Contactează-ne

Actualitate

Adio, maestre Covătariu!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fostul antrenor de lupte de la CS Ceahlăul a fost înmormântat în cimitirul bisericii din Vădurele, comuna Alexandru cel Bun ■ pe ultimul drum a fost condus de una dintre fiice, prieteni, apropiaţi şi foşti sportivi ■ Mircea Covătariu a decedat în incendiul de la Spitalul Judeţean ■

Mircea Covătariu, omul de care se leagă înfiinţarea Secţiei de lupte de la Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ, a fost condus ieri pe ultimul drum, fiind înmormântat în cimitirul bisericii din Vădurele, comuna Alexandru cel Bun.

S-a stins la vârsta de 74 de ani, în teribilul incendiu izbucnit pe 14 noiembrie la Secţia ATI a Spitalului Judeţean. A fost o zi neagră pentru Piatra Neamţ şi pentru România. A fost un eveniment care a provocat şi va provoca mult timp durere în sufletele oamenilor.

Slujba s-a ţinut în curtea bisericii amintite, iar cei prezenţi chiar au respectat regulile, purtând mască şi stând ceva mai departe unii de alţii. Satul Vădurele a fost însă încălzit de rezele soarelui la orele amiezii, după ce în prima parte a zilei zona fusese acoperită de o ceaţă densă. Când trupul neînsufleţit al mareul antrenor a ajuns la biserică, rude, prieteni şi foşti sportivi aşteptau tăcuţi.

Patru luptători pe care-i antrenase au fost cei care l-au purtat pe braţe de la maşină până în curtea lăcaşului, la locul ales pentru slujbă. Sicriul a fost îmbrăcat în tricolor, unul găurit, aşa cum erau cele de la revoluţia din 1989, Mircea Covătariu fiind unul dintre revoluţionari.

Una dintre fiicele sale, Elena, i-a stat mereu la căpătâi, cealaltă fată, Giulia, lipsind pentru că nu a găsit la timp o variantă pentru a veni din Canada. Foştii elevi priveau împietriţi sicriul pe care prona drapelul pe care a fost aşezată o fotografie a mentorului lor. Naşul de cununie, Constantin Vernica, fostul director al Palatului Copiilor, s-a ocupat îndeaproape ca totul să fie făcut cum trebuie pentru ultimele clipe petrecute pe pământ de finul său.

Maestrul „Covătariu“

În lumea luptelor, antrenorul este strigat de către sportivi mai mereu cu apelativul „maestre“. Aşa era şi-n cazul lui Mircea Covătariu. Numai că, în discuţiile cu sportivii de la CS Ceahlăul Piatra Neamţ toţi îi spuneau „maestrul Covătaru“ şi nu Covătariu. „Cred că nu-s mulţi cei care mă ştiu de Covătariu.

Dar m-am obişnuit de mult şi sună bine «Covătaru»“, spunea, zâmbitor, fostul antrenor. Aşa cum am mai specificat în paginile Monitorul, Mircea Covătariu s-a născut pe 2 februarie1946 la Boroaia, judeţul Suceava. De numele său se leagă începuturile Secţiei de lupte de la CS Ceahlăul, în 1977. Ca sportiv, a luptat pentru grupări din Rădăuţi, Constanţa şi Dinamo Bucureşti, iar şapte ani a făcut parte din lotul României de seniori. Ca antrenor a început tot la Rădăuţi (1972), iar din 1977 s-a „legitimat“ la Ceahlăul.

A stat aici până în 1991, perioadă în care a coordonat activitatea unei secţii care a produs sportivi cu poziţionări pe podium la importante întreceri internaţionale. Mihai Cişmaş este un nume „produs“ de Mircea Covătariu, în 1981 aducând României şi clubului Ceahlăul medalia de bronz a europenelor de juniori. De asemenea, cu el antrenor, Ceahlăul se mândreşte cu două medalii de argint pe echipe, la juniori.

La câteva zile după ce a împlinit vârsta de 74 de ani a fost nominalizat la Categoria Sport a Galei Ambasadorilor Nemţeni 2020, alături de alte nume din domeniu: Dan Cojocaru, Traian Macovei, Dan Valentin şi Garoafa Cantemir. Simpla nominalizare a fost considerată de Covătariu drept o răsplată a muncii depuse în slujba sportului românesc. Când a fost sunat pentru a fi anunţat că numele său apare între cei menţionaţi mai sus, a spus:

„Poftim? Mai spuneţi o dată la ce sunt nominalizat? Să fiu ales ambasadorului sportiv al anului 2020? Ooooho, este o mare onoare şi o mare bucurie!“. Evenimentul nu a mai avut loc din cauza pandemiei de Covid-19. Covătariu este ultimul dintre cei implicaţi în lupte, care ne-a părăsit în 2020. Primul a fost Paul Pintilie, cel care a murit pe 10 ianuarie 2020. Şi-a început cariera sportivă ca luptător la CS Ceahlăul între anii 1977 – 1984, antrenor fiindu-i şi Covătariu.

A fost medaliat naţional şi component al loturilor de juniori şi tineret ale României. Dumitru Artene, de la Clubul Atletic Roman, a trecut şi el în nefiinţă în 2020, pe 7 septembrie, din cauza infecţiei cu coronavirus. Munca i-a fost răsplătită cu titlul de antrenor emerit, după ce, în 1981, a pus bazele secţiei de lupte de la CA Roman.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şantaj şi camătă la jocuri de noroc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei fraţi au fost duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă ■ au avut loc nouă percheziţii, fiind indisponibilizate patru maşini, lei, valută şi telefoane ■ mai multe persoane au fost aduse la audieri ■ în cauză sînt acuze de şantaj, camătă, hărţuire sau inducerea în eroare a organelor judiciare ■

Anchetatorii, poliţişti şi procurori, au descins la Roman, pe 23 noiembrie 2020 şi au reţinut cîţiva dintre membrii unei grupări, care desfăşurau activităţi ilicite. Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jicurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie.

La finalul anchetei, au fost reţinute patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, avînd vîrste între 37 şi 50 de ani. La instanţă, cu propunere de arestare preventivă, au ajuns numai bărbaţii. Este vorba de fraţii Tănase, Gabriel, în vîrstă de 39 de ani, Sorin, de 42 de ani şi Aurel, de 50 de ani. Totul a început în prima zi a acestei săptămîni, cînd au descins la Roman poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate din Neamţ dar şi cei ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, împreună cu procurorii DIICOT din cadrul Serviciului Teritorial Neamţ.

Asta pentru că se fac cercetări într-un dosar penal cu acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare la persoanele bănuite. În urma activităţilor, au fost indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2017, şase persoane, din municipiul Roman, judeţul Neamţ, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii.

Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, din Roman, ar fi oferit bunuri (alimentare şi altele), precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş. „Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse.

Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor. Un număr de şase persoane au fost duse la audieri, la sediul DIICOT Neamţ, iar patru din acestea au fost reţinute. În faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ cu propunere de arestare preventivă au ajuns doar fraţii Tănase.

Rămîne de văzut ce vor stabili magistraţii în acest caz. La activităţi au participat poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, poliţişti de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Roman şi jandarmi din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ şi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Bacău „Alexandru cel Bun”. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române.

Citește știrea

Actualitate

Se caută soluţii pentru Secţia ATI de la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ prefectul George Lazăr a anunţat prezenţa în judeţ a unei echipe de la Fundaţia Dăruieşte viaţă ■ acest ONG cunoscut este dispus să construiască la Piatra Neamţ o secţie modulară ATI ■

Prefectul George Lazăr a făcut luni, 23 noiembrie, cîteva precizări referitoare la prezenţa în Neamţ a unui grup de specialişti de la Fundaţia Dăruieşte viaţă, dispuşi să sprijine Spitalul Judeţean în vedere amenajării unei secţii ATI, care să înlăture efectele tragediei din 14 octombrie, cînd au murit în urma unui incendiu, 10 persoane.

„În cursul zilei de luni, 23 septembrie, a ajuns la Piatra Neamţ o delegaţie din partea Fundaţiei Dăruieşte viaţa, o echipă mare, în frunte cu doamna Oana Ghiorghiu cu care am vorbit, zilnic, săptămîna trecută. O echipă de experţi şi arhitecţi s-a deplasat împreună cu reprezentantul ISU Neamţ, colonelul Mihai Mitrea, la Spitalul Judeţean şi împreună cu directorul DSP, Radu Firăstrău şi medici epidemiologi, pentru a analiza situaţia.

Au fost de faţă şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Neamţ. A fost vizitat spaţiul de la Nefromed unde exista propunerea relocării Secţiei ATI. Se caută însă şi alte soluţii. Cei de la Dăruieşte viaţa au identificat şi un alt spaţiu, în curtea spitalului, acolo unde se face acum triajul epidemiologic şi unde se apreciază că ar putea fi realizată, într-o primă fază, o structură modulară. I-am asigurat pe cei de la acest ONG că vor avea sprijinul tuturor instituţiilor deconcentrate pentru a se grăbi rezolvarea problemei Secţiei ATI.

Deşi noua conducere a spitalului a dat asigurări să vor putea fi montate opt paturi, în care poate funcţiona imediat ATI, s-a ajuns la concluzia că o parte din echipamente sînt rămase la etajul al II-lea, unde se desfăşoară ancheta Parchetului General. S-a luat legătura şi cu Ministerul Sănătăţii şi se aşteaptă sprijin de la un om de afaceri important, care ar putea ajuta şi el cu echipamente pentru amenjarea secţiei ATI la etajul IV“, a precizat prefectul George Lazăr.

Acesta a spus că DSP a dat aviz de principiu pentru şase paturi la etajul IV şi două la UPU. În cursul zilei de 24 noiembrie, conform declaraţiilor conducerii Spitalului Judeţean erau aşteptate de la Spitalul de la Leţcani cîteva ventilatoare şi injectomate.

Citește știrea

Actualitate

Şcoala online a diminuat infecţiile cu coronavirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, susţine că decizia Guvernului de a se ţine cursuri online în întrega ţară a fost una bună, care a determinat ca să se evite explozia îmbolnăvirilor cu virusul SARS Cov 2 mai ales în rîndul celor 9000 de elevi navetişti. „De remarcat că nu există schimbări majore în evoluţia îmbolnăvirilor cu coronavirus, în ultimele două săptămîni.

De la începutul pandemiei şi pînă acum s-au îmbolnăvit 44 de copii, niciunul în ultimele două săptămîni, ceea ce demostrează faptul că măsura trecerii în online a învăţămîntului a fost una cît se poate de corectă, pentru că sursa principală de infectare o reprezintă transportul în comun.

Nu uitaţi că 9.000 de elevi fac naveta la liceu cu autobuzele, care sînt principalul mijloc de transmitere comunitară. În ceea ce priveşte numărul de cadre didactice infectate, trebuie menţionat că de la începutul pandemiei şi pînă în prezent au fost 54, dintre care opt în ultimele două săptămîni, printre care mă număr şi eu.

S-au mai îmbolnăvit patru cadre din rîndul personalului auxiliar şi 11 de la personalul nedidactic. Şi aici nu s-a schimbat nimic de la intrarea în scenariul online“, a declarat inspectorul Obreja, la conferinţa de presă din data de 23 noiembrie.

Citește știrea

Trending