Contactează-ne

Administrație

Adio 2024, bun venit 2025!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ luna decembrie a fost una plină de evenimente importante: Ziua Națională, Târgul de Crăciun, Trenulețul și Caleașca lui Moș Crăciun, ceremonie la mormântul lui Fănel Ciupitu , de Ziua Eroilor, Festivalul de Datini și Obiceiuri ”Roman Metropolitan” n  trecerea dintre ani  a fost marcată de un foc de artificii, dar și de discursul primarului Dan Laurențiu Leoreanu care a urcat pe scenă alături de anul vechi, 2024, gârbovitul  Costică și de cel nou, 2025- Mitruț n 

Luna decembrie s-a dovedit a fi, fără discuție, una dintre cele mai bogate în  evenimente de larg interes local. Ea a debutat cu marcarea la 1 Decembrie a Zilei Internaționale a României și a continuat cu toate celelalte evenimente importante pentru comunitate, activitățile intensificându-se în a doua jumătate a lunii. Încă din 5 decembrie în Piața ”Roman-Vodă” a fost inaugurat Târgul de Crăciun, prilej pentru romașcani de a  a achiziționa produse specifice sărbătorilor de iarnă. În aceeași locație s-a deschis și un parc de distracții luat cu asalt de localnicii dornici să se distreze.

Din 13 decembrie a fost adus la Roman și Trenulețul lui Moș Crăciun, care a funcționat între orele 13,00 și 20,00 pe traseul: Casa de Cultură a Sindicatelor-Bulevardul ”Roman-Mușat”-str.Bogdan Dargoș-str,Tineretului-str.C.A.Rosetti-str.Smirodava-Abator-Bulevardul Republicii-str.Anton Pann-str.Mihai Viteazu-Bulevardul Roman- Mușat și revenirea în punctul de îmbarcare. ”Trenulețul moșului a adus bucurie tuturor celor care au dorit să se îmbarce într-o plimbare pe sub luminile sărbătorilor de iarnă. Copii și adulți, împreună, am trăit magia Crăciunului, prin momente în care am privit cu bunătate, speranță și suflet curat”, a spus primarul Dan Laurențiu Leoreanu.

Iată vin colidătorii

În ziua de 19 decembrie, la sala de conferințe a Hotelului Roman a fost organizată ședința festivă a Consiliului Local unde un grup de elevi de la Liceul Teologic Ortodox ”Melchisedec Ștefănescu” i-au colindat pe noii consilieri, fiind răsplătiți cu bomboane și colăcei, după care au fost votate, în unanimitate, toate cele 33 de proiecte de hotărâri.

De altfel, începând cu această zi, și la sediul Primăriei au fost primite cetele de colindători care au anunțat prin colinde tradiționale  Nașterea Domnului. Au evoluat și corul Seniorilor, organizat de doi cunoscuți lideri locali: educatoarea Angelica Tăbăcaru și profesorul Alexandru Onel, de la Clubvul Vârstnicilor. Au mai colindat și corul Fundației ”Melchisedec Ștefănescu”, dar și Corul ”Maiandros” al Comunității Elene, dirijat de profesoara Elisabeta Cristea.

Au fost prezenți cu dansuri elene  și membrii Ansamblului ”Aretti” al Comunității Elene, coordonat de Aurica Țura și coregraful Mihai Păduraru.  .

Ziua de 22 Decembrie a fost prilej de rememorare a actelor de eroism ale românilor în decembrie 1989, la mormântul Eroului Revoluției Române, romașcanul Fănel Ciupitul,  marcându-se printr-un ceremonial militar și religios, trecerea a 35 de ani de la momentul în care România a devenit o țară liberă.

În ziua de 23 decembrie primarul municipiului Roman, Dan Laurențiu Leoreanu a susținut și ultima conferință de presă din acest an, mulțumind jurnaliștilor pentru colaborare și respect reciproc, pentru echilibrul și acuratețea cu care sunt transmise mesajele către cetățeni.

În ajunul Crăciunului prin Roman a circulat Caleașca lui Moș Crăciun, începând cu ora 10 pe traseul Cartier ANL Vasile Lupu – Cartier Favorit (parcare Stadion – Școala „Roman Mușat”) – Zona Tic-Tac – Bancpost (parcarea din faţă) – Cartier Danubiana (Calul Bălan) – Str. Anton Pann (intersecția cu Str. Mihai Viteazu – Școala „Calistrat Hogaș”) – Aleea Revoluţiei (micropiaţă) – Cartier Nicolae Bălcescu (Școala Carol I) – B-dul. Republicii (parcare vis-a-vis de Abator) – Str. Smirodava (Piaţa Mică) – Str. Bogdan Dragoş (părculeţ vis-a-vis de Poliţie) – Casa de Cultură (la Statuie). Au fost împărțite dulciuri pentru copiii din municipiul Roman ajutat de Crăciunițe și de însuși primarul municipiului, Dan Laurențiu Leoreanu. ”Moș Crăciun a ajuns cu a sa caleașcă în cartierele municipiului pentru a împărți cadouri și surprize pentru cei mai tineri. O mare bucurie a fost pentru mine să fiu alături de ei și să văd fericirea din ochii copiilor atunci când le-am oferit micile surprize, pregătite de Moș, cu sprijinul ajutoarelor sale din Primărie, Sărbători fericite, dragi copii! Să aveți parte de tot ce e mai bun în viață!”, le-a urat edilul șef celor mai mici cetățeni ai urbei mușatine.

În ziua de 30 decembrie, de la ora 10.30 a început Festivalul de Datini și Obieceiuri ”Roman Metropolitan”, la care au participat comunele , membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară cu același nume.”Festivalul de Datini de Obiceiuri <<Roman Metropolitan >> a reușit să aducă în inimile romașcanilor, ca de fiecare dată, culoarea, bucuria și specificul sărbătorilor din Moldova. A fost o încântare să am alături de  mine acești minunați urători, care prin costumele și jocurile lor păstrează tradițiile milenare ale zonei. Mulțumesc tuturor primarilor din zona Roman Metropolitan, cei care au venit astăzi să ne ureze un an nou mai bun, dar și romașcanilor pentru căldura cu care îi primesc de fiecare dată. Sărbători liniștite și binecuvântate, tuturor !” a spus primarul Dan Laurențiu Leoreanu.

Ultima zi a anului, 31 decembrie, trecerea dintre ani a început  la orele 21, cu muzică ambientală. De la orele 21,30 pe scena din centrul municipiului au urcat, mai întâi, talente locale: Giulia Dancă și Miruna Samson, formate la Clubul ”Luky Dance” de căre soții Mihaela Tertelici și compozitorul Sergiu Rudichi. Conform programului au urcat pe scenă Cristina Ene, Ștefan Enășel Romașcanu, cap de afiș fiind Adda& Band.

La trecerea dintre ani primarul, un orator recunoscut, a avut un discurs în care a subliniat dificultatea anului 2024, gârbovitul Costică și așteptările de la anul 2025, încă plăpândul Mitruț. ”Nu a fost un an ușor. N-a fost un an foarte simplu, ci unul destul de greu. Este un an destul de gârbovit cel pe care-l rugăm să plece. Anul vechi se numește Costică, un nume autentic românesc. El va fi înlocuit de Mitruț și el un nume pur românesc, pe care îl rugăm să fie bun, să ne ajute, să ne dea speranță, să ne dea forță.

Dragi romașcani, nutresc față de dumneavoastră cele mai frumoase sentimente și vă doresc să vă bucurați în căldura cămiunului de bunătate, înțelegere. Să aveți credință în Dumnezeu, pentru că acolo unde există Dumnezeu este și înțelegere. În urbea noastră romașcană, binecuvântată de Roman Vodă Mușat și de toți ceilalți mari voievozi mușatini trăim într-un ținut binecuvântat” a urat primarul Dan Laurențiu Leoreanu sutelor de romașcani aflați în stradă la trecerea dintre ani, numărând cu aceștia secundele rămase până la intarea în anul 2025, an de la care se așteaptă materializarea unor proiecte importante pentru orașul de la confluența Moldovei cu Siretul. La miezul nopții cerul a fost brăzdat pentru un sfert de oră de tradiționalul foc de artificii, care a marcat trecerea în anul 2025, prilej pentru a-l întâmpina cu o cupă de șampanie.

După miezul nopții pe scenă a urcat cântăreața de muzică populară, Margareta Clipa, care a fost ultima artistă ce a evoluat în spectacolul oferit de edili în noaptea de Revelion.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending