Contactează-ne

Actualitate

Adevăruri vechi… straie noi* (29 ianuarie 2012)

Știre publicată în urmă cu

în data de

Domnule Preşedinte

Iar aţi dat-o în bară. Aţi declanşat un conflict inutil cu Raed Arafat şi v-aţi pus o mulţime de lume în cap. Şi asta numai dintr-o lipsă de informare şi documentare, de care se fac vinovaţi consilierii Dvs. incompetenţi. Cum să-i puneţi acestuia în seamă atâtea acuze stupide? (…)

M-am amuzat copios citind în „Academia Caţavencu“ cele „10 adevăruri despre lupta dintre Arafat şi Băsescu“. Ai naibii Caţavencii ăştia, din orice năzdrăvănie scot miezul şi esenţa, unele mustind de adevăr (…). Sunt convins că v-aţi distrat şi Dvs. cu ele, chiar dacă nu sunteţi în avantaj.

Ştiţi foarte bine că nu-mi place să mă amestec în probleme pe care nu le stăpânesc, să mă aflu în treabă cu cuvintele şi sentinţele, dar dacă trebuie să mă pronunţ, mă documentez şi enunţ propriile mele convingeri (…).

De la sine înţeles că medicina de urgenţă ocupă o foarte însemnată parte a sănătăţii în general şi se bazează pe cei 3 piloni 112, SMURD şi UPU.

112 este numărul unic de telefon, cel mai expeditiv şi mai simplu (…). Oamenii s-au obişnuit cu el şi aproape că nu mai există situaţie ieşită din comun şi nu fie apelat: accident rutier, o cădere pe stradă, incendiu, cutremur, violenţă domestică sau a străzii. Cine răspunde la celălalt capăt al firului, asigurat non-stop, ziua şi noaptea? Ambulanţa, spitalul, un ONG sau staţia de taxiuri? Nici vorbă! Pompierii! Straşnică găselniţă! Fiindcă pompierii au statut de structură militară. Unde acţionează milităria nu mai este loc de… „stai că nu mi-am terminat gustarea“ ori că… „am plecat să iau copilul de la şcoală“ sau mai ştiu eu ce alt motiv. Şi sunt nevoit să-i dau dreptate lui Arafat… 112 nu cunoaşte tonul de „post ocupat“. Mare progres! Recepţionera răspunde prompt şi ştie să iniţieze un dialog. Nu unul oarecare, ci esenţial pentru orientare, localizare şi triaj (…). Pe baza lui, ea apreciază natura, gravitatea şi caracterele urgenţei şi alertează tocmai echipajul şi mijlocul de deplasare adecvat.

Al doilea pilon este SMURD. Titulatura spune totul despre rolul ei, nu trebuie privită doar ca o unitate de transport. SMURD intră în acţiune imediat, aduce asistenţa medicală calificată şi eficientă chiar la locul accidentului sau urgenţei. Apropo de accidentele de circulaţie, nu cred că aţi uitat vechile reglementări care obligau conducătorii auto, sub riscul unor grave sancţiuni, să transporte victimele la spital. Cum? În ce condiţii? Nimeni nu-şi punea asemenea întrebări. Şi trebuie să recunoaştem că bună parte din mortalitatea foarte ridicată a acestui tip de accidente, ca să nu mai vorbim de paraliziile definitive şi ireversibile determinate de mobilizarea victimelor şi de transportul lor improvizat şi sigur inadecvat, era imputabilă acestei prevederi (…). Intervenţia SMURD continuă şi pe durata transportului către unitatea spitalicească, în condiţii de siguranţă net superioare.

În sfîrşit, cea de a treia verigă a urgenţelor este UPU. Unitatea de Primire Urgenţe, prezentă la orice unitate spitalicească. Îmi povestea amicul meu, chirurgul, stările pe care le-a trăit zeci de ani de zile. Bolnavii de urgenţă veneau absolut la voia întâmplării la spital, aduşi de salvare sau cu alte mijloace de transport. Chirurgul vedea bolnavul, spunea că nu este pentru el, îl trimitea la internist, internistul la cardiolog, cardiologul la gastro-enterolog, acesta la infecţionist şi aşa mai departe, în condiţiile în care spitalul era de tip pavilionar şi nu avea încadrat nici măcar un brancardier pentru noapte. Aparţinătorii erau nevoiţi să se descurce cum puteau. Câte drame s-au derulat, legate numai de purtatul unor bolnavi de la o clădire la alta!?

În prezent, orice urgenţă ajunge într-un singur loc, bine determinat şi cunoscut: UPU! Cazul este luat în primire de un medic şi nu de către orice medic, ci de unul cu specialitate în urgenţe, capabil să rezolve orice fel de urgenţă, aparţinând tuturor specialităţilor cunoscute (…).

Generalizarea simbiozei 112, SMURD, UPU a redus mortalitatea pentru cazurile de urgenţă de la 25-30% la valori sub 10%. Ceea ce este extrem de valoros.

Nu vreau să las lucrurile de voia întâmplării şi afirm, în totală cunoştinţă de cauză, că doctorul Arafat şi-a pus amprenta pe întreaga asistenţă de urgenţă (…). El nu mai poate fi socotit un străin, el a simţit şi simte româneşte, a construit un sistem care funcţionează şi îşi dovedeşte eficienţa (…).

Ce am preţuit la Raed Arafat a fost că el nu s-a lăsat antrenat în discuţii inutile, nu şi-a propus să acopere toate problemele sănătăţii, şi-a ales un sector, foarte important de altfel. Cred că aţi fi avut mai mult de câştigat ca „Preşedinte jucător“, dacă aţi fi fost de partea adevărului şi nu l-aţi fi tratat pe Arafat cu dispreţul sugerat de indivizii fără valoare. Sigur că v-a cucerit lozinca, lansată de oamenii de nimic, că vine un străin să facă ordine la noi, adoptată cu prea multă uşurinţă de mulţi dintre compatrioţii noştri (…).

Se vede de la o poştă că sfetnicii Dvs. nu sunt de calitate (…) n-am cum să privesc cu pasivitate cum familia Dvs. lasă garda atât de jos … credeam că o să învăţaţi ceva din povestea cu „ţiganca împuţită“. (…) Fratele Dvs. a uitat de epitetul cu care aţi înnobilat-o pe individa căreia i-aţi confiscat telefonul şi chiar că a făcut-o de oaie, cu botezul unei odrasle de interlop, cunoscut cu peste o sută de dosare penale, toate terminate cu NUP, fiindcă a avut bani doldora (…). Cum a putut el să accepte sărutul acela mizerabil pe obraz, să dănţuiască şi să se dea în văzul tuturor, mare dansator şi jucător de manele, confundat cu unii din teapa ăstora care trăiesc – şi trăiesc bine – numai din furtişaguri şi camătă sau nelegiuire?

Cum să uite că este fratele Dvs. şi că, indiferent de motivaţii, avea să vă pună în situaţii delicate? Nu sunteţi o familie? Nu avea obligaţia să se sfătuiască cu Dvs., mai înainte de a face demersurile astea complet nepotrivite? În definitiv, e vorba de familia preşedintelui ţării, aflată în gura şi atenţia tuturor, atât de mulţi fiind cei care abia aşteaptă să vă bălăcărească (…). Ce interese, ce împliniri are de aşteptat de la asemenea persoane? Dumnezeu să mă ierte dacă greşesc (…), va plăti, cândva, un preţ mult prea mare pentru uşurinţa cu care s-a lăsat amăgit. Dacă nu s-a consultat cu Dvs. înainte ca lucrurile să intre un făgaş fără întoarcere este o mare eroare, iar dacă Dvs., cunoscându-i intenţiile (şi nu văd cum e posibil să nu fi ştiut, să nu vă fi invitat la paranghelia cu botezul), nu l-aţi tras de mânecă, este o greşeală de neiertat. Nu degeaba bătrânii noştri au spus, iertaţi-mă, că cine mănâncă din troaca porcilor nu poate fi tratat altfel decât ca un porc. Să dea Dumnezeu să mă înşel. Nu pot să-mi închipui că Dvs., cu atâta experienţă de viaţă şi atât de hulit şi urât de mulţi, aţi lăsat lucrurile la voia întâmplării.

Dacă m-aş fi aflat lângă Dvs., între consilierii Dvs., nu v-aş fi lăsat nici în ruptul capului să nu împiedicaţi o faptă care vă poate aduce numai necazuri şi neplăceri.

Mai aveţi vreme să corectaţi ce se mai poate corecta. Nu cred că trebuie să cereţi voie cuiva. Prezenţa mea lângă Dvs. v-ar scuti de neajunsuri dintre cele mai mari. Al Dvs. devotat B.C.

* Fragmente din „Domnule Preşedinte“, roman de scrisori, apărut în 2014.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending