Actualitate
ADHD la adulți: 6 lucruri pe care trebuie să le știi

Sursă foto: shutterstock.com
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), cunoscut și sub denumirea de “sindrom de hiperactivitate și deficit de atenție” sau “sindrom hiperkinetic”, este o tulburare mintală comună ce se poate manifesta în mai multe forme și care afectează atât adulții, cât și copiii.
Generalități
ADHD la adulți se referă la o condiție neurologică persistentă ce se caracterizează prin atenție deficitară și hiperactivitate. Această tulburare poate fi uneori greu de identificat, deoarece simptomele pot fi subtile și pot varia de la persoană la persoană. Iată șase lucruri pe care trebuie să le știi despre ADHD:
- Care sunt simptomele asociate cu ADHD?
La adulți, simptomele ce pot indica prezența acestei tulburări complexe pot fi mai subtile decât în cazul copiilor și, de aceea, procesul de diagnosticare ar putea fi îngreunat. Unele persoane nu își dau seama că au simptome, până când acestea nu devin prea pregnante pentru a le putea ignora.
Printre simptomele pe care le poate experimenta un adult cu ADHD se află [1]:
- agitația;
- anxietatea;
- dificultățile de concentrare;
- impulsivitatea, nivel scăzut de toleranță la frustrare, comportament coleric;
- incapacitatea de a gestiona sarcinile;
- dezorganizarea și probleme în a prioritiza;
- schimbări de dispoziție frecvente;
- dificultăți de a gestiona stresul.
- Cum se stabilește diagnosticul?
ADHD poate fi o provocare în viața unui adult, precum și o condiție medicală. Pentru a obține un diagnostic corect, se recomandă apelarea la un specialist în sănătate mintală. Acesta va discuta cu pacientul despre istoricul medical și familial, pentru a observa dacă există factori care ar putea contribui la simptomele pe care le experimentează.
De asemenea, specialistul îi va adresa întrebări despre modul în care simptomele interferează cu viața pacientului și capacitatea sa de a gestiona activitățile de zi cu zi. Este posibil ca acesta să îi solicite pacientului să efectueze o serie de teste, pentru a verifica prezența unor afecțiuni medicale asociate cu ADHD la adulți.
- Cum se tratează ADHD?
Tratamentul pentru ADHD la adulți poate include medicamente, terapii comportamentale sau alte tipuri de intervenții, în funcție de nevoile individuale ale persoanei care a fost diagnosticată cu această afecțiune.
În cazurile severe, medicamentele prescrise de medic pot contribui la o gestionare adecvată a simptomelor precum anxietatea și impulsivitatea. Medicul poate recomanda combinarea tratamentului medicamentos cu cel axat pe terapii comportamentale, atât pentru managementul simptomelor, cât și cu scopul prevenirii reapariției acestora.
Cunoașterea caracteristicilor generale ale acestei tulburări îi poate ajuta pe cei care au această afecțiune sau pe cei din jurul lor să înțeleagă mai bine cum se manifestă și cum se pot gestiona simptomele.
- Ce provocări pot apărea?
Persoanele cu ADHD au un risc crescut de apariție a depresiei, anxietății și a altor tulburări. [2] Acest lucru este, în parte, din cauza impulsivității și agitației, iar pe termen lung, astfel de stări pot declanșa alte stări neplăcute și sentimentul de neajutorare.
Din cauza incapacității lor de a își controla comportamentul, adulții cu ADHD pot experimenta, de asemenea, senzația de a fi marginalizați din punct de vedere social. O astfel de situație poate duce la probleme în relații și la comunicarea dificilă cu alte persoane.
În general, cei cu ADHD pot avea sentimente intense de frustrare și anxietate sau pot întâmpina provocări de ordin cognitiv, cum ar fi memorarea sau gândirea logică. Pe lângă acestea, se pot confrunta și cu o varietate de simptome fizice, printre care oboseala cronică și durerile musculare.
- Ce strategii de gestionare ar putea fi utile?
Utilizarea unor tehnici de relaxare, precum meditația sau yoga, poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu ADHD. Astfel de tehnici pot îmbunătăți starea generală de bine și pot fi utilizate pentru a îți menține concentrarea asupra obiectivelor pe care le-ai stabilit.
Alte lucruri utile sunt:
- o dietă sănătoasă și echilibrată, care să ofere organismului tău toți nutrienții necesari bunei funcționări și din care să eviți stimulenții (de exemplu, cafeina);
- alcătuirea unui program de somn și de exerciții fizice, în funcție de capacitatea organismului, potrivit recomandărilor unui medic;
- planificarea săptămânală a activităților poate ajuta la reducerea stimulării excesive a psihicului și poate oferi o direcție clară cu privire la toate obiectivele stabilite. În acest mod, persoanele cu ADHD își pot organiza mai eficient gândurile, stresul și energia.
- Care este perspectiva pe termen lung?
ADHD-ul la adulți poate avea un impact pe termen lung asupra vieții acestora și poate provoca probleme de natură financiară, profesională și emoțională. Dificultățile pot varia în funcție de tipurile de ADHD diagnosticate și de eventualele complicații asociate cu ele.
Totuși, prin implementarea unor strategii recomandate de medicul specialist în sănătate mintală, multe persoane pot învăța să își gestioneze simptomele și să aibă o viață normală.
Surse de referințe:
- “Adult Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 25 Jan. 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd/symptoms-causes/syc-20350878, accesat la 8 februarie 2023.
- “Adult ADHD: Symptoms, Statistics, Causes, Types and Treatments.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/add-adhd/adhd-adults, accesat la 8 februarie 2023.14

-
Prima pagină7 zile,
Tanti auguri, Ionel Arsene, come stai?
-
Actualitate2 săptămâni,
George Lazăr, președinte PNL Neamț: „103 miloane de euro vor fi alocate prin PNRR pentru sistemul de educație timpurie!
-
Prima pagină5 zile,
Adina Bindăroi, experiență unică în Dubai. A participat la decorarea sălii de la Burj Al Arab unde a avut loc Balul Prinților și al Prințeselor
-
Actualitate6 zile,
Iancu Wexler, președintele Comunității Evreilor din Roman, nouă decenii de viață
-
Actualitate2 săptămâni,
Coliziune între un autoturism şi un TIR. Victimă o tânără de 25 de ani
-
Actualitate2 săptămâni,
Conferinţă de presă „apă de ploaie” la PSD Neamţ. S-a comunicat tot, dar nu s-a zis nimic
-
Actualitate2 săptămâni,
Condamnarea și fuga lui Arsene, ce zic pesediştii nemţeni. Şeful interimar, chemat la Bucureşti. Unii iritaţi, alţii… nostalgici
-
Actualitateo săptămână,
A rămas cum s-a stabilit: Asaftei preşedinte CJ Neamţ. “Preşedintele a… fugit, trăiască preşedintele”