiei de examen, preşedintă fiind numită inspectorul şcolar general adjunct Dana Păiuş ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a trecut la organizarea celei de a doua etape de ocupare a posturilor de directori şi directori adjuncţi în unităţile în care aceste funcţii au rămas neocupate după prima etapă a concursului.

În judeţul Neamţ, au fost scoase la concurs un număr total de 192 de posturi de conducere, din care s-au ocupat în prima etapă doar 140, pentru care s-au emis deja decizii începînd cu data de 17 ianuarie 2022. Şi cea de a doua etapă se desfăşoară tot în baza Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, aprobată prin ordinul nr.4597/2021, al ministrului.

Componenţa comisiei de examen a suferit modificări în sensul schimbării preşedintei de comisie, Gabriela Banu, director al Casei Corpului Didactic, cu inspectorul şcolar general adjunct, Dana Păiuş, din raţiuni ce ţin de eficienţa organizării.

„Conducerea Inspectoratului Şcolar a emis încă din 17 ianuarie deciziile de ocupare a funcţiilor în urma primei etape de concurs, care a avut loc în perioada 14 septembrie – 22 decembrie 2021. A fost elaborat şi calendarul celei de a doua sesiuni de examen. Astfel, în perioada 18-25 ianuarie se vor depune dosarele în format electronic pe platforma inspectoratului.

Între 26-28 inuarie se vor evalua dosarele, iar pe 31 ianuarie va fi publicată lista candidaţilor înscarişi în urma evaluării dosarelor. În 7 februarie se va stabili centrul de examen, probabil tot la Liceul Gheorghe Cartianu din Piatra Neamţ.

Pe 8 februarie, candidaţii vor fi repartizaţi pe săli de examen cu respectarea normelor sanitare de distanţare. Între 10 şi 14 februiarie se vor trimite adrese către consiliile locale, consiliile profesorale, societăţi comerciale care vor trebui să-şi desemeneze reprezentanţii în comisile de interviu. În 17 februarie candidaţii aflaţi în carantină sau izolare vor înainta documentele medicale justificative.

Proba scrisă a concursului va avea loc în data de 18 februarie, iar contestaţiile la aceasta vor fi depuse în intervalul 18-19 februarie. În 22 februarie se vor afişa rezultatele la proba scrisă. În 4 martie va avea loc proba scrisă pentru eventualii candidaţi carantinaţi, iar în 4-5 martie se vor soluţiona contestaţile acestora.

Între 4 şi 8 martie urmează a se depune opţiunile pentru unităţile şcolare pentru care candidaţii au susţinut examenul. Între 9 şi 10 martie se vor constitui comisiile de interviu şi în 14 martie se va afişa graficul de desfăşurare a interviurilor. Între 17 şi 29 martie se vor rezolva contestaţiile.

În 29 martie vor fi afişate rezultatele finale ale concursului. În 30 martie candidaţii reuşiţi care au concurat pe mai multe posturi îşi vor exprima opţiunea pentru unul dintre acestea. În 31 martie vor fi validate rezultatele finale“, a declarat Dana Păiuş, preşedintele comisiei de organizare a concursului.

Pe site-ul ISJ a fost publicată lista posturilor vacante de director sau director adjunct pentru şcolile unde nu au fost ocupate în prima etapă. La nivelul judeţului Neamţ există 52 de funcţii vacante, din care 35 de director plin şi 17 de director adjunct.

Citește știrea

Actualitate

Grevă în învăţămînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ s-a majorat numărul participanţilor la greva de avertisment din învăţămînt, ajungîndu-se la 3.588 sindicalişti ■ revendicările sînt de ordin salarial şi se mai cere alocarea a 6% din PIB pentru finanţarea Educaţiei ■ există şi unităţi şcolare cu un procent nesemnificativ de grevişti ■

Urmare a referendumului desfăşurat în şcolile din judeţ, de către FSLI Neamţ, 59,70% dintre membrii de sindicat au decis intrarea miercuri, 19 ianuarie, în grevă de avertisment.

Conform declaraţiei liderului Gabriel Ploscă, vicepreşedinte al FSLI la nivel naţional şi lider în judeţul Neamţ, procentul de 59,70% membri de sindicat care au decis intarea în grevă, reprezintă un număr covîrşitor de participanţi.

„În preziua grevei de avertisement, aşa cum era de prevăzut, s-au alăturat formelor  noastre de protest un procent semnificativ de colegi, respectiv  3.588 de cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic, faţă de 3.385 cît semnaseră iniţial. Acum procentul celor care doresc să participle la grevă a ajuns la 59,70%.

Sperăm ca pînă mîine să mai vină alături de noi şi alţi colegi. Vreau să vă spun că există unităţi şcolare în care procentul de participanţi este chiar peste aşteptările noastre,  lucru care spune multe despre nemulţumirile oamenilor. Aş vrea să menţionez doar o parte dintre acestea şcoli, care reprezintă ca arie geografică toate colţurile judeţului, deopotrivă din mediul urban, cît şi din cel rural.

Printre unităţile cu numărul cel mai mare de personal care au semnat pentru grevă pot enumera: Colegiul Naţional Petru Rareş, Liceul Economic, Liceul de Informatică, Liceul Dimitrie Leonida, Şcoala Gimnazială Nr.3, Colegiul Spiru Haret, Şcoala Nr.2, Şcoala Nicu Albu, din Piatra Neamţ, dar şi LPS Roman, unde au semnat 118 membri de sindicat, din 120. Tot la Roman, au semnat în masă pentru grevă colegii de la Liceul Teologic Melchisedec Ştefănesu, cei de la Colegiul Petru Poni, Liceul Tehnologic Vasile Sav, Şcoala Nr. 1, Şcoala Nr. 5, Şcoala Mihai Eminescu. Spre dezamăgirea noastră, la Colegiul Naţional Roman Vodă au fost consultate doar 33 de cadre didactice din 70 membri de sindicat.

Aici au semnat pentru grevă de avertisment 32 şi un coleg vrea direct grevă generală, ceea ce nu e posibil. De semnalat că nu există semnătura niciunui membru de sindicat din restul categoriilor de personal, care, probabil, nu au reuşit a fi consultaţi“, a precizat Gabriel Ploscă.

Acesta mai declară că în rîndul şcolilor cu un număr mare de semnatari pro grevă se numără şi cei din zona Tîrgu Neamţ, respectiv sindicaliştii de la Colegiul Ştefan cel Mare, cei de la Colegiul Ion Creangă şi cei de la Ţcoala Nr. 2. Există şi şcoli cu mulţi semnatarii în zona rurală: Scoala Profesională Adjudeni, Şcoala Horia, Şcoala Oniceni, Şcoala Tămăşeni.

„Din păcate, mai există încă foarte mulţi colegi care nu au încă o cultură sindicală, aceea a protestelor. Este regretabil acest lucru cu atît mai mult cu cît atunci cînd reuşim să obţinem majorări salariale se bucură, ceea ceea ce înseamnă «La plăcinte înainte, la război înapoi»“ a mai menţionat Gabriel Ploscă, care a recomadat greviştilor, şi în scris, să intre în sălile de clasă, să scrie pe tablă „GREVĂ“, să explice elevilor de ce protestează şi să-i supravegheze pentru a nu se întîmpla vreo nenorocire.

Lista doleanţelor sindicale cuprinde şase revendicări: acordarea încă de la începutul anului 2022 a salariilor de bază prevăzute în anexele la Legea cadru 153/2017 pentru întreg personalul din învăţămîntul preuniversitar; acordarea procentului de 6% din PIB pentru finaţarea Educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie pentru întreg personalul din învăţămînt; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, prevăzută de Legea 153/2017; plata orelor suplimentare pentru personalul nedidactic şi didactic auxiliar şi suplimentarea numărului de posturi didactic auxiliare şi nedidactice, pentru asigurarea unui climat de muncă adecvat  situaţiei actuale din unităţile şcolar.

Citește știrea

Actualitate

Elevii în bănci în toate şcolile

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Ministerul Educaţiei în colaborare cu cel al Sănătăţii au revizuit regulile după care vor funcţiona şcolile, criteriul de bază constituindu-l cel legat de ocuparea numărului de paturi din spitale.

“În judeţul Neamţ începînd de luni, 17 ianuarie, toate şcolile vor funcţiona cu elevi în bănci pentru că se aplică noul ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al celui al Sănătăţii, act normativ care stabileşte drept criteriu de funcţionare doar rata de ocupare a paturilor din spitale. Nu se mai ia în calcul rata de vaccinare a personalului.

În baza acestui criteriu pînă la 75% grad de ocupare a paturilor din spitale, şcolile vor studia în format fizic.  Dacă s-a depăşit procentul amintit şcolile trec în on-line. Deci din acest punct de vedere stăm bine în Neamţ. Am transmis colegilor directori să ia legătura cu DSP şi să revină asupra deciziei dacă săptămîna trecută au avut clase în on-line.

În situaţia în care nu au mai mult de două cazuri de îmbolnăviri într-o clasă cursurile se reiau de luni, 17 ianuarie, cu elevii în bănci. În tabelul publicat pe site-ul Inspectoratului Şcolar se regăseşte procentul de vaccinare a personalului, aşa cum l-am raportat la MEN. Există acolo, e drept,  cîteva unităţi cu zero procent de imunizare a personalului. E vorba de cîteva grădiniţe sau şcolli în care funcţionează o singură grupă şi unde educatoarea sau învăţătorul, din diverse motive,  nu s-au vaccinat”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Conform tabelului amintit în acestă situaţie se află Grădiniţa Podoleni, cu 0% rată de vaccinare personal. Cu acelaşi procent se înscriu şi: Grădiniţa Munteni (Văleni), Şcoala Bistricioara (Ceahlău), Şcoala Huisurez (Dămuc), Grădiniţa Frumosu (Farcaşa), Şcoala Buhalniţa (Hangu) Şcoala Irineşti (Mărgineni), Şcoala Gorun (Oniceni), Grădiniţa Podoleni şi Grădiniţa Plăeşu (Timişeşti).

 

Citește știrea

Trending